Douane neemt in 2012 minder namaakartikelen in beslag

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Douane
Douane
Werden in 2011 nog 3,3 miljoen stuks namaakartikelen door de douane in beslag genomen, in 2012 was dat nog maar 1,1 miljoen. Een daling van maar liefst 66 procent. De cijfers komen uit een overzicht van het aantal inbeslagnames van nepgoederen in 2012. De douane ziet de grootste daling bij nagemaakte merkkleding, horloges en zonnebrillen. Van 187.000 in 2011 naar 30.000 in 2012. Ook een grote daler: nagemaakte mobiele telefoons en bijpassende accessoires. Van 275.000 in 2011 naar 50.000 vorig jaar.

 

Volgens de douane komt de daling door de verschuiving in de manier waarop de nepartikelen aan de man gebracht worden. Steeds meer artikelen worden verkocht via illegale webshops en opgestuurd. Steeds minder wordt gekocht op markten en braderieën. Door het stijgend aantal verkopen online worden wel meer zendingen in beslag genomen: 9500 in 2011 en 9700 in 2012, maar die stijging is veel minder spectaculair dan de daling.
Ook het aantal in beslag genomen sigaretten nam af van ruim 1,2 miljoen (2011) naar 341.000 vorig jaar. Wel werden vorig jaar meer nagemaakte spelletjes en sportkleding aangetroffen (161.000) een stijging met 50 procent.

Directeur Ronald Brohm van de organisatie SNB React in Amsterdam, die namens meer dan 190 grote merken wereldwijd optreedt tegen vervalsers, is teleurgesteld over de inzet van de douane. In de Volkskrant zegt hij: "De douane doet te weinig tegen de instroom van merkvervalsingen. De invoer is niet ingedamd en verschuift naar malafide webshops." Volgens de douane is bestrijding van namaak een zaak voor de merken zelf omdat de bescherming van merken privaatrechtelijk is.

Top 5 namaakartikelen

  1. Horloges. Vooral nagemaakte Rolex-, Cartier- en oversized-uurwerken zijn populair.
  2. Sportkleding. Hier scoren voetbalshirtjes van Adidas en Nike en clubs als  Barcelona en Real Madrid hoog.
  3. Zonnebrillen. Alle merken zijn populair. De Ray Ban scoort het hoogst
  4. Mobiele telefoontjes en accessoires
  5. Schoenen. Denk aan  UGGS en Crocs

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder