Jetlag? Laat me niet lachen!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bestrijd jetlag!Een vervelend onderdeel van een lange vliegreis is de verstoring van het slaap-/waakritme, de jetlag. Nederlanders zijn echter behoorlijk inventief in het bestrijden van dit probleem, zo blijkt uit onderzoek van de wereldwijde reiszoekmachine Skyscanner. Van de 1000 Nederlandse reizigers die aan het recente onderzoek hebben meegedaan, zegt 35 procent op z’n minst één techniek te hebben aangewend om een jetlag te voorkomen.

De populairste techniek is het gelijkzetten van het horloge met de tijd op de eindbestemming. Van de ondervraagden zegt 38 procent deze ‘truc’ toe te passen om aan het nieuwe ritme te wennen. Het eten van een lichte, gezonde maaltijd komt op de tweede plek (35 procent), gevolgd door zoveel mogelijk te bewegen en een frisse neus halen voor aanvang van de vlucht (31 procent).
Opmerkelijk is dat veel mensen proberen wakker te blijven tijdens de vlucht om een jetlag te voorkomen (28 procent), terwijl veel anderen juist proberen te slapen door hun toevlucht te nemen tot slaappillen (20 procent) of alcohol (15 procent).

'Aanpassen, geen alcohol'

“Het meest ideaal zou zijn als we voor vertrek al beginnen met aanpassen aan de tijdzone van de eindbestemming,” zegt Tony Gherardin, national medical advisor van de Travel Doctor-TMC. “Dat betekent eten, slapen en rusten op hetzelfde tijdstip als je zou doen op de bestemming. Uiteraard is dit thuis en zelfs tijdens de vlucht niet altijd haalbaar. Wat goed werkt is om lichte maaltijden te eten en goed gehydrateerd te blijven. Vermijd zware maaltijden en alcohol.”

De top 11 van technieken die Nederlanders gebruiken om jetlag tegen te gaan:

Meest populair Toegepaste techniek Ja, ooit geprobeerd
Horloge gelijkzetten met nieuwe tijdzone 38%
Lichte en gezonde maaltijd eten 35%
Beweging/frisse neus voor vlucht 31%
4   Wakker blijven tijdens vlucht 28%
Stretch/oefeningen tijdens vlucht 20%
6 Slaappillen innemen 20%
Alcohol drinken 15%
Melatonine gebruiken 11%
Homeopathische geneesmiddelen innemen 7%
10  Helemaal geen alcohol drinken 6%
11  Anti-jetlagpillen innemen 3%

 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder