Jetlag? Laat me niet lachen!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bestrijd jetlag!Een vervelend onderdeel van een lange vliegreis is de verstoring van het slaap-/waakritme, de jetlag. Nederlanders zijn echter behoorlijk inventief in het bestrijden van dit probleem, zo blijkt uit onderzoek van de wereldwijde reiszoekmachine Skyscanner. Van de 1000 Nederlandse reizigers die aan het recente onderzoek hebben meegedaan, zegt 35 procent op z’n minst één techniek te hebben aangewend om een jetlag te voorkomen.

De populairste techniek is het gelijkzetten van het horloge met de tijd op de eindbestemming. Van de ondervraagden zegt 38 procent deze ‘truc’ toe te passen om aan het nieuwe ritme te wennen. Het eten van een lichte, gezonde maaltijd komt op de tweede plek (35 procent), gevolgd door zoveel mogelijk te bewegen en een frisse neus halen voor aanvang van de vlucht (31 procent).
Opmerkelijk is dat veel mensen proberen wakker te blijven tijdens de vlucht om een jetlag te voorkomen (28 procent), terwijl veel anderen juist proberen te slapen door hun toevlucht te nemen tot slaappillen (20 procent) of alcohol (15 procent).

'Aanpassen, geen alcohol'

“Het meest ideaal zou zijn als we voor vertrek al beginnen met aanpassen aan de tijdzone van de eindbestemming,” zegt Tony Gherardin, national medical advisor van de Travel Doctor-TMC. “Dat betekent eten, slapen en rusten op hetzelfde tijdstip als je zou doen op de bestemming. Uiteraard is dit thuis en zelfs tijdens de vlucht niet altijd haalbaar. Wat goed werkt is om lichte maaltijden te eten en goed gehydrateerd te blijven. Vermijd zware maaltijden en alcohol.”

De top 11 van technieken die Nederlanders gebruiken om jetlag tegen te gaan:

Meest populair Toegepaste techniek Ja, ooit geprobeerd
Horloge gelijkzetten met nieuwe tijdzone 38%
Lichte en gezonde maaltijd eten 35%
Beweging/frisse neus voor vlucht 31%
4   Wakker blijven tijdens vlucht 28%
Stretch/oefeningen tijdens vlucht 20%
6 Slaappillen innemen 20%
Alcohol drinken 15%
Melatonine gebruiken 11%
Homeopathische geneesmiddelen innemen 7%
10  Helemaal geen alcohol drinken 6%
11  Anti-jetlagpillen innemen 3%

 

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder