Hennatatoeage in de zomervakantie? Slecht idee!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

HennatatoeageWat is er leuker dan een mooie of gekke herinnering aan de zomervakantie? Voor de één is dat een souvenir, anderen laten zich bijvoorbeeld in lokale klederdracht of hangend aan een parachute fotograferen. Onder jongeren zijn hennatatoeages populair, met name in de landen rond de Middellandse Zee. Leuk, maar hoogst onverstandig, zegt dermatoloog Harma Stenveld van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem over de tijdelijke lichaamsversiering.

De kans is volgens haar namelijk zeer groot dat de tatoeage de schadelijke stof p-phenylenediamine bevat. PPD is toegestaan voor gebruik in kleurstoffen voor haar, maar de concentraties in hennatatoeages zijn vaak veel hoger dan de toegestane waardes. Het goedje kan jeuk, puistjes, blaren en roodheid veroorzaken, zegt Stenveld.

Kleurstoffen toegevoegd

Henna is weliswaar plantaardig, maar tatoeëerders voegen in veel gevallen kleurstoffen toe om de kleur nog donker te maken, zoals haarverfextracten. “Door die ingrediënten droogt de tatoeage sneller en blijft die langer zitten, maar de hoge concentratie haarverf zorgt nogal eens voor een allergische reactie”, zegt Harma Stenveld. Bij zuivere henna (roodachtig van kleur) komen allergische reacties zelden voor.

Levenslang allergisch

Mensen die een keer allergisch op PPD hebben gereageerd, blijven er levenslang allergisch voor. Vervelend, aangezien de stof bijvoorbeeld in de meeste haarverven zit. “Dan wordt het lastig om kapper te worden”, aldus Stenveld. “Maar ook als je gewoon je haar wil kleuren, is dat problematisch. Je moet dan echt op zoek naar een speciale kapper die haarverf zonder PPD gebruikt.” Hennatatoeages worden op de huid aangebracht en blijven enkele dagen zitten.

Heb jij ervaringen met een hennatatoeage? Laat het ons weten!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder