Voor wie graag wandelt en fietst

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Fietsvakantie
Fietsvakantie
Wandelvakantie
Wandelvakantie
Wandelen op het Pieterpad, fietsen over Madagascar. Heel verschillende vakantieactiviteiten, die toch iets met elkaar gemeen hebben. Over beide tochten kun je namelijk in één weekeinde alles te weten komen. Je moet er zaterdag 11 en/of zondag 12 februari voor naar de Amsterdam RAI, waar op beide dagen van 10 tot 17 uur de Fiets en Wandelbeurs is. Je vindt er de laatste reisinformatie en de nieuwste snufjes op het gebied van wandelen en fietsen!

Uit de honderden deelnemers van de Fiets en Wandelbeurs licht Puur op reis er voor deze gelegenheid drie Europese landen uit: gastland Duitsland, Montenegro en Polen.

Duitsland

Fietsen in Duitsland
Fietsen in Duitsland
Fietsen en wandelen wint in Duitsland steeds meer terrein. Je vindt er inmiddels meer dan 200 langeafstandsfietsroutes, die gezamenlijk een afstand van liefst 70.000 kilometer overbruggen. Verder kun je 200.000 kilometer wandelen op gemarkeerde routes, waarvan enkele zelfs een officieel certificaat hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een derde van alle Europese toeristen in Duitsland kiest voor een actieve vakantie, vaak aangevuld met heerlijke relaxmomenten. Per slot van rekening is Duitsland nog altijd het wellnessland bij uitstek. En om het voor de rustzoekers allemaal nog aantrekkelijker te maken, hebben we in samenwerking met een luxueus hotel een mooie lezersaanbieding opgezet!
Een paar mooie fietsmogelijkheden bij onze oosterburen willen we je trouwens niet onthouden. Langs de Moezel vind je de Mosel-radweg, door Beieren en Oostenrijk kun je fietsen over de Mozart-radweg, in het Münsterland vind je honderden kilometers aan vrijliggende fietspaden en rustige wegen voor wie van kastelen houdt, kan grenzeloos gaan genieten op die Romantische Strasse.
Belangstelling gekregen voor Duitsland? Bekijk dan ons uitgebreide reisaanbod vol stedenschoon, ecologische onderkomens en andere prachtige plekken.

Montenegro

Wandelen in Montenegro
Wandelen in Montenegro
Montenegro is voor het eerst aanwezig op de Fiets en Wandelbeurs in Amsterdam. Het land zet zich neer als ideale bestemming voor de actieve vakantieganger. Door bosgebieden, langs bergmassieven en rond gletsjermeren ligt 6000 kilometer aan wandel- en mountainbikepaden. De routes hebben bijna allemaal uniforme bewegwijzering. Om fietsers en wandelaars onderweg heerlijk onderdak te bieden, is het concept Bed & Bike ontwikkeld. Naast informatie over het bewuste gebied is hier altijd een ruimte waar je je fiets veilig kunt stallen, een plek om kleding te wassen en te drogen en is er altijd een reparatieset voor je rijwiel beschikbaar.
In de ontwikkeling van het toerisme is samenwerking met de buurlanden belangrijk. Een voorbeeld is het project Peaks of the Balkans. Deze wandelroute in de Prokletije (‘verdoemde bergen’) verbindt enkele hoogtepunten van Montenegro, Albanië en Kosovo met elkaar. Het project is tot stand gekomen met steun van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV en de Duitse GIZ. Inmiddels is een overeenkomst getekend tussen de autoriteiten van de drie landen. Die maakt grensoverschrijdende wandeltochten mogelijk, zonder dat je langs officiële grensovergangen moet. Je moet vooraf alleen wel even toestemming voor de tocht vragen. Wil je overigens meer weten over de Prokletije? Paul Wennekes, kenner van Montenegro, geeft op de beurs lezingen over de ‘verdoemde bergen’.
Belangstelling gekregen voor Montenegro? Maak dan deze reis, waarin natuurschoon en geschiedenis zijn gebundeld.

Polen

Fietsvakantie
Fietsvakantie
Polen heeft deskundigheid uit binnen- en buitenland ingeroepen om de fietsmogelijkheden in het land beter voor het voetlicht te brengen. Als bezoeker kun je onder andere terecht bij Andrzej Kaleniewicz. De fietsexpert uit Polen en auteur van fietsgidsen en reisboeken weet bijvoorbeeld alles over de regio Wielkopolska. De Nederlander Bert Sitters heeft een fietsreis langs de Grote Meren gemaakt en kan daar sfeervol over verhalen.
Belangstelling gekregen voor Polen? Bekijk dan ons aanbod van reizen door oerbossen en gebergten.


E-bikes, tandems, kinderen en bagagewagens 

Een beurs is natuurlijk geen beurs als er geen thema’s zijn. Ook de Fiets en Wandelbeurs heeft er verscheidene. Zo kun je op het grootste overdekte fietsparcours van de Benelux (bijna 2000m²) onder deskundige begeleiding e-bikes testen. Fietsen met trapondersteuning worden namelijk steeds populairder, ook onder jongeren. Wie meer over de mogelijkheden van deze fietsen wil weten, die zou de lezing van Theresa Hansen moeten volgen. Zij vertelt alles over reizen op elektrische fietsen langs de noordoostelijke kust van Spanje.
Wil je al op voorhand de voor- en nadelen van een e-bike tegen elkaar afzetten? Raadpleeg dan deze checklist!
Een andere aparte fiets is en blijft de tandem. De Tandemclub zet een informatiepunt op, waar je alles over deze lange tweewieler te weten kunt komen. Natuurlijk, een proefritje maken mag ook.
En ten slotte: op pad met de kids? In het paviljoen Fietsen met kinderen kom je alles te weten, onder meer over georganiseerde fietsvakanties. Op deze plek vind je trouwens ook moderne karretjes en aanhangwagens, waarin je de bagage veilig en droog achter je fiets kunt vervoeren.

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder