Verken de Nieuwe Hollandse Waterlinie te voet of op de fiets

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Fietsen
Fietsen
Tijdens het 'fortenweekend' op 21 en 22 september worden de wandel- en fietsroutes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie extra in het zonnetje gezet. Speciaal zijn er dit weekend lange en korte routes uitgezet langs forten, vestingsteden, bunkers en sluizen. Daarnaast is er in de hele Waterlinie van alles te doen.


Welke fiets- of wandelroute je ook kiest, je ontdekt altijd iets bijzonders. Zo loopt de lange afstandswandelroute ‘het Waterliniepad’ langs meer dan 50 forten, 5 vestingsteden, talloze bunkers en sluizen. In Utrecht zijn er korte fiets- en wandelroutes die zowel met een kaart als met een smartphone te volgen zijn. En tussen Fort Altena en Woudrichem loopt het Liniepad met in dat weekend het Liniepadfestival.

Genoeg te doen en te zien

  • Ook buiten het speciale 'fortenweekend' is er genoeg te doen en te zien in het gebied waar van het Noorden (Muiden) tot het Zuiden (Biesbosch) van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de afgelopen jaren volop wandel- en fietsroutes zijn ontwikkeld.
  • In het noordelijke deel van de Hollandse Waterlinie bevindt zich de Fortenlandroute. Deze fietsroute van 34 km voert langs 7 forten die deel uitmaken van de  Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.
  • In Utrecht kan men van Fort aan de Klop naar Fort Vechten de Stellingroute fietsen of genieten van de gratis routeapp FortenNatuurlijk.
  • De Vesting3hoek fietsroute door het rivierengebied kronkelt langs de historische en imposante objecten van het zuidelijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (tussen Werkendam en Asperen). De route maakt gebruik van fietsknooppunten en enkele toeristische veerverbindingen. De 145 kilometer lange LAW-route Waterliniepad volgt de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onder meer het Naardermeer, de Vecht, Amelisweerd, de Lek, de Diefdijk, de Linge en de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem zijn in de route opgenomen.

Veel forten hebben een nieuwe functie gekregen. Zo zijn er veel forten met een terras, restaurant, bezoekerscentrum, kampeerterrein of Bed & Breakfast.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder