Algerije zet in op kust en Sahara

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

algerijegraven.JPGNet als veel andere landen is ook Algerije begonnen aan een nieuw toeristisch seizoen. Groei staat centraal, al wordt dat lastig met het drama bij In Amenas nog vers in het geheugen. Daar gijzelden terroristen in januari werknemers van een aardgas-installatie. De reddingsoperatie van het Algerijnse leger kostte tientallen mensen het leven, onder wie 37 gegijzelden. De man die het toerisme van Algerije een boost moet geven, is minister Mohamed Benmeradi (1954). Puur op reis sprak hem in Adrar, in het hart van Algerije, over speerpunten, strategieën en vooral... de Sahara.

Puur op reis: “Uw opdracht is eigenlijk vrij simpel: meer toeristen binnenhalen, liefst op korte termijn.”
Minister Benmeradi Minister Benmeradi: “In 2012 hebben zo’n 250.000 Europese toeristen Algerije bezocht. Echter, om te kunnen groeien is het essentieel om nieuwe toeristische infrastructuur te ontwikkelen en de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren.”

P: “Is die dan ondermaats?”
B: “In alle oprechtheid: de kwaliteit moet omhoog! Dat geldt ook voor het aantal accommodaties; momenteel kunnen we simpelweg te weinig aanbieden. Zo’n 50.000 bedden extra is een noodzaak, op korte termijn.”

P: “Met alleen meer bedden komt Algerije er natuurlijk niet. Hoe laat u weten wat een toerist hier kan vinden?”
B: “Door uitgebreid te vertellen over onze strategie, onder meer via dit exclusieve interview voor Nederland. Algerije heeft twee unique selling points: de kust en de Sahara. Laat ik met de eerste beginnen: hoe mooi die ook is, ik denk dat we daarmee de Europese toerist niet naar Algerije krijgen. Daarvoor  is de concurrentie van landen als Spanje, Kroatië en Turkije gewoonweg te groot. Ik zie heel andere mogelijkheden voor de kust: ketens als Marriott en Hilton hebben bijvoorbeeld al belangstelling getoond om er nieuwe hotels neer te zetten, waarmee ze een heel specifiek publiek willen gaan bedienen. Zeker, mensen die enerzijds meer luxe wensen, maar die anderzijds ook zijn geïnteresseerd in de cultuurhistorische waarden van een minder bekend land.”

P: “Geen massatoerisme voor Algerije?”
B: “Neen, wij moeten ons richten op mensen die vooral zijn geïnteresseerd in overweldigende natuur, rust en bijzondere culturen. En dat brengt me op ons tweede USP: buiten de kust, met de belangrijke steden Algiers en Oran, bestaat Algerije vooral uit woestijn. En de Sahara trekt weer een speciale categorie reizigers aan, de avonturier. Mensen die bijvoorbeeld eens op de top van een zandduin willen staan om de weidsheid van de woestijn in zich op te nemen… Ook  die groep willen we beter gaan bedienen.“

P: “Ik heb begrepen dat er inmiddels een strategisch plan tot 2025 ligt?”
B: “U bent goed geïnformeerd. Samen met reisorganisaties en touroperators is voor het komende decennium een toeristisch plan opgezet, compleet met nieuwe infrastructuur. Kijk, Algerije heeft veel inkomsten uit aardgas en aardolie, en die zijn en blijven heel belangrijk. Maar we moeten het belang van het internationale toerisme niet onderschatten: in 1970 was het toerisme goed voor 8 procent van het bruto nationaal product, dit jaar is dat aandeel nog slechts 1 procent. Met ons brede programma vol miljardeninvesteringen willen we in 2020-2025 terug naar een percentage van 5."

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder