Ongeval buiten de piste kan skiër duur komen te staan
Wintersporters die buiten de piste een ongeluk krijgen, zijn lang niet altijd verzekerd. Volgens het Verbond van Verzekeraars keren sommige verzekeraars in dergelijke omstandigheden alleen uit als er ter plekke een skileraar of gids is. Het verbond heeft dit gezegd in het programma KRO Brandpunt.
Volgens de Consumentenbond realiseren veel skiërs en snowboarders zich niet of nauwelijks dat ze bij een ongeluk buiten de piste voor hoge kosten kunnen komen te staan. De ziekenhuisbehandeling is veelal wel gedekt door de zorgverzekering, maar dat geldt niet voor de overige kosten.
“Een traumahelikopter kost al gauw 3000 euro, een gipsvlucht 1000 tot 5000 euro, afhankelijk van of je kan zitten of moet liggen. Dus dat kan aardig oplopen,” aldus een woordvoerder van de Consumentenbond in het KRO-programma.
Gevaren en overschatting
Steeds meer wintersporters zoeken vandaag de dag de uitdaging buiten de piste, stelt directeur Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging. “Maar ze zijn zich nauwelijks bewust van de gevaren,”, zegt hij. Volgens hem is er vaak sprake van overschatting. “Nederlanders willen hun eigen skiniveau nog wel eens overschatten. Ik ski al 10 jaar, betekent eigenlijk 10 weken, dan ben je echt geen doorwrochte skiër.”
Buiten de piste zouden wintersporters volgens Romani standaard een lawinepieper, sonde en een schep bij zich moeten hebben. Door slechte sneeuwomstandigheden in de Alpen zijn er dit seizoen bij het skiën buiten de piste inmiddels 22 lawinedoden gevallen.