Jetlag? Laat me niet lachen!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bestrijd jetlag!Een vervelend onderdeel van een lange vliegreis is de verstoring van het slaap-/waakritme, de jetlag. Nederlanders zijn echter behoorlijk inventief in het bestrijden van dit probleem, zo blijkt uit onderzoek van de wereldwijde reiszoekmachine Skyscanner. Van de 1000 Nederlandse reizigers die aan het recente onderzoek hebben meegedaan, zegt 35 procent op z’n minst één techniek te hebben aangewend om een jetlag te voorkomen.

De populairste techniek is het gelijkzetten van het horloge met de tijd op de eindbestemming. Van de ondervraagden zegt 38 procent deze ‘truc’ toe te passen om aan het nieuwe ritme te wennen. Het eten van een lichte, gezonde maaltijd komt op de tweede plek (35 procent), gevolgd door zoveel mogelijk te bewegen en een frisse neus halen voor aanvang van de vlucht (31 procent).
Opmerkelijk is dat veel mensen proberen wakker te blijven tijdens de vlucht om een jetlag te voorkomen (28 procent), terwijl veel anderen juist proberen te slapen door hun toevlucht te nemen tot slaappillen (20 procent) of alcohol (15 procent).

'Aanpassen, geen alcohol'

“Het meest ideaal zou zijn als we voor vertrek al beginnen met aanpassen aan de tijdzone van de eindbestemming,” zegt Tony Gherardin, national medical advisor van de Travel Doctor-TMC. “Dat betekent eten, slapen en rusten op hetzelfde tijdstip als je zou doen op de bestemming. Uiteraard is dit thuis en zelfs tijdens de vlucht niet altijd haalbaar. Wat goed werkt is om lichte maaltijden te eten en goed gehydrateerd te blijven. Vermijd zware maaltijden en alcohol.”

De top 11 van technieken die Nederlanders gebruiken om jetlag tegen te gaan:

Meest populair Toegepaste techniek Ja, ooit geprobeerd
Horloge gelijkzetten met nieuwe tijdzone 38%
Lichte en gezonde maaltijd eten 35%
Beweging/frisse neus voor vlucht 31%
4   Wakker blijven tijdens vlucht 28%
Stretch/oefeningen tijdens vlucht 20%
6 Slaappillen innemen 20%
Alcohol drinken 15%
Melatonine gebruiken 11%
Homeopathische geneesmiddelen innemen 7%
10  Helemaal geen alcohol drinken 6%
11  Anti-jetlagpillen innemen 3%

 

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder