Hennatatoeage in de zomervakantie? Slecht idee!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

HennatatoeageWat is er leuker dan een mooie of gekke herinnering aan de zomervakantie? Voor de één is dat een souvenir, anderen laten zich bijvoorbeeld in lokale klederdracht of hangend aan een parachute fotograferen. Onder jongeren zijn hennatatoeages populair, met name in de landen rond de Middellandse Zee. Leuk, maar hoogst onverstandig, zegt dermatoloog Harma Stenveld van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem over de tijdelijke lichaamsversiering.

De kans is volgens haar namelijk zeer groot dat de tatoeage de schadelijke stof p-phenylenediamine bevat. PPD is toegestaan voor gebruik in kleurstoffen voor haar, maar de concentraties in hennatatoeages zijn vaak veel hoger dan de toegestane waardes. Het goedje kan jeuk, puistjes, blaren en roodheid veroorzaken, zegt Stenveld.

Kleurstoffen toegevoegd

Henna is weliswaar plantaardig, maar tatoeëerders voegen in veel gevallen kleurstoffen toe om de kleur nog donker te maken, zoals haarverfextracten. “Door die ingrediënten droogt de tatoeage sneller en blijft die langer zitten, maar de hoge concentratie haarverf zorgt nogal eens voor een allergische reactie”, zegt Harma Stenveld. Bij zuivere henna (roodachtig van kleur) komen allergische reacties zelden voor.

Levenslang allergisch

Mensen die een keer allergisch op PPD hebben gereageerd, blijven er levenslang allergisch voor. Vervelend, aangezien de stof bijvoorbeeld in de meeste haarverven zit. “Dan wordt het lastig om kapper te worden”, aldus Stenveld. “Maar ook als je gewoon je haar wil kleuren, is dat problematisch. Je moet dan echt op zoek naar een speciale kapper die haarverf zonder PPD gebruikt.” Hennatatoeages worden op de huid aangebracht en blijven enkele dagen zitten.

Heb jij ervaringen met een hennatatoeage? Laat het ons weten!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder