Het beste van het Amerikaanse oost-westen

0.80769230769231 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
piernaples.jpg

Natuurlijk slaan we tijdens de mini-roadtrip die we door Florida maakten het bruisende Miami en romantische Key West niet over. Maar een groot deel van de reis zijn we aan de westkust van deze oostkust van de Verenigde Staten. Waar bruisend Miami iets heel anders is dan bubbelend Napels. Waar het op Sanibel Island rustiger is dan op Key West. Maar zeker zo romantisch.

b_275_206_16777215_00_images_stories_Amerika_Florida_oostkust_evergladesboot1.jpgDe oversteek naar de westkant van Florida kun je vanuit Miami maken via de I75. Kom je, net als wij, vanuit Key West dan is de 41, de Tamiamitrail die dwars door de Everglades loopt, een goede optie. En omdat je door de Everglades rijdt mag je een rit op een airboat niet overslaan. Wij maakten er twee. De eerste in Everglades Alligator Farm, waar het ritje airboat meer een speeltje voor de bootbestuurder was dan interessant voor ons. Hij trok op, remde af door de boot een kwartslag te draaien, met als gevolg een nat pak voor de passagiers. We tellen tijdens dit 'vermaak' één krokodil en slaan de show met krokodillen vervolgens over omdat we geen behoefte hebben aan een stoere man die een krokodil weet te bedwingen. Het is vast leuk voor kinderen, wij waren snel uitgekeken. Dan maar een tweede poging. En 'Airboat rides aanbieders' zijn er genoeg in de Everglades, dus maakt het niet zo heel veel uit welke je neemt, ze beloven allemaal hetzelfde: wildlife en krokodillen. Wij zijn er op een dag dat het best koud is, dus laten maar weinig krokodillen zich zien. En zo hoort het ook in de natuur. Dieren laten zich niet dwingen.

EvergladesKrokodil

b_225_150_16777215_00_images_stories_Amerika_Florida_oostkust_vogeleverglades.jpg

 

 

 

 

 

 

Verder op de route maken we een omweg via de zanderige Loop Road Big Cypress National Preserve. En daar, langs de kant van de weg, ligt een krokodil. We stoppen en maken dé foto! Toch nog een krokodil gezien. Missie geslaagd. Na een paar uur links en rechts moeras bereiken we tegen de avond Naples. Ons reisdoel van deze dag.

b_725_482_16777215_00_images_stories_Amerika_Florida_oostkust_evergladeskrokodil.jpg

Relaxt Naples

b_350_233_16777215_00_images_stories_Amerika_Florida_oostkust_tincitynaples.jpgWat een relaxte stad is dit. Er zijn wat terrasjes, mensen slenteren langs de winkels en door de straten en auto’s rijden zonder dat de bestuurder nerveus vergeet zijn handen van de claxon te halen. Dé straat van Napels is 5th Avenue. Die overigens zeker geen gelijkenis vertoont met de gelijknamige straat in New York. In Naples is het een ruime, feestelijk verlichte, bijna Europees aandoende straat van een kleine mijl die uitmondt op het strand met de historische pier die kortgeleden gerenoveerd en heropend is. We bekijken Naples vanaf het water, in het gezelschap van enkele nieuwsgierige meeuwen die de buit van de vissers graag op hun menukaart willen. We slaan ook het historisch district van Naples niet over. De rijkdom van vroeger is hier nog duidelijk zichtbaar in de vorm van majestueuze huizen. We krijgen de tip dat je voor het lekkerste ijs in Tin City moet zijn. In dit oude havengebied zijn loodsen en gebouwen opgeknapt en ingericht als winkeltjes. En we vinden de ijssalon met inderdaad verbluffend lekker ijs. Er zijn al heel wat panden opgeknapt, maar de economische crisis van een paar jaar geleden heeft in dit deel van Naples zeker zijn sporen nagelaten in de vorm van leegstaande horeca en nog wat vervallen loodsen. Maar de belofte van Tin City als toekomstige hotspot wordt zeker waargemaakt.

Wat kun je nog meer doen in Napels? Er zijn leuke musea, shoppingdistrict Venetian City en er rijdt een toeristentreintje. En natuurlijk zijn er de goudgele zandstranden.

Winterlandgoed in zomerse temperaturen

Ford Estate Fort MyersOnze weg gaat via de 41, richting Fort Myers, een afstand van een kleine 40 mijl. Onderweg kom je allerlei leuke fotostops tegen.Wil je snel in Fort Myers zijn dan sla je die over, maar wij presteren het om over een route van een uur toch zeker ruim twee uur te doen. Ik verbaas me dan ook wel eens over de routes die reisbureaus aanbevelen: in één dag van Miami naar Key West en terug. Dat is een reis, als je niet stopt, van acht uur! Dan zie je toch helemaal niets? Wij doen het dus 'relaxt'. Grote toeristenmagneet is het winterestate van Henri Ford en Thomas Edison. De huizen ontlokken vooral aan Amerikanen bewonderende kreten. Zij vinden alles ouder dan 50 jaar al geschiedenis. Maar het moet gezegd, het is een mooi landgoed.

468x60 Herfstbesparingen

Bij het winterestate horen ook mooie tuinen, maar de echte eyecatchers zijn de prachtige grote Banyantrees (soort vijgenbomen), die gepland zijn rond 1925. Deze schoonheden kunnen met recht zeggen de geschiedenis te hebben gezien. Ook leuk in Fort Myers is het Southwest Florida Museum of History. Het zal niet op veel ‘to do’ lijsten staan, maar, hoewel niet heel groot, is het museum erg leuk en informatief. Op het terrein staat ook een oud treinstel waar je een kijkje in kan nemen. Zin in strand: volg de weg naar Fort Myers beach. Wij slaan het strand over en gaan verder naar Sanibel en Captiva island.

Banyan trees

Schelpen op Sanibel

Sanibel IslandSanibel is een walhalla voor schelpenverzamelaars. Vooral op Bowman's Beach vind je bijzondere schelpen. Let wel op: niet alle schelpen mag je meenemen. Je moet goed kijken of er nog een diertje inzit! De route over het eiland is prachtig. Je rijdt dwars door de natuur. Wel is het er behoorlijk druk en omdat het eiland in principe maar één doorgaande weg heeft moet je daar rekening mee houden en geen haast hebben. Neem op het eiland de  J. N. “Ding” Darling National Wildlife Refuge. Deze route loopt dwars door een natuurgebied waar, als het niet te koud is, overal krokodillen langs de weg liggen. Wij zagen er hier meer dan in de Everglades!

Stop ook even bij de vuurtoren die op zijn metalen potten hoog boven het vlakke eiland uittorent en het Sanibel Historical Museum and village. In dit openluchtmuseum stap je letterlijk terug in de tijd. De huizen zijn prachtig bewaard gebleven en waar nodig gerestaureerd en heringericht. Ze  tonen de geschiedenis van het eiland en het harde leven van de  eilandbewoners toen Sanibel nog een echt eiland was. Opmerkelijk: in die tijd moesten de kinderen van donkere eilandbewoners met bootjes naar de zwarte school op het vasteland. De blanke kinderen kregen les op het eiland van een leraar die speciaal voor hen was ingehuurd. Het eiland achter Sanibel is Captiva Island. Rijd er zeker even overheen voor een blik op het einde van de eilandengroep. En stop op de terugweg bij ‘The Island Cow’. Je moet waarschijnlijk een half uur wachten voor je aan tafel kunt, maar dat is in een van de strandstoelen die in de tuin staan, zeker geen straf.
Tip: op Sanibel heb je ook een erg leuk schelpenmuseum: het Bailey Matthews National Shell Museum

Sanibel

SanibelSanibel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij rijden van het westen naar West Palm Beach aan de oostkust via de 27 en de 98 en nemen zo nog het onderkantje van Lake Okeechobee mee. De route is niet heel spannend, maar het meer maakt het de moeite waard. 

Amerika is een fantastisch camperland. Kijk hier naar de mooiste aanbiedingen voor het huren van een camper.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder