‘Altijd duurzaam vlees vanaf 2020’
Over uiterlijk negen jaar is al het vlees in de Nederlandse winkels duurzaam geproduceerd. Dit streven komt van een commissie die de provincie Noord-Brabant adviseert over de toekomst van de veehouderij. Supermarkten, boeren, voederbedrijven en vleesverwerkers ondersteunen dit ‘Verbond van Den Bosch’, zo meldt Trouw. In de adviesgroep zitten onder anderen de oud-ministers Klink en Winsemius.
De commissie concludeert onder meer dat ‘de gedwongen volumegroei in de veehouderij botst met de maatschappelijke onvrede over grote, volle stallen’. Uit gesprekken met de veesector zelf bleek ook het brede verlangen naar een koerswijziging, aldus het bericht in Trouw.
Dierenwelzijn
Milieuorganisaties en Dierenbescherming juichen het initiatief toe. Ze hebben het manifest nog niet ondertekend, omdat zij vinden dat de afspraken onvoldoende zijn uitgewerkt. Zo wil de laatste organisatie concrete afspraken over dierenwelzijn vastleggen.
Antibiotica
In het advies staat wel dat de radicale ommekeer alleen kan slagen bij een landelijke aanpak. De commissie stelt daarom voor om al vanaf 1 januari 2012 een eind te maken aan het preventief gebruik van antibiotica. Staatssecretaris Bleker (Landbouw) noemde het advies waardevol en laat het meewegen in verdere beleidsvorming rondom de megastallen.