Algerije zet in op kust en Sahara

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

algerijegraven.JPGNet als veel andere landen is ook Algerije begonnen aan een nieuw toeristisch seizoen. Groei staat centraal, al wordt dat lastig met het drama bij In Amenas nog vers in het geheugen. Daar gijzelden terroristen in januari werknemers van een aardgas-installatie. De reddingsoperatie van het Algerijnse leger kostte tientallen mensen het leven, onder wie 37 gegijzelden. De man die het toerisme van Algerije een boost moet geven, is minister Mohamed Benmeradi (1954). Puur op reis sprak hem in Adrar, in het hart van Algerije, over speerpunten, strategieën en vooral... de Sahara.

Puur op reis: “Uw opdracht is eigenlijk vrij simpel: meer toeristen binnenhalen, liefst op korte termijn.”
Minister Benmeradi Minister Benmeradi: “In 2012 hebben zo’n 250.000 Europese toeristen Algerije bezocht. Echter, om te kunnen groeien is het essentieel om nieuwe toeristische infrastructuur te ontwikkelen en de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren.”

P: “Is die dan ondermaats?”
B: “In alle oprechtheid: de kwaliteit moet omhoog! Dat geldt ook voor het aantal accommodaties; momenteel kunnen we simpelweg te weinig aanbieden. Zo’n 50.000 bedden extra is een noodzaak, op korte termijn.”

P: “Met alleen meer bedden komt Algerije er natuurlijk niet. Hoe laat u weten wat een toerist hier kan vinden?”
B: “Door uitgebreid te vertellen over onze strategie, onder meer via dit exclusieve interview voor Nederland. Algerije heeft twee unique selling points: de kust en de Sahara. Laat ik met de eerste beginnen: hoe mooi die ook is, ik denk dat we daarmee de Europese toerist niet naar Algerije krijgen. Daarvoor  is de concurrentie van landen als Spanje, Kroatië en Turkije gewoonweg te groot. Ik zie heel andere mogelijkheden voor de kust: ketens als Marriott en Hilton hebben bijvoorbeeld al belangstelling getoond om er nieuwe hotels neer te zetten, waarmee ze een heel specifiek publiek willen gaan bedienen. Zeker, mensen die enerzijds meer luxe wensen, maar die anderzijds ook zijn geïnteresseerd in de cultuurhistorische waarden van een minder bekend land.”

P: “Geen massatoerisme voor Algerije?”
B: “Neen, wij moeten ons richten op mensen die vooral zijn geïnteresseerd in overweldigende natuur, rust en bijzondere culturen. En dat brengt me op ons tweede USP: buiten de kust, met de belangrijke steden Algiers en Oran, bestaat Algerije vooral uit woestijn. En de Sahara trekt weer een speciale categorie reizigers aan, de avonturier. Mensen die bijvoorbeeld eens op de top van een zandduin willen staan om de weidsheid van de woestijn in zich op te nemen… Ook  die groep willen we beter gaan bedienen.“

P: “Ik heb begrepen dat er inmiddels een strategisch plan tot 2025 ligt?”
B: “U bent goed geïnformeerd. Samen met reisorganisaties en touroperators is voor het komende decennium een toeristisch plan opgezet, compleet met nieuwe infrastructuur. Kijk, Algerije heeft veel inkomsten uit aardgas en aardolie, en die zijn en blijven heel belangrijk. Maar we moeten het belang van het internationale toerisme niet onderschatten: in 1970 was het toerisme goed voor 8 procent van het bruto nationaal product, dit jaar is dat aandeel nog slechts 1 procent. Met ons brede programma vol miljardeninvesteringen willen we in 2020-2025 terug naar een percentage van 5."

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder