Ierland... verborgen juwelen ontdekt!

2.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Heuvel IerlandOf ik de Hidden Gems, de verborgen juwelen van Ierland wil ontdekken in Carlow, Kilkenny, Waterford, Wexford en Wicklow? Natuurlijk. Een beetje schatgraven is altijd leuk. Ik neem spa en schop mee en ontdek al snel dat je in Ierland helemaal niet zo diep hoeft te spitten om prachtige pareltjes te vinden. De meeste liggen zelfs gewoon aan de oppervlakte. Ik neem het vliegtuig naar Dublin waar ik me aansluit bij drie collega-journalisten voor een twee uur durende reis naar het zuiden, waar we het ene na het andere G’tje zullen vinden.

Groen Iers landschap

MaryHet landschap, de natuur, de uitzichten... ze variëren van geweldig tot overweldigend! En het is er groen. Heel veel kleuren groen. Het lijkt wel of een schilder alle tinten groen die er zijn heeft uitgesmeerd over het Ierse landschap. Maar zo groen kan het alleen maar zijn als het vaak regent, en dat deed het tijdens de wandeling op de Blackstairs Eco Trails in Killedmond. Gewapend met paraplu en regenjas gaan we op stap met Mary White. Ze vindt haar passie in het behouden van de natuur en het rondleiden van mensen over deze trail. Mary weet echt alles over planten en vertelt over de geneeskrachtige en eetbare soorten. Zoals de ‘Pennyworth’, een plantje in de vorm van een vrouwenhand dat op nog maar weinig plekken in de wereld voorkomt, maar hier uitbundig groeit. Ze laat ons een blaadje van een andere plant proeven en vertelt dat deze goed is voor de maag. Dan breekt de hemel echt open en Mary gebruikt het moment dat we schuilen onder de bomen om ons te wijzen op Tom Duff Hill, een natuurgebied dat dankzij de strijd van Mary niet is opgeofferd voor de mijnbouw. De benodigde 150.000 pond, nodig om een geoloog en advocaat te betalen, werd opgehoest door Mary en haar medestanders. Wanneer het weer wat droger is gaan we verder en vertelt Mary over de vele eikenbomen in het gebied: “De eik is geen inheemse boom, maar werd ruim vijfhonderd jaar geleden gepland om de eikenhouten dakdelen van de kapel in Oxford te vervangen. Het dak werd opgegeten door kevers. Niet alle bomen hoefden hiervoor gebruikt te worden en zo komt het dat sommige eiken hier al zo’n vierhonderd jaar oud zijn.”

BloemetjesPrachtige witte bloemetjes trekken onze aandacht. “Niet plukken hoor”, waarschuwt Mary. “De bloemetjes zijn van de toverfeeën, de fairy’s. Als je ze plukt dan gaat er iemand dood.” Onze wandeltocht duurde twee uur, maar voor de liefhebbers kun je, met of zonder gids of met een wandelkaart, tochten maken die een hele dag duren. “Ze slaan dan een tentje op en genieten van de rust. En ik zeg altijd: neem de volgende dag mee naar huis wat je van huis hebt meegenomen. Leave no trace”, besluit Mary.
Net zo snel als het begon te regenen, gaat ook de zon weer schijnen. Deze combinatie zet de Black Stairs Mountains, waar het gebied haar naam aan ontleent, in een bijna mystieke nevel. We drinken nog een kopje thee bij Mary en Robert voor we op weg gaan naar de volgende Gem: de graftombe van een wel heel bekende geestelijke.

b_200_150_16777215_00_images_stories_bedrijfinbeeld_hwt-logobanner.png

 

Sint Nicolaas

JohnIn Jerpoint Park in Kilkenny verrassen Maeve en John O’Connell ons met heerlijke scones. Het landgoed, eind 17de eeuw gebouwd door de Earl of Balmour is in de loop de jaren fors opgeknapt en gemoderniseerd, maar in de vensters zit nog steeds het originele glas. “Dat moest ook wel, want Jerpoint is onderdeel van de Heritage Conservation in Ierland verbouwd en er zijn strikte regels voor verbouwingen”, vertelt Maeve. Op het landgoed leven zo’n 145 schapen, die allemaal geschoren en bij elkaar gedreven moeten worden. Hoe dat gaat laat John zien, samen met zijn speciaal daarvoor getrainde Border Collie. En dan gaan we naar het graf van de geestelijke op het kerkhof dat onderdeel is van Jerpoint Park. En bekend is hij: we staan voor de graftombe van niemand minder dan Sint Nicolaas. “Een van de drie tombes”, lacht John. “Maar natuurlijk is dit het echte graf".
Onderdeel van Jerpoint Park is ook de middeleeuwse stad uit de 12e eeuw, waarvan de restanten in verrassend goede staat zijn. Het is een echte toeristische attractie en de bordjes vertellen alles over de geschiedenis ervan.Het landgoed wordt doorkliefd door de rivier Nore, een van de wildste rivieren van Europa. “Vroeger was de rivier vervuild, maar tegenwoordig zwemt er weer volop vis." We nemen afscheid van John, zijn vrouw en natuurlijk de stoere hond. Ons wacht een nieuwe Gem.

 

Ruine Schaapjes Ganzen

 

Reacties  

 
#1 Jens 14-11-2014 18:22
Wat een mooi en boeiend verhaal Madeleine. Krijg echt zin om zelf ook eens naar Ierland te gaan. Komen er nog meer Ierse verhalen?
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder