Amerikaanse scoutsleiders vernielen historische rots

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Goblin ValleyDrie leiders van een Amerikaanse scoutinggroep worden vervolgd voor het vernielen van een stuk steen van naar schatting 170 miljoen jaar oud. Ze pleegden hun wandaad in Goblin Valley State Park in de staat Utah, waar duizenden ‘goblins’ staan, rotsachtige paddenstoelen. De vernieling zou wellicht onopgemerkt zijn gebleven als de verantwoordelijken hun actie niet hadden gefilmd en op YouTube hadden gezet.

'Veiligheidsoverwegingen'

Het drietal - Dave Hall, Glenn Taylor en Dylan Taylor - zegt te hebben gehandeld uit veiligheidsoverwegingen. Het bewuste rotsblok lag los en zou mensen kunnen bezeren als het omlaag zou vallen. Om die reden besloten de drie leiders, die met een groep van acht jonge scouts op pad waren, een van de formaties omver te duwen. Op de film kun je zien dat ze daar volop plezier in hadden. “Het gaat hier in Goblon Valley om het redden van levens,” is bijvoorbeeld de tekst van de cameraman.

'Zeer ongepast'

In de krant Salt Lake Tribune laat de parkpolitie een heel ander geluid horen. “Dit is zeer, zeer ongepast. Het is niet hoe je je gedraagt in onze staatsparken,” stelt Eugene Swalberg van de Utah State Parks. “Het is niet alleen verkeerd, dit gedrag heeft ook consequenties.” De autoriteiten zijn inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Mocht het tot een veroordeling komen, dan mogen de drie volgens de reglementen van de Boy Scouts of America ook niet langer leider van een scoutinggroep blijven.

Hoe de ‘goblins’ ontstonden

De rotsachtige paddenstoelen in Goblin Valley werden gevormd toen een zachtere zandsteenlaag erodeerde en een harder stuk bovenlaag bleef staan. De ‘goblins’ – ook wel hoodoos genoemd - kunnen vele meters hoog en tientallen miljoenen jaren oud zijn.
In 1949 kreeg de vallei bij het stadje Hanksville de naam Mushroom Valley, omdat veel van de rotsfiguren gelijkenis vertonen met paddenstoelen. Later werd de naam veranderd in Goblin Valley, omdat je in de figuren ook een leger boosaardige kabouters kunt zien.

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder