Puur genieten aan de Turkse kust

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vissen Turkije

Je koopt een verse vis bij een van de kraampjes op het marktje op het plein. Vervolgens wijs je het restaurantje aan waar je de vis bezorgd wilt hebben. Je neemt plaats aan een tafeltje, bestelt wat te drinken en geniet even later van jouw eigen vis, klaargemaakt door de kok van het restaurant. Verser kun je je visje niet op je bord krijgen! De plaats waar je van dit pure eten kunt genieten is Fethiye. Dit gezellige oude stadje ligt in het gebied aan de EgeïscheTurkse kust, dat in de Oudheid Lycië heette. Het gebied wordt landschappelijk als een van de mooiste delen van de Turkse kust gezien.

 We gaan een paar dagen van de gebaande paden af en ontdekken in het gebied tussen Marmaris en Fethiye de mooiste schatten. De kuststreek blijkt een doolhof van schilderachtige baaien, waarbij de tot laat in het voorjaar met sneeuw bedekte bergen de grens vormen met het achterland. We zien wilde rivieren en dichte bosgebieden, spookstadjes en pittoreske plaatsjes, hagelwitte stranden en het ultieme droomgebied: de Blue Lagoon bij Ölüdeniz!

Paradijselijke zee van de doden

Blue Lagoon Turkije
Blue Lagoon Turkije
Ölüdeniz ligt in het hart van het oude Lycië en je vindt hier dan ook oudheden als Xanthos, Letoon, Pinara, Tlos, Sdyma en Myra. Fanatieke wandelaars ontdekken de smalle geitenpaadjes van de ‘Lycian Way’ en in de Vlinder Vallei dwarrelen van juni tot september de mooiste vlinders. De Blue Lagoon ligt in een natuurgebied bij Oludeniz en is slechts te voet bereikbaar. Je parkeert je auto aan de rand op het parkeerterrein en wandelt voor een paar Turkse lira euro per persoon een echt paradijs in. Ook 's zomers vind je hier nog redelijk de ruimte. En terwijl je lekker op je zonnebedje ligt op het witte zand en afkoelt in het kristalheldere water van die uitzonderlijke kleur blauw, waar de baai haar naam aan dankt, is het een bizar idee dat Ölüdeniz eigenlijk ‘zee der doden’ betekent.

De verlaten stad

Kayakoy
Kayakoy
Vlakbij Fethiye ligt Kayaköy, ook bekend als 'de spookstad'. Het is een unieke plek waar je nog steeds de overblijfselen vindt van het dorp zoals het in 1922 was voor het verlaten werd. Het lijkt wel of de tijd er heeft stilgestaan. Een paar kamelen kauwen rustig op wat bladeren en lijken zich niets aan te trekken van de toeristen die de spookstad komen bezoeken. Dwalend door het verlaten stadje is de tragedie van de volksuitwisseling die zich hier in 1922 afspeelde, bijna tastbaar. Een aantal families bleef onderaan de voet van de berg wonen en runnen er kleine restaurantjes waar ze authentieke maaltijden serveren. Ook is de plek het domein van kunstenaars die hun potten, sieraden en andere kunstuitingen te koop aanbieden.

Van de berg op het strand

b_250_166_16777215_00_images_stories_Turkije_dalyanbootje2.jpgVan het oude Fethiye was na de aardbeving van 1957 niet veel meer over. Gelukkig is de typisch Turkse sfeer bij de heropbouw bewaard gebleven. De stad telt nu zo’n 50.000 inwoners en  bestaat uit twee delen. Het oorspronkelijke stadje ligt aan de haven en heeft kleine, smalle straatjes. Hier is ook het vismarktje waar je je eigen gekochte vis kunt laten klaarmaken. De prachtige stranden vindt je in Calis, het nieuwe gedeelte. Dit gebied is ook een van de topplekken in Europa om te paragliden. En hoe spectaculair is het om de paragliders naar beneden te zien komen vanaf de 1969 meter hoge Bababerg, om met hun kleurige vleugels te landen op het strand, met de turkoois blauwe wateren aan hun voeten. 


Tips: Aan het eind van de boulevard kun je theedrinken in de nomadentent in Calis. Het ernaast gelegen nomadenmuseum is helaas recent afgebrand.
Maak een boottochtje. Vanaf diverse plekken varen rondvaartbootjes de zee op.

Schildpadden op het strand

Schildpaddenstrand
Schildpaddenstrand
Ongeveer halverwege Fethiye en Marmaris ligt Dalyan, oorspronkelijk een klein vissersdorpje dat aan de Dalyan rivier (Dalyan çayı) ligt, die het Meer van Köyceğiz (Köyceğiz Gölü) verbindt met de Middellandse Zee. Vanuit Dalyan varen zo’n vierhonderd rondvaartboten dagelijks naar Iztuzu, het meer dan 3 kilometer lange zandstrand. De zeldzame zeeschildpad Caretta Caretta komt hier eind mei aan land om te paren en eieren te leggen.Toen wij er waren was het strand helemaal leeg. Slechts de paaltjes, die de plekken markeren tot waar de vele zonnebedden en parasols zijn toegestaan, geven een idee over hoe Iztuzu er in de zomer uit moet zien.

Rotsgraven

Rotsgraven Dalayan
Rotsgraven Dalayan
Het natuurbeschermingsgebied Köyceğiz-Dalyan heeft niet alleen een bijzondere ecologische waarde, ook cultuurhistorisch is het een belangrijk gebied. Een van de volkeren die rond de 4de eeuw hier woonde waren de Cariërs. Zij lieten de oude Carische stad Kaunos met haar stadsmuren en rotsgraven na. De rondvaartbootjes die van Dalyan naar Iztuzu varen voeren je langs deze rotsgraven. Ze zijn overigens ook te bezoeken.
Tip: Wil je je wentelen in de modder? Langs de breukzone aan het meer van Köyceğiz vind je veel thermale bronnen en modderbaden. De Spa van Sultaniye aan de zuidwestkant van het Meer van Köyceğizis is een van de bekendste kuuroorden in Turkije.

Rust in Marmaris

Marmaris
Marmaris
Marmaris aan de Turkse kust. Het massatoerisme dat in de jaren '70 op gang kwam deed het eens zo slaperige vissersdorpje uitgroeien van 5000 naar ruim 30.000 inwoners, vooral werkzaam in de toeristische sector. Maar ondanks de bijnaam 'het Turkse Cannes', en de drukte van het toerisme verbergt het stadje nog steeds stille straatjes, prachtige uitzichten en pittoreske plekjes. Je kunt er heerlijk flaneren op de lange, palmbomen omzoomde, kustboulevard die tussen de burcht van Marmaris en de haven loopt. Shoppen kan in de bazaar vlakbij de burcht achter de Kordon Cardessi.
Tip: We ontdekten de perfecte plek om even uit te blazen: wandel door de oude stadskern en je ziet op een bepaald moment een steile buitentrap met het bordje 'hoogste punt'. De trap leidt naar het terras van een café waar je inderdaad een schitterend uitzicht hebt over Marmaris, de baai en het eiland Cennet Adasi, ook wel paradijseiland genoemd.

Tips van Puur:

Hamam
Hamam
Een bijzonder drankje is Salgam, gemaakt van rode wortel en met de smaak van zeewater.
Lekker ontspannen doe je in een echte Turkse hammam. In bijna elk dorp of stad vindt je er wel een. Neem wel badkleding mee, niet overal is naakt toegestaan.

 

 

Wist je:

  • Dat Turkije wel 400 verschillende wijnen, 200 verschillende soorten kaas en 100 soorten honing produceert.
  • Dat in Ayvalik een oude olijfoliefabriek staat en dat Turkije een producent van goede olijfolie is.
  • Dat je Turkije van oost naar west kunt doorkruisen met de trein en dat de autoweg parallel aan het spoor loopt, waardoor je ook met auto of camper prima het land door kunt trekken.
  • Geen visum meer nodig hebt voor Turkije?


Ook de schatten van de Turkse kust ontdekken? Kijk bij Corendon naar het reisaanbod. Losse hotelkamer boeken kan bij Booking.com

Dalyan
Dalyan
Rotsgraven
Rotsgraven
Marmaris
Marmaris
Kamelen
Kamelen

 

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder