Lekker eten, heerlijk koken

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

messenblok
messenblok
Jamie Oliver doet het in het zuiden van Italië, Herman den Blijker op een cruiseschip, Gordon Ramsay in Amerika. Aandacht vragen voor koken, want koken is hot, zeker op televisie. De reiswereld haakt in op deze trend, want menigeen wil in de vakantie naast lekker eten ook heerlijk leren koken. Puur op reis zet een aantal mogelijkheden op een rijtje. Op voorhand: bon appetit, buon prevecho, eet smakelijk.




Jamaica en jerk

jerk Jamaica
jerk Jamaica
We steken van wal met een absolute topper! In het ecologische hotel Mocking Bird Hill in Port Antonio kun je een cursus doen van 12 dagen, waarin je werkelijk alles leert over de lekkernijen van Jamaica. Je krijgt tekst en uitleg over de meest spannende gerechten, die hun oorsprong hebben in Spaanse, Britse, Chinese, Indische, West-Afrikaanse en Arawak-keukens; over kruidencombinaties en kooktechnieken. Vaak kook je op de plek waar de ingrediënten voor de maaltijd vandaan komen: zo verwerk je vers gevangen vis op een hagelwit strand en leer je de lekkerste ‘jerk’ bereiden bij de Maroon gemeenschap in de Blue Mountains.

Tip van Puur: Ga ontbijten, lunchen of dineren in Norma’s on the Beach, op het strand van Negril. Chefkok Norma Shirley, vele malen onderscheiden voor haar aanpak, werkt vooral met lokale producten.

Jordanië en mezze

mezzes Jordanië
mezzes Jordanië
Het land in het Midden-Oosten staat vooral bekend om de natuurlijke schatten als Dode Zee, Petra en Wadi Rum. Dat Jordanië ook een belangrijke eetcultuur heeft, is voor menigeen nog een geheim. Laten we beginnen met de mezzes; kleine hapjes van bijvoorbeeld gevuld olijfblad of pittige lamsgehakt, te vergelijken met de Spaanse tapa’s. Ook geitenkazen en dips als hummus en ghanouj - een dip van aubergine - vallen onder mezzes. Vork en mes zijn niet nodig, want niets is lekkerder dan eten met je handen en dippen met vers, warm brood!
Een must is het proeven van een Jordaanse ‘zarb’. Dit gerecht is bedacht door bedoeïenen. Zij combineren kip en lamsvlees met specerijen, groenten en rijst en koken dit in een speciale aluminium pan urenlang onder de grond.

St. Maarten en feest

eten St.Maarten
eten St.Maarten
Fête de la Cuisine is de naam van het culinaire festival, dat van 4 tot en met 13 november 2011 wordt gehouden op St. Maarten. Zowel lekkerbekken als kookexperts kunnen hun hart ophalen tijdens de 5de editie van dit evenement in het Caribisch gebied. Onder leiding van John Beeren van restaurant De Bokkedoorns uit Overveen storten Nederlandse topchefs zich op de gastronomische rijkdom van St. Maarten.

Uiteraard kun je je ook uitleven op zee. Zo bestaat de mogelijkheid voor een dagje culinair catamaran, inclusief snorkelen & snacks en drank & diner. Het chique festival wordt afgesloten met een Caribische cocktailparty en een 6 gangen diner in het Holland House Beach Hotel. Daarbij zijn ook alle topchefs aanwezig, om vragen over hun kookkunsten te beantwoorden. Lerend genieten, zullen we maar zeggen.

Curaçao en wandelen

eten Curacao
eten Curacao
Als je meer wil weten over de lokale Caribische keuken, is het handig om mee te doen aan de culinaire wandeling van Angelica’s kitchen door Willemstad op Curaçao. De tocht eindigt op de authentieke Marshe Bieu (oude markt) met lokale specialiteiten als kabritu stoba (gestoofd geitenvlees), papaya stoba (gestoofde papaya) en yambó (een soep die wordt gemaakt van okra). Je kunt ook op de Floating Market ingrediënten kopen en onder het toeziend oog van Angelica zelf een lunch in elkaar zetten. ‘s Avonds kunnen tijdens een kookles verscheidene gangen worden gekookt.

Tip van Puur: Wie sjiek en biologisch wil combineren, kan ook terecht op Curaçao. Het Hyatt Regency Hotel Curaçao en de biologische boerderij Finca del Sol hebben de handen ineen geslagen om heel smakelijk eten te serveren. De farm-to-the-table-gerechten zijn in verscheidene restaurants te krijgen.

Barbados en bajan

bajan Barbados
bajan Barbados
Bajan is de keuken van dit Caribische eiland; een mengeling van Afrikaanse, Caribische, West-Indische en Europese invloeden. Vis is een onmisbaar ingrediënt. Tonijn, zalm, red snapper, maar ook garnalen, kreeft en krab worden in overvloed gebruikt. Maar de flying fish is favoriet. Deze vis - het nationale symbool - staat op bijna elke menukaart. Naast vis wordt ook veel kip, varkensvlees, kalkoen en eend gegeten. Een traditionele favoriet is CouCou: rijst met erwten en macaroni pie, een soort ‘macaroni and cheese’. Dit gerecht wordt aangevuld met groenten en tropische vruchten zoals papaya, cassave en mango.

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.

Lees verder

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder