Nederlands toppunt blijkt niet het hoogst

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Drielandenpunt
Drielandenpunt@wikipedia
De hoogste plek van Nederland ligt niet op de huidige plek op de Vaalserberg, zoals we jarenlang dachten, maar ongeveer 60 meter zuidelijker dan de plek die nu door een paal gemarkeerd wordt als 'hoogste punt'. Dit ontdekten een landschapsarchitectenbureau en Staatsbosbeheer bij het vergelijken van de plek van de paal met de nieuwste digitale hoogtekaarten van Nederland.

Dat er nog eens nauwkeurig naar de 'topplek' werd gekeken komt door de plannen  voor de herinrichting van de Vaalserberg. Ook de twee palen die het dichtbijgelegen Drielandenpunt markeren, staan op een verkeerde plek en moeten dertig meter worden verplaatst. Het nieuwe Drielandenpunt wordt ingericht aan de hand van oude ansichtkaarten en documenten. Daarbij blijft het zo dat je met één voet op het kruispunt van Nederland, België en Duitsland staat en een mooi vergezicht over de drie grenzen hebt.
De palen zullen waarschijnlijk snel verzet zijn, maar hoe zit het met al die aardrijkskundeboekjes?
 

Reacties

 
#1 Rob Dijksman 28-01-2014 19:21
Ook die nieuwe, hoogste plek ligt op de Vaalserberg. 60 m verder is het echt nog steeds de Vaalserberg.xxx
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder