Hennatatoeage in de zomervakantie? Slecht idee!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

HennatatoeageWat is er leuker dan een mooie of gekke herinnering aan de zomervakantie? Voor de één is dat een souvenir, anderen laten zich bijvoorbeeld in lokale klederdracht of hangend aan een parachute fotograferen. Onder jongeren zijn hennatatoeages populair, met name in de landen rond de Middellandse Zee. Leuk, maar hoogst onverstandig, zegt dermatoloog Harma Stenveld van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem over de tijdelijke lichaamsversiering.

De kans is volgens haar namelijk zeer groot dat de tatoeage de schadelijke stof p-phenylenediamine bevat. PPD is toegestaan voor gebruik in kleurstoffen voor haar, maar de concentraties in hennatatoeages zijn vaak veel hoger dan de toegestane waardes. Het goedje kan jeuk, puistjes, blaren en roodheid veroorzaken, zegt Stenveld.

Kleurstoffen toegevoegd

Henna is weliswaar plantaardig, maar tatoeëerders voegen in veel gevallen kleurstoffen toe om de kleur nog donker te maken, zoals haarverfextracten. “Door die ingrediënten droogt de tatoeage sneller en blijft die langer zitten, maar de hoge concentratie haarverf zorgt nogal eens voor een allergische reactie”, zegt Harma Stenveld. Bij zuivere henna (roodachtig van kleur) komen allergische reacties zelden voor.

Levenslang allergisch

Mensen die een keer allergisch op PPD hebben gereageerd, blijven er levenslang allergisch voor. Vervelend, aangezien de stof bijvoorbeeld in de meeste haarverven zit. “Dan wordt het lastig om kapper te worden”, aldus Stenveld. “Maar ook als je gewoon je haar wil kleuren, is dat problematisch. Je moet dan echt op zoek naar een speciale kapper die haarverf zonder PPD gebruikt.” Hennatatoeages worden op de huid aangebracht en blijven enkele dagen zitten.

Heb jij ervaringen met een hennatatoeage? Laat het ons weten!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder