Algerije zet in op kust en Sahara

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

algerijegraven.JPGNet als veel andere landen is ook Algerije begonnen aan een nieuw toeristisch seizoen. Groei staat centraal, al wordt dat lastig met het drama bij In Amenas nog vers in het geheugen. Daar gijzelden terroristen in januari werknemers van een aardgas-installatie. De reddingsoperatie van het Algerijnse leger kostte tientallen mensen het leven, onder wie 37 gegijzelden. De man die het toerisme van Algerije een boost moet geven, is minister Mohamed Benmeradi (1954). Puur op reis sprak hem in Adrar, in het hart van Algerije, over speerpunten, strategieën en vooral... de Sahara.

Puur op reis: “Uw opdracht is eigenlijk vrij simpel: meer toeristen binnenhalen, liefst op korte termijn.”
Minister Benmeradi Minister Benmeradi: “In 2012 hebben zo’n 250.000 Europese toeristen Algerije bezocht. Echter, om te kunnen groeien is het essentieel om nieuwe toeristische infrastructuur te ontwikkelen en de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren.”

P: “Is die dan ondermaats?”
B: “In alle oprechtheid: de kwaliteit moet omhoog! Dat geldt ook voor het aantal accommodaties; momenteel kunnen we simpelweg te weinig aanbieden. Zo’n 50.000 bedden extra is een noodzaak, op korte termijn.”

P: “Met alleen meer bedden komt Algerije er natuurlijk niet. Hoe laat u weten wat een toerist hier kan vinden?”
B: “Door uitgebreid te vertellen over onze strategie, onder meer via dit exclusieve interview voor Nederland. Algerije heeft twee unique selling points: de kust en de Sahara. Laat ik met de eerste beginnen: hoe mooi die ook is, ik denk dat we daarmee de Europese toerist niet naar Algerije krijgen. Daarvoor  is de concurrentie van landen als Spanje, Kroatië en Turkije gewoonweg te groot. Ik zie heel andere mogelijkheden voor de kust: ketens als Marriott en Hilton hebben bijvoorbeeld al belangstelling getoond om er nieuwe hotels neer te zetten, waarmee ze een heel specifiek publiek willen gaan bedienen. Zeker, mensen die enerzijds meer luxe wensen, maar die anderzijds ook zijn geïnteresseerd in de cultuurhistorische waarden van een minder bekend land.”

P: “Geen massatoerisme voor Algerije?”
B: “Neen, wij moeten ons richten op mensen die vooral zijn geïnteresseerd in overweldigende natuur, rust en bijzondere culturen. En dat brengt me op ons tweede USP: buiten de kust, met de belangrijke steden Algiers en Oran, bestaat Algerije vooral uit woestijn. En de Sahara trekt weer een speciale categorie reizigers aan, de avonturier. Mensen die bijvoorbeeld eens op de top van een zandduin willen staan om de weidsheid van de woestijn in zich op te nemen… Ook  die groep willen we beter gaan bedienen.“

P: “Ik heb begrepen dat er inmiddels een strategisch plan tot 2025 ligt?”
B: “U bent goed geïnformeerd. Samen met reisorganisaties en touroperators is voor het komende decennium een toeristisch plan opgezet, compleet met nieuwe infrastructuur. Kijk, Algerije heeft veel inkomsten uit aardgas en aardolie, en die zijn en blijven heel belangrijk. Maar we moeten het belang van het internationale toerisme niet onderschatten: in 1970 was het toerisme goed voor 8 procent van het bruto nationaal product, dit jaar is dat aandeel nog slechts 1 procent. Met ons brede programma vol miljardeninvesteringen willen we in 2020-2025 terug naar een percentage van 5."

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder