Jetlag? Laat me niet lachen!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bestrijd jetlag!Een vervelend onderdeel van een lange vliegreis is de verstoring van het slaap-/waakritme, de jetlag. Nederlanders zijn echter behoorlijk inventief in het bestrijden van dit probleem, zo blijkt uit onderzoek van de wereldwijde reiszoekmachine Skyscanner. Van de 1000 Nederlandse reizigers die aan het recente onderzoek hebben meegedaan, zegt 35 procent op z’n minst één techniek te hebben aangewend om een jetlag te voorkomen.

De populairste techniek is het gelijkzetten van het horloge met de tijd op de eindbestemming. Van de ondervraagden zegt 38 procent deze ‘truc’ toe te passen om aan het nieuwe ritme te wennen. Het eten van een lichte, gezonde maaltijd komt op de tweede plek (35 procent), gevolgd door zoveel mogelijk te bewegen en een frisse neus halen voor aanvang van de vlucht (31 procent).
Opmerkelijk is dat veel mensen proberen wakker te blijven tijdens de vlucht om een jetlag te voorkomen (28 procent), terwijl veel anderen juist proberen te slapen door hun toevlucht te nemen tot slaappillen (20 procent) of alcohol (15 procent).

'Aanpassen, geen alcohol'

“Het meest ideaal zou zijn als we voor vertrek al beginnen met aanpassen aan de tijdzone van de eindbestemming,” zegt Tony Gherardin, national medical advisor van de Travel Doctor-TMC. “Dat betekent eten, slapen en rusten op hetzelfde tijdstip als je zou doen op de bestemming. Uiteraard is dit thuis en zelfs tijdens de vlucht niet altijd haalbaar. Wat goed werkt is om lichte maaltijden te eten en goed gehydrateerd te blijven. Vermijd zware maaltijden en alcohol.”

De top 11 van technieken die Nederlanders gebruiken om jetlag tegen te gaan:

Meest populair Toegepaste techniek Ja, ooit geprobeerd
Horloge gelijkzetten met nieuwe tijdzone 38%
Lichte en gezonde maaltijd eten 35%
Beweging/frisse neus voor vlucht 31%
4   Wakker blijven tijdens vlucht 28%
Stretch/oefeningen tijdens vlucht 20%
6 Slaappillen innemen 20%
Alcohol drinken 15%
Melatonine gebruiken 11%
Homeopathische geneesmiddelen innemen 7%
10  Helemaal geen alcohol drinken 6%
11  Anti-jetlagpillen innemen 3%

 

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder