Douane neemt in 2012 minder namaakartikelen in beslag

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Douane
Douane
Werden in 2011 nog 3,3 miljoen stuks namaakartikelen door de douane in beslag genomen, in 2012 was dat nog maar 1,1 miljoen. Een daling van maar liefst 66 procent. De cijfers komen uit een overzicht van het aantal inbeslagnames van nepgoederen in 2012. De douane ziet de grootste daling bij nagemaakte merkkleding, horloges en zonnebrillen. Van 187.000 in 2011 naar 30.000 in 2012. Ook een grote daler: nagemaakte mobiele telefoons en bijpassende accessoires. Van 275.000 in 2011 naar 50.000 vorig jaar.

 

Volgens de douane komt de daling door de verschuiving in de manier waarop de nepartikelen aan de man gebracht worden. Steeds meer artikelen worden verkocht via illegale webshops en opgestuurd. Steeds minder wordt gekocht op markten en braderieën. Door het stijgend aantal verkopen online worden wel meer zendingen in beslag genomen: 9500 in 2011 en 9700 in 2012, maar die stijging is veel minder spectaculair dan de daling.
Ook het aantal in beslag genomen sigaretten nam af van ruim 1,2 miljoen (2011) naar 341.000 vorig jaar. Wel werden vorig jaar meer nagemaakte spelletjes en sportkleding aangetroffen (161.000) een stijging met 50 procent.

Directeur Ronald Brohm van de organisatie SNB React in Amsterdam, die namens meer dan 190 grote merken wereldwijd optreedt tegen vervalsers, is teleurgesteld over de inzet van de douane. In de Volkskrant zegt hij: "De douane doet te weinig tegen de instroom van merkvervalsingen. De invoer is niet ingedamd en verschuift naar malafide webshops." Volgens de douane is bestrijding van namaak een zaak voor de merken zelf omdat de bescherming van merken privaatrechtelijk is.

Top 5 namaakartikelen

  1. Horloges. Vooral nagemaakte Rolex-, Cartier- en oversized-uurwerken zijn populair.
  2. Sportkleding. Hier scoren voetbalshirtjes van Adidas en Nike en clubs als  Barcelona en Real Madrid hoog.
  3. Zonnebrillen. Alle merken zijn populair. De Ray Ban scoort het hoogst
  4. Mobiele telefoontjes en accessoires
  5. Schoenen. Denk aan  UGGS en Crocs

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder