Verken de Nieuwe Hollandse Waterlinie te voet of op de fiets

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Fietsen
Fietsen
Tijdens het 'fortenweekend' op 21 en 22 september worden de wandel- en fietsroutes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie extra in het zonnetje gezet. Speciaal zijn er dit weekend lange en korte routes uitgezet langs forten, vestingsteden, bunkers en sluizen. Daarnaast is er in de hele Waterlinie van alles te doen.


Welke fiets- of wandelroute je ook kiest, je ontdekt altijd iets bijzonders. Zo loopt de lange afstandswandelroute ‘het Waterliniepad’ langs meer dan 50 forten, 5 vestingsteden, talloze bunkers en sluizen. In Utrecht zijn er korte fiets- en wandelroutes die zowel met een kaart als met een smartphone te volgen zijn. En tussen Fort Altena en Woudrichem loopt het Liniepad met in dat weekend het Liniepadfestival.

Genoeg te doen en te zien

  • Ook buiten het speciale 'fortenweekend' is er genoeg te doen en te zien in het gebied waar van het Noorden (Muiden) tot het Zuiden (Biesbosch) van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de afgelopen jaren volop wandel- en fietsroutes zijn ontwikkeld.
  • In het noordelijke deel van de Hollandse Waterlinie bevindt zich de Fortenlandroute. Deze fietsroute van 34 km voert langs 7 forten die deel uitmaken van de  Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.
  • In Utrecht kan men van Fort aan de Klop naar Fort Vechten de Stellingroute fietsen of genieten van de gratis routeapp FortenNatuurlijk.
  • De Vesting3hoek fietsroute door het rivierengebied kronkelt langs de historische en imposante objecten van het zuidelijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (tussen Werkendam en Asperen). De route maakt gebruik van fietsknooppunten en enkele toeristische veerverbindingen. De 145 kilometer lange LAW-route Waterliniepad volgt de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onder meer het Naardermeer, de Vecht, Amelisweerd, de Lek, de Diefdijk, de Linge en de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem zijn in de route opgenomen.

Veel forten hebben een nieuwe functie gekregen. Zo zijn er veel forten met een terras, restaurant, bezoekerscentrum, kampeerterrein of Bed & Breakfast.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder