Douane neemt in 2012 minder namaakartikelen in beslag

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Douane
Douane
Werden in 2011 nog 3,3 miljoen stuks namaakartikelen door de douane in beslag genomen, in 2012 was dat nog maar 1,1 miljoen. Een daling van maar liefst 66 procent. De cijfers komen uit een overzicht van het aantal inbeslagnames van nepgoederen in 2012. De douane ziet de grootste daling bij nagemaakte merkkleding, horloges en zonnebrillen. Van 187.000 in 2011 naar 30.000 in 2012. Ook een grote daler: nagemaakte mobiele telefoons en bijpassende accessoires. Van 275.000 in 2011 naar 50.000 vorig jaar.

 

Volgens de douane komt de daling door de verschuiving in de manier waarop de nepartikelen aan de man gebracht worden. Steeds meer artikelen worden verkocht via illegale webshops en opgestuurd. Steeds minder wordt gekocht op markten en braderieën. Door het stijgend aantal verkopen online worden wel meer zendingen in beslag genomen: 9500 in 2011 en 9700 in 2012, maar die stijging is veel minder spectaculair dan de daling.
Ook het aantal in beslag genomen sigaretten nam af van ruim 1,2 miljoen (2011) naar 341.000 vorig jaar. Wel werden vorig jaar meer nagemaakte spelletjes en sportkleding aangetroffen (161.000) een stijging met 50 procent.

Directeur Ronald Brohm van de organisatie SNB React in Amsterdam, die namens meer dan 190 grote merken wereldwijd optreedt tegen vervalsers, is teleurgesteld over de inzet van de douane. In de Volkskrant zegt hij: "De douane doet te weinig tegen de instroom van merkvervalsingen. De invoer is niet ingedamd en verschuift naar malafide webshops." Volgens de douane is bestrijding van namaak een zaak voor de merken zelf omdat de bescherming van merken privaatrechtelijk is.

Top 5 namaakartikelen

  1. Horloges. Vooral nagemaakte Rolex-, Cartier- en oversized-uurwerken zijn populair.
  2. Sportkleding. Hier scoren voetbalshirtjes van Adidas en Nike en clubs als  Barcelona en Real Madrid hoog.
  3. Zonnebrillen. Alle merken zijn populair. De Ray Ban scoort het hoogst
  4. Mobiele telefoontjes en accessoires
  5. Schoenen. Denk aan  UGGS en Crocs

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder