Algerije zet in op kust en Sahara

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

algerijegraven.JPGNet als veel andere landen is ook Algerije begonnen aan een nieuw toeristisch seizoen. Groei staat centraal, al wordt dat lastig met het drama bij In Amenas nog vers in het geheugen. Daar gijzelden terroristen in januari werknemers van een aardgas-installatie. De reddingsoperatie van het Algerijnse leger kostte tientallen mensen het leven, onder wie 37 gegijzelden. De man die het toerisme van Algerije een boost moet geven, is minister Mohamed Benmeradi (1954). Puur op reis sprak hem in Adrar, in het hart van Algerije, over speerpunten, strategieën en vooral... de Sahara.

Puur op reis: “Uw opdracht is eigenlijk vrij simpel: meer toeristen binnenhalen, liefst op korte termijn.”
Minister Benmeradi Minister Benmeradi: “In 2012 hebben zo’n 250.000 Europese toeristen Algerije bezocht. Echter, om te kunnen groeien is het essentieel om nieuwe toeristische infrastructuur te ontwikkelen en de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren.”

P: “Is die dan ondermaats?”
B: “In alle oprechtheid: de kwaliteit moet omhoog! Dat geldt ook voor het aantal accommodaties; momenteel kunnen we simpelweg te weinig aanbieden. Zo’n 50.000 bedden extra is een noodzaak, op korte termijn.”

P: “Met alleen meer bedden komt Algerije er natuurlijk niet. Hoe laat u weten wat een toerist hier kan vinden?”
B: “Door uitgebreid te vertellen over onze strategie, onder meer via dit exclusieve interview voor Nederland. Algerije heeft twee unique selling points: de kust en de Sahara. Laat ik met de eerste beginnen: hoe mooi die ook is, ik denk dat we daarmee de Europese toerist niet naar Algerije krijgen. Daarvoor  is de concurrentie van landen als Spanje, Kroatië en Turkije gewoonweg te groot. Ik zie heel andere mogelijkheden voor de kust: ketens als Marriott en Hilton hebben bijvoorbeeld al belangstelling getoond om er nieuwe hotels neer te zetten, waarmee ze een heel specifiek publiek willen gaan bedienen. Zeker, mensen die enerzijds meer luxe wensen, maar die anderzijds ook zijn geïnteresseerd in de cultuurhistorische waarden van een minder bekend land.”

P: “Geen massatoerisme voor Algerije?”
B: “Neen, wij moeten ons richten op mensen die vooral zijn geïnteresseerd in overweldigende natuur, rust en bijzondere culturen. En dat brengt me op ons tweede USP: buiten de kust, met de belangrijke steden Algiers en Oran, bestaat Algerije vooral uit woestijn. En de Sahara trekt weer een speciale categorie reizigers aan, de avonturier. Mensen die bijvoorbeeld eens op de top van een zandduin willen staan om de weidsheid van de woestijn in zich op te nemen… Ook  die groep willen we beter gaan bedienen.“

P: “Ik heb begrepen dat er inmiddels een strategisch plan tot 2025 ligt?”
B: “U bent goed geïnformeerd. Samen met reisorganisaties en touroperators is voor het komende decennium een toeristisch plan opgezet, compleet met nieuwe infrastructuur. Kijk, Algerije heeft veel inkomsten uit aardgas en aardolie, en die zijn en blijven heel belangrijk. Maar we moeten het belang van het internationale toerisme niet onderschatten: in 1970 was het toerisme goed voor 8 procent van het bruto nationaal product, dit jaar is dat aandeel nog slechts 1 procent. Met ons brede programma vol miljardeninvesteringen willen we in 2020-2025 terug naar een percentage van 5."

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder