Ontdek de andere kanten van Ibiza

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ibiza - Es Vedra
Het betoverende Es Vedra©DJ Preacher-Pixabay

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Cultuur en steden op Ibiza

Ibiza is vooral bekend door de hippiecultuur. Eind jaren 60 trokken de hippies naar het eiland voor een vrijer leven en in protest tegen de maatschappij. Maar door de eeuwen heen hebben meerdere groepen en volkeren hun sporen op Ibiza achtergelaten. En die sporen van bijvoorbeeld Moorse, Balinese elementen zijn nog steeds zichtbaar. Zoals in Ibiza-stad. Dwaal je door de Dalt Vila, de oudere ommuurde binnenstad, dan snap je waarom deze hoofdstad van Ibiza sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst staat. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de kathedraal en het archeologisch museum. Ook de Feniciërs hebben hun voetstappen achtergelaten: je vindt de ruïnes van de Fenicische nederzetting Sa Caleta zo’n tien kolometer ten westen van Ibiza-stad. Samen met de daar weer vlakbij gelegen necropolis van Puig des Molins ook onderdeel van Ibiza's werelderfgoed. Andere grote steden zijn Sant Antoni de Portmany en Santa Eulària des Riu. En iedere stad op Ibiza heeft weer eigen bezienswaardigheden.

Magie op Ibiza

Voor een magisch uitzicht, maar ook een magisch verhaal, ga je naar de zuidwestkust. Vanaf het strand van Cala d’Hort kijk je uit op de legendarische rots van Es Vedrà. Met bijna 400 meter hoogte een betoverend herkenningspunt.
Betoverend ook vanwege de verhalen achter deze uit de zee opdoemende rots:

  1. Het een van de meest magnetische plekken op aarde. Navigatie-instrumenten raken hier volledig van slag.
  2. De Sirenen uit de Griekse mythologie woonden hier en lokten met hun gezang zeelieden de dood in;
  3. Het is de geboorteplaats van de Fenicische godin Tanit, wiens standbeeld nog overal op Ibiza te zien is.
  4. Es Vedrà wordt gelinkt aan goddelijke energie, onverklaarbare luchtverschijnselen en de gezonken stad Atlantis.

Welke van deze verhalen waar is? Dat weet eigenlijk niemand. Wel waar is de niet te missen magische schoonheid.

Ontspannen op Ibiza

Is het strand van Cala d’Hort met het uitzich op Es Vedrà voor veel mensen een plek om te mediteren, er zijn veel meer plekken om te ontspannen, te mediteren en aan yoga doen. Combineer yoga ook eens met bijvoorbeeld suppen. Het is niet moeilijk en heel ontspannend!

Natuur op Ibiza

De hele kustlijn van Ibiza bestaat uit kliffen met daartussen prachtige stranden. In het zuiden vind je in natuurpark Ses Salines eeuwenoude zoutpannen, zoutmeren en zandstranden. De zeegrasvelden (posidonia oceanica) tussen Formentera en Ibiza staan op de werelderfgoedlijst van biodiversiteit.

Ook de Benimussa-vallei en de vlakte van El Pla de Corona zijn natuurlijke bezienswaardigheden. Vooral in de winter betoverend door de duizenden bloeiende amandelbomen. En wil je allerlei dieren spotten? Ga dan naar natuurgebied Ses Feixes, net buiten Ibiza-stad.

Het eiland heeft tal van mooie wandelpaden. Hou je van een ruige wandeling? Volg dan het wandelpad tussen San Antonio en Cala Salada. De wandeling over de ruim twaalf kilometer duurt gemiddeld zo’n vier uur. Tenzij je natuurlijk onderweg een poosje stil blijft zitten om te genieten van wat je allemaal ziet.

Stranden op Ibiza

Er zijn oneindig veel baaien, baaitjes en stranden, zoalsCala d’Hort, Cala Vadella en Cala Jondal. Het kleine strand van Sa Caleta is heel bijzonder met oranje zand en terracota/oranje rotswanden. Je geeft je huid een natuurlijke en gratis oppepper door je in te smeren met de oranjekleurige klei.
Rustiger stranden vind je in het noorden, zoals het afgelegen Es Portixol of het door rotsen omgeven Cala Xarraca met daarnaast Cala Xuclar. Strandbezoek in je blootje kan opAigua Blanques, het officiële naaktstrand van Ibiza.

Te doen op Ibiza

Natuurlijk zijn er de vele markten, waaronder de gezellige (toeristische) hippiemarkten. De grootste en bekendste vind je in de badplaats Es Cana. Voor een authentiekere en rustiger hippiemarkt raden we die in Sant Joan aan.  
Bezoek ook de bijzondere druipsteengrotten de Cueva de Can Marçà, in de buurt van Port de Sant Miquel.
Voor kunst in de buitenlucht ga je naar Cala Codolar waar je vlakbij het kunstwerk ‘Time and Space’ van de Australische kunstenaar Andrew Rogers vindt. Het wordt ook wel het Stonehenge van Ibiza genoemd. Hoog in de heuvels ligt Sant Josep de sa Talaia, een gezellig en prettig dorp met als bezienswaardigheid de kerk uit 1731.
Ook Santa Gertrudis de Fruitera is zo’n gemoedelijke plek met gezellige terrassen en authentieke straatjes.
Aquarium Cap Blanc ten noorden van San Antonio is een heel bijzonder aquarium omdat de bassins, waarin verschillende soorten vissen en andere zeedieren leven, in een grot zijn gebouwd.

Met de boot vanaf Ibiza

Het is heel eenvoudig een boottochtje te maken naar Formentera. Ook Es Vedra en Es Vedranel zijn met de boot te bereiken.

Weetjes over Ibiza

Ibiza, in het Catalaans Eivissa genaamd, iszo’n 35 bij 20 kilometer groot en heeft een oppervlakte van 575 km². Het hoogste punt van het eiland is de top van de Sa Talaiassa (475 meter). De temperatuur op Ibiza is gemiddeld 20 graden, met warme zomers en koelere winters.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder