Bio10daagse van start

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Biologisch
Biologisch
De tijd lijkt rijp voor een grote doorbraak van biologische voeding in Nederland. Daarom wordt voor het eerst een Bio10daagse gehouden (19 t/m 28 september), met honderden acties en aanbiedingen in reguliere supermarkten en biologische speciaalzaken. Er is een kookwedstrijd, er zijn fietsroutes van de stad naar de biologische boer in de buurt en er is een winactie met aantrekkelijke prijzen. 

Wie tijdens de Bio10daagse elke dag een product met een actiesticker koopt maakt aan het einde van actie kans op een verwenweekend voor twee personen bij de biologische boer, een Boergondisch feestmaal of één van de 100 biologische pakketten. Denk aan een culinaire doos met aardappels van vier verschillende rassen en recepten, een box met groente uit het seizoen of een tas met verse biologische producten uit Noord Nederland.

Biologisch fietsen

Fietsen
Fietsen
Wie meer wil weten en zien over de biologische teelt van aardappels kan een stuk van het Pieperpad afleggen. In totaal is de route zo'n 1000 kilometer lang en daarbij gaat het vooral om aardappels. Je fiets langs aardappelvelden, kunt met aardappelboeren spreken en natuurlijk ook aardappels eten. De fietsroute loopt van het Friese Lauwersmeer tot het Zeeuwse Heikant, vlakbij de Belgische grens en is gepubliceerd in een speciale ANWB gids.Ook in Duitsland
Niet alleen in Nederland stijgt de behoefte aan het kopen van biologische producten. Ook bij onze oosterburen, en dan in het bijzonder bij de jongere Duitsers, is bio steeds populairder. Dit blijkt uit een onderzoek van het Duitse Ministerie van Voeding, Landbouw en Consumentenbescherming. 23 procent van de Duitsers onder de 30 jaar gaf aan vaak of uitsluitend biologische producten te kopen. Een stijging van 9 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 52 procent van de ondervraagden regelmatig de biologische schappen induikt en dan vooral biologische groenten en fruit koopt. Daarnaast geven steeds meer kopers van biologische levensmiddelen aan dat zij deze producten het liefst direct bij de producenten kopen. Denk aan boerderij- en hofwinkels.

Oudere Duitsers kopen minder biologisch
Een opmerkelijke constatering uit het onderzoek van het Ministerie is dat oudere Duitsers juist minder vaak biologische producten kopen. Bij mensen tussen de 50 en 59 jaar koopt 19 procent vaak biologische voedingsmiddelen. Eerder was dat nog 26 procent.

Populaire producten
Wat kopen de Duitsers het liefst biologisch en waar?
Groenten en fruit staan op de eerste plaats, gevolgd door eieren en aardappelen. Er is een afname te zien van de aankoop van biologisch vlees en vleeswaren.

  • 82 procent van de ondervraagden koopt biologische producten bij de supermarkt.
  • 40 procent gaat naar een biologische speciaalzaak.
  • 75 procent geeft aan een hogere prijs te willen betalen voor 'streekproducten'. 

Koop jij biologische producten en zo ja welke?

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder