Douane neemt in 2012 minder namaakartikelen in beslag

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Douane
Douane
Werden in 2011 nog 3,3 miljoen stuks namaakartikelen door de douane in beslag genomen, in 2012 was dat nog maar 1,1 miljoen. Een daling van maar liefst 66 procent. De cijfers komen uit een overzicht van het aantal inbeslagnames van nepgoederen in 2012. De douane ziet de grootste daling bij nagemaakte merkkleding, horloges en zonnebrillen. Van 187.000 in 2011 naar 30.000 in 2012. Ook een grote daler: nagemaakte mobiele telefoons en bijpassende accessoires. Van 275.000 in 2011 naar 50.000 vorig jaar.

 

Volgens de douane komt de daling door de verschuiving in de manier waarop de nepartikelen aan de man gebracht worden. Steeds meer artikelen worden verkocht via illegale webshops en opgestuurd. Steeds minder wordt gekocht op markten en braderieën. Door het stijgend aantal verkopen online worden wel meer zendingen in beslag genomen: 9500 in 2011 en 9700 in 2012, maar die stijging is veel minder spectaculair dan de daling.
Ook het aantal in beslag genomen sigaretten nam af van ruim 1,2 miljoen (2011) naar 341.000 vorig jaar. Wel werden vorig jaar meer nagemaakte spelletjes en sportkleding aangetroffen (161.000) een stijging met 50 procent.

Directeur Ronald Brohm van de organisatie SNB React in Amsterdam, die namens meer dan 190 grote merken wereldwijd optreedt tegen vervalsers, is teleurgesteld over de inzet van de douane. In de Volkskrant zegt hij: "De douane doet te weinig tegen de instroom van merkvervalsingen. De invoer is niet ingedamd en verschuift naar malafide webshops." Volgens de douane is bestrijding van namaak een zaak voor de merken zelf omdat de bescherming van merken privaatrechtelijk is.

Top 5 namaakartikelen

  1. Horloges. Vooral nagemaakte Rolex-, Cartier- en oversized-uurwerken zijn populair.
  2. Sportkleding. Hier scoren voetbalshirtjes van Adidas en Nike en clubs als  Barcelona en Real Madrid hoog.
  3. Zonnebrillen. Alle merken zijn populair. De Ray Ban scoort het hoogst
  4. Mobiele telefoontjes en accessoires
  5. Schoenen. Denk aan  UGGS en Crocs

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder