Let bij boeken van je vliegreis op de spelling!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

VliegtuigJe doet het snel, online een foutje maken bij het boeken van je vliegreis. Toch moet je daar heel erg goed op letten, want klopt er iets niet op je vliegticket, al is het maar een voorletter, dan ben je al snel 200 euro kwijt om het te laten corrigeren. En die correctie is verplicht omdat een vliegticket met een fout niet geldig is.


Spel- of typefouten maken in het vliegticket overkomt zo’n 60.000 Nederlanders per jaar, zo blijkt uit cijfers van CheapTickets. “Het gebeurt niet expres, maar ondanks de waarschuwingen die mensen krijgen tijdens het online boekingsproces worden er toch de nodige fouten gemaakt”, zegt manager Lieke Fransen.

De fout wordt meestal pas ontdekt net voor het inpakken van de koffers of het online inchecken. De meest gemaakte fout is het invullen van de roepnaam in plaats van de officiële naam zoals op paspoort of identiteitsbewijs staat vermeld. Vrouwen geven nogal eens de achternaam van de echtgenoot op in plaats van hun eigen meisjesnaam.

Ook Vliegwinkel.nl meldt dat er veel foutjes worden gemaakt. Maar het is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappijen hoe zij met dergelijke fouten omgaat. Sommige rekenen een administratieve boete, bij andere maatschappijen moet je een compleet nieuw ticket betalen.

KLM hanteert de regel om een fout binnen 24 uur gratis te corrigeren. Daarna worden administratieve kosten berekend.

Om alle ellende te voorkomen deze tips:

  • Kijk het boekingsformulier zorgvuldig na: kloppen data, namen, initialen, nummers van het paspoort of het identiteitsbewijs?
  • Let ook op de gewenste data van de vluchten. Sommige boekingsformulieren hanteren een kalender waar je snel fouten mee kunt maken: een verkeerd jaartal bijvoorbeeld.
  • Laat desnoods een ander ook nog even kijken of alles klopt.
  • Verstuur het pas als je helemaal zeker bent dat alles goed is ingevuld,

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder