Voor wie graag wandelt en fietst

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Fietsvakantie
Fietsvakantie
Wandelvakantie
Wandelvakantie
Wandelen op het Pieterpad, fietsen over Madagascar. Heel verschillende vakantieactiviteiten, die toch iets met elkaar gemeen hebben. Over beide tochten kun je namelijk in één weekeinde alles te weten komen. Je moet er zaterdag 11 en/of zondag 12 februari voor naar de Amsterdam RAI, waar op beide dagen van 10 tot 17 uur de Fiets en Wandelbeurs is. Je vindt er de laatste reisinformatie en de nieuwste snufjes op het gebied van wandelen en fietsen!

Uit de honderden deelnemers van de Fiets en Wandelbeurs licht Puur op reis er voor deze gelegenheid drie Europese landen uit: gastland Duitsland, Montenegro en Polen.

Duitsland

Fietsen in Duitsland
Fietsen in Duitsland
Fietsen en wandelen wint in Duitsland steeds meer terrein. Je vindt er inmiddels meer dan 200 langeafstandsfietsroutes, die gezamenlijk een afstand van liefst 70.000 kilometer overbruggen. Verder kun je 200.000 kilometer wandelen op gemarkeerde routes, waarvan enkele zelfs een officieel certificaat hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een derde van alle Europese toeristen in Duitsland kiest voor een actieve vakantie, vaak aangevuld met heerlijke relaxmomenten. Per slot van rekening is Duitsland nog altijd het wellnessland bij uitstek. En om het voor de rustzoekers allemaal nog aantrekkelijker te maken, hebben we in samenwerking met een luxueus hotel een mooie lezersaanbieding opgezet!
Een paar mooie fietsmogelijkheden bij onze oosterburen willen we je trouwens niet onthouden. Langs de Moezel vind je de Mosel-radweg, door Beieren en Oostenrijk kun je fietsen over de Mozart-radweg, in het Münsterland vind je honderden kilometers aan vrijliggende fietspaden en rustige wegen voor wie van kastelen houdt, kan grenzeloos gaan genieten op die Romantische Strasse.
Belangstelling gekregen voor Duitsland? Bekijk dan ons uitgebreide reisaanbod vol stedenschoon, ecologische onderkomens en andere prachtige plekken.

Montenegro

Wandelen in Montenegro
Wandelen in Montenegro
Montenegro is voor het eerst aanwezig op de Fiets en Wandelbeurs in Amsterdam. Het land zet zich neer als ideale bestemming voor de actieve vakantieganger. Door bosgebieden, langs bergmassieven en rond gletsjermeren ligt 6000 kilometer aan wandel- en mountainbikepaden. De routes hebben bijna allemaal uniforme bewegwijzering. Om fietsers en wandelaars onderweg heerlijk onderdak te bieden, is het concept Bed & Bike ontwikkeld. Naast informatie over het bewuste gebied is hier altijd een ruimte waar je je fiets veilig kunt stallen, een plek om kleding te wassen en te drogen en is er altijd een reparatieset voor je rijwiel beschikbaar.
In de ontwikkeling van het toerisme is samenwerking met de buurlanden belangrijk. Een voorbeeld is het project Peaks of the Balkans. Deze wandelroute in de Prokletije (‘verdoemde bergen’) verbindt enkele hoogtepunten van Montenegro, Albanië en Kosovo met elkaar. Het project is tot stand gekomen met steun van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV en de Duitse GIZ. Inmiddels is een overeenkomst getekend tussen de autoriteiten van de drie landen. Die maakt grensoverschrijdende wandeltochten mogelijk, zonder dat je langs officiële grensovergangen moet. Je moet vooraf alleen wel even toestemming voor de tocht vragen. Wil je overigens meer weten over de Prokletije? Paul Wennekes, kenner van Montenegro, geeft op de beurs lezingen over de ‘verdoemde bergen’.
Belangstelling gekregen voor Montenegro? Maak dan deze reis, waarin natuurschoon en geschiedenis zijn gebundeld.

Polen

Fietsvakantie
Fietsvakantie
Polen heeft deskundigheid uit binnen- en buitenland ingeroepen om de fietsmogelijkheden in het land beter voor het voetlicht te brengen. Als bezoeker kun je onder andere terecht bij Andrzej Kaleniewicz. De fietsexpert uit Polen en auteur van fietsgidsen en reisboeken weet bijvoorbeeld alles over de regio Wielkopolska. De Nederlander Bert Sitters heeft een fietsreis langs de Grote Meren gemaakt en kan daar sfeervol over verhalen.
Belangstelling gekregen voor Polen? Bekijk dan ons aanbod van reizen door oerbossen en gebergten.


E-bikes, tandems, kinderen en bagagewagens 

Een beurs is natuurlijk geen beurs als er geen thema’s zijn. Ook de Fiets en Wandelbeurs heeft er verscheidene. Zo kun je op het grootste overdekte fietsparcours van de Benelux (bijna 2000m²) onder deskundige begeleiding e-bikes testen. Fietsen met trapondersteuning worden namelijk steeds populairder, ook onder jongeren. Wie meer over de mogelijkheden van deze fietsen wil weten, die zou de lezing van Theresa Hansen moeten volgen. Zij vertelt alles over reizen op elektrische fietsen langs de noordoostelijke kust van Spanje.
Wil je al op voorhand de voor- en nadelen van een e-bike tegen elkaar afzetten? Raadpleeg dan deze checklist!
Een andere aparte fiets is en blijft de tandem. De Tandemclub zet een informatiepunt op, waar je alles over deze lange tweewieler te weten kunt komen. Natuurlijk, een proefritje maken mag ook.
En ten slotte: op pad met de kids? In het paviljoen Fietsen met kinderen kom je alles te weten, onder meer over georganiseerde fietsvakanties. Op deze plek vind je trouwens ook moderne karretjes en aanhangwagens, waarin je de bagage veilig en droog achter je fiets kunt vervoeren.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder