De paden op, de lanen in...

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

PuuropreisVelen kennen nog het aloude wandellied 'De paden op, de lanen in'. Maar wandelen is ook anno 2015 nog steeds een populaire bezigheid. Sterker nog, steeds meer mensen trekken de wandelschoenen aan voor een lekkere wandeling, zowel thuis in eigen omgeving, als tijdens vakanties en uitstapjes. Er komen dan ook jaarlijks nieuwe wandelroutes bij.

Met een beetje voorbereiding staat niets je in de weg om bijvoorbeeld vanuit Swolgen een kilometertje of 16 door het afwisselende landschap van Noord-Limburg te trekken, via onder meer Lottum en Broekhuizen. Of doe op een mooie zondag één van de 14 boswandelingen, die Jan Ensing in zijn bekroonde wandelgids ‘De mooiste boswandelingen van Nederland heeft opgenomen. Heerlijk lopen door de bosrijkste delen van Nederland, waarbij de slagschaduw van de zon prachtige banen over de paden trekt. En voor wie de wandelsmaak te pakken heeft, met wat meer voorbereiding gaat ook (een deel) van het Pieterpad of de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela zeker lukken.

Nederland

Je hoeft echter niet altijd naar het buitenland voor een bijzonder uitje. Op het natuureiland Tiengemeten is van alles te doen. Tiengemeten ligt midden in de delta van Zuidwest-Nederland.  Hier monden rivieren als Rijn, Maas en Schelde  uit in zee.  Het gebied leent zich uitstekend voor schitterende fiets- en wandelroutes, mooie tentoonstellingen in de diverse musea, waaronder het Rien Poortvliet museum, en de wildernis van de deltanatuur. Pak de fiets, trek je wandelschoenen aan en ontdek! In 2015 gebeurt hier trouwens iets bijzonders: de Haringvlietsluizen worden op een kier gezet! Hierdoor wordt de natuurlijke overgang tussen zoet en zout water hersteld waardoor paling, zalm en zeeforel hun natuurlijke trekroutes weer kunnen afleggen. Kies voor een combinatie van fietsen en wandelen om echt alles van het natuureiland te beleven. Fietsen zijn eventueel te huur in het Bezoekerscentrum.

Duitsland

Bij onze oosterburen is een wandeling, of fietstocht, op het eiland Rügen een aanrader. Naast circa 800 kilometer wandel- en fietsroutes op dit grootste eiland van Duitsland zijn er ook altijd wel leuke evenementen die een bezoek aan het eiland nog eens extra leuk maken. De schilderachtige weg op de hoge oever tussen Lohme en Sassnitz, langs de oude beukenbossen op de grillige en steeds veranderende krijtrotsen aan de kust, staat op de 3e plaats in de top 10 van wandelroutes in Duitsland.

België

Bij onze zuiderburen kun je je ondermeer laten inspireren met de ‘Kempen en Maasland’ wandelingen met zeven kaarten met inspiratieboekjes van het Wandelnetwerk Antwerpen/De Kempen.

Montenegro

Voor een bijzondere grensoverschrijdende wandeling ga je naar Montenegro. Door bosgebieden, langs bergmassieven en rond gletsjermeren ligt 6000 kilometer aan wandel- en mountainbikepaden. De routes hebben bijna allemaal uniforme bewegwijzering. Om fietsers en wandelaars onderweg heerlijk onderdak te bieden, is het concept Bed & Bike ontwikkeld. Naast informatie over het bewuste gebied is hier altijd een ruimte waar je je fiets veilig kunt stallen, een plek om kleding te wassen en te drogen en is er altijd een reparatieset voor je rijwiel beschikbaar. Het project Peaks of the Balkans, is een grensoverschrijdende wandelroute in de Prokletije (‘verdoemde bergen’) die enkele hoogtepunten van Montenegro, Albanië en Kosovo met elkaar verbindt.

Goede voorbereiding

Welke wandeling je ook maakt, een goede voorbereiding is altijd belangrijk. Zorg ervoor dat je uitrusting op orde is. Niet alleen comfortabele sokken en schoenen zijn een must, ook regenkleding 'voor als' en een gedetailleerde routebeschrijving aangename zekerheden, om over voldoende eten en drinken voor onderweg natuurlijk maar te zwijgen. En al je materiaal wil je natuurlijk ook op een comfortabele manier met je meenemen. Er zijn heel handige outdoor rugzakken te vinden voor de grote, maar ook de wat kleinere wandeltochten. De voordelen zijn dat ze gemaakt zijn van lichte materialen, waterafstotend zijn en goed aansluiten op het lichaam waardoor deze rugzakken ook tijdens een lange wandeling voor een optimaal comfort zorgen.

Lekker ontspannen

Na een lange wandelingen is het heerlijk om te ontspannen in het hotel. Vaak zijn de kosten van een hotel een stuk lager wanneer je vooraf reserveert. Wanneer je minimaal drie weken vooruit boekt ben je zeker dat je een hotel voor een goede prijs boekt. Er zijn verschillende websites waar je een hotel tegen gunstige tarieven kunt boeken. Vaak heb je ook de mogelijkheid om een geboekte accomodatie kostenloos te annuleren. Kortom, is je wandeluitrusting compleet en je hotel geboekt, dan staat niets een fijne wandelvakantie meer in de weg.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder