Fiets en Wandelroutes van 2020: de genomineerden

3.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Wandelpad

In de afgelopen jaren is de strijd om Wandeltrofee en Fietsroute van het jaar uitgegroeid tot een groots evenement. Twee jury’s: een van ervaren wandelaars en een van ervaren fietsers, gaan elk jaar op pad om routes te testen aan de hand van een aantal vastgestelde criteria. 

De jury's hebben onderstaande routes geselecteerd en de shortlists worden begin januari bekend gemaakt. De Wandeltrofee wordt uitgereikt tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Flanders Expo in Gent en de Fietsroute van het jaar tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht. En wil je al een van de routes proberen? Boek dan je fiets- of wandelvakantie bij Aktiva Tours.

De genomineerde wandelroutes in willekeurige volgorde

1. Gilbert van Schoonbekepad (De Wandelmaker)

Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) heeft als stedenbouwkundige het gezicht van Antwerpen in belangrijke mate bepaald. Hij zou van keizer Karel V toestemming gekregen hebben om in het Nederlandse Veenendaal grondstoffen zoals turf te halen, nodig voor de uitbreiding van Antwerpen. In 2019 werd zowel in Antwerpen als in Veenendaal zijn vijfhonderdste geboortedag gevierd. Tevens werd het Gilbert van Schoonbekepad ontwikkeld, dat in 244 km Antwerpen met Veenendaal verbindt. Deze afwisselende wandelroute is niet bewegwijzerd maar in twee richtingen beschreven en van kaartjes en veel achtergrondinfo voorzien.

2. Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland

Deze grensoverschrijdende, 175 km lange streek-GR loopt van de stad Lokeren (provincie Oost-Vlaanderen) via Beveren (provincie Antwerpen) naar de stad Hulst in de provincie Zeeland. Na 20 jaar werd de route volledig vernieuwd en uitgebreid met heel wat nieuwe natuurgebieden. De route is niet alleen 73 km langer geworden, het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. En het oude parcours is op veel plaatsen grondig hertekend. Het pad is bovendien nu in beide richtingen beschreven. De nieuwe gids telt 134 pagina’s, tegenover 88 voor de oude.

3. Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad (250 km) is een nieuw en interactief wandelpad in de provincie Groningen. Je kunt eraan deelnemen door jezelf in te schrijven via de website en vervolgens de gegevens van de startkaart in te scannen in de Pronkjewailapp. Dan kun je met behulp van de app de routes nauwkeurig lopen. Met keuze tussen een noord- en een zuid-route (rondjes). Onderweg kom je allerlei pronkjuwelen tegen die ook in de app zichtbaar zijn: mooie gebouwen, musea, kerken, etc. Bij de pronkjuwelen kun je een stempel halen voor je stempelkaart. De periode april - eind oktober is het meest geschikt om de route te lopen in verband met de openstelling van de pronkjuwelen.

4. Wandelnetwerk Diemerscheg (onderdeel Wandelnetwerk Noord-Holland)

Het wandelnetwerk Diemerscheg omvat 33 km aan wegen en ligt in de groene scheggen aan de zuidoost-rand van Amsterdam. De regio heeft een rijke geschiedenis, cultuur en natuur. Er zijn vijf startpunten waar verschillende routes van verschillende afstanden starten. De routes zijn ook te downloaden op de website en in de app van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Het netwerk telt vijf startpunten, met telkens een link naar de verschillende mogelijke routes vanaf dat startpunt: Startpunt Diemerbos, Startpunt Gaasperplas, Startpunt station Diemen Zuid, Startpunt Driemond en Startpunt station Diemen.

5. Nieuw Waterliniepad

Het nieuwe Waterliniepad is een Lange Afstand Wandelpad (LAW) langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandelingen zijn doordrenkt van historie en brengen je door (toekomstig) UNESCO werelderfgoed. En hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je continu door prachtige natuur. Het nieuwe pad voegt twee bestaande paden, het ‘oude’ Waterliniepad en het streek-pad Stelling van Amsterdam, samen tot één aantrekkelijke route. Dat zorgt voor 350 km wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden.

6. Wandelnetwerk Demer en Dijle

Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde nog maar eens een nieuw wandelnetwerk van 340 km in 10 gemeenten van de Groene Gordel en het Hageland. Demer en Dijle vormen de rode draad in dit netwerk. Je wandelt van knooppunt naar knooppunt, 213 in totaal. De wandelkaart bevat extra informatie. In de bijhorende infogids staan ook 8 thematische suggestieroutes. Op 12 startplaatsen op het netwerk, staat een overzichtsbord. Verder takt het wandelnetwerk Demer en Dijle aan op de bestaande netwerken Brabantse Kouters, Hagelandse Heuvels en de Merode. Het netwerk staat online op de wandelrouteplanner en op de wandelknooppuntapp en kan ook via de smartphone bewandeld worden.
Uitproberen en overnachten in Vlaams Brabant? Boek een hotel bij Booking.com

Wandelen en fietsen wordt zoveel prettiger in passende kleding.

De genomineerde fietsroutes in willekeurige volgorde:

1. Eurovelo3 in België (200 km)

Een veelzijdige fietsroute van het Drielandenpunt bij Vaals naar de Franse grens aan de Samber over voormalige spoorbanen en jaagpaden. Met veel natuur en sfeervolle steden en stadjes onderweg. Uniek is het stukje fietspad tussen ‘de roest’ van het industrieel erfgoed bij Charleroi. 

2. La Dolce Via in de Ardèche in Frankrijk (120 km)

De zoete weg door het zoete leven in de Zuid-Franse Ardèche. Het landschap is ruig, maar van stevig klimwerk is geen sprake. De Via kronkelt over een voormalige spoorbaan op een soort langgerekt balkon boven een diep dal. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten. De fiets kan mee in een museum-stoomtrein naar de start van de route op bijna het hoogste punt.

3. La Vallée du Loir à Vélo in Frankrijk (320 km)

De Loire heeft een kleiner broertje: de Loir. Dit intieme riviertje stroomt langs wijngaarden, kastelen en oude stadjes zoals de Sint-Jacobsstad
Vendôme. Je kunt deze route doen in combinatie met andere fietsroutes, zoals grote zus Loire, de Véloscénie en de Vélo Francette. Ideaal voor een fietsronde.

4. Sydkustleden in Zweden (260 km)

Ook dit jaar komt Zweden met een nieuwe fietsroute. Deze keer langs de zuidkust; ook wel de Zweedse Rivièra genoemd. Heerlijke fietspaden wisselend langs het strand en door de bossen. Onderweg volop schattige houten huizen en haventjes. De route sluit aan op de fietsroutes Kattegattleden en Sydostleden.

Fietsvakanties met net een beetje meer boek je bij Fietsfun

De Fietsroute en de Wandelroute van het Jaar zijn een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, het grootste indoor event ter wereld voor fietsers en wandelaars.

 

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder