Aye Aye... 9 vreemde dieren

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kat
Kat
Op 4 oktober is het dierendag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan de dieren. Vaak verwennen we die dag onze huisdieren extra, maar de oorspronkelijke bedoeling van dierendag is om mensen bewust te laten zijn dat dieren rechten hebben, en beschermd moeten worden.

Dat dierendag gevierd wordt op 4 oktober is niet toevallig en gaat terug naar de feestdag van Franciscus van Assisi. Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, armen en zwervers, maar had ook aandacht voor planten en dieren. De legende verhaalt dat hij zelfs ooit een preek voor de dieren hield. Op 4 oktober, de dag na zijn overlijden, werd het lichaam van Franciscus in een processie door de stad gevoerd naar de kerk van San Giorgio in Assisi, waar hij begraven werd. Die processiedag werd gekozen tot zijn feestdag.

Eerste dierendag

Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief aan Margaret Ford, voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming in Londen. Ze stelde voor om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Ford vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop Franciscus steeds wordt herdacht, een goede datum voor zo'n dierendag was. En zo werd tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. 

Bijzondere schepsels

Op dierendag mogen kinderen van basisscholen vaak hun hond, poes of konijn mee naar school nemen en geven we Bello, Minoes of Knaagje een extra lekker snoepje. Speciaal voor dierendag hebben we een filmpje gezocht met daarop 9 heel bijzondere dieren. Sommige knuffelbaar, zoals de Aye Aye met zijn grote oren, andere juist een beetje afschrikwekkend, maar wel allemaal heel speciaal.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder