Hennatatoeage in de zomervakantie? Slecht idee!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

HennatatoeageWat is er leuker dan een mooie of gekke herinnering aan de zomervakantie? Voor de één is dat een souvenir, anderen laten zich bijvoorbeeld in lokale klederdracht of hangend aan een parachute fotograferen. Onder jongeren zijn hennatatoeages populair, met name in de landen rond de Middellandse Zee. Leuk, maar hoogst onverstandig, zegt dermatoloog Harma Stenveld van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem over de tijdelijke lichaamsversiering.

De kans is volgens haar namelijk zeer groot dat de tatoeage de schadelijke stof p-phenylenediamine bevat. PPD is toegestaan voor gebruik in kleurstoffen voor haar, maar de concentraties in hennatatoeages zijn vaak veel hoger dan de toegestane waardes. Het goedje kan jeuk, puistjes, blaren en roodheid veroorzaken, zegt Stenveld.

Kleurstoffen toegevoegd

Henna is weliswaar plantaardig, maar tatoeëerders voegen in veel gevallen kleurstoffen toe om de kleur nog donker te maken, zoals haarverfextracten. “Door die ingrediënten droogt de tatoeage sneller en blijft die langer zitten, maar de hoge concentratie haarverf zorgt nogal eens voor een allergische reactie”, zegt Harma Stenveld. Bij zuivere henna (roodachtig van kleur) komen allergische reacties zelden voor.

Levenslang allergisch

Mensen die een keer allergisch op PPD hebben gereageerd, blijven er levenslang allergisch voor. Vervelend, aangezien de stof bijvoorbeeld in de meeste haarverven zit. “Dan wordt het lastig om kapper te worden”, aldus Stenveld. “Maar ook als je gewoon je haar wil kleuren, is dat problematisch. Je moet dan echt op zoek naar een speciale kapper die haarverf zonder PPD gebruikt.” Hennatatoeages worden op de huid aangebracht en blijven enkele dagen zitten.

Heb jij ervaringen met een hennatatoeage? Laat het ons weten!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder