Amerikaanse scoutsleiders vernielen historische rots

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Goblin ValleyDrie leiders van een Amerikaanse scoutinggroep worden vervolgd voor het vernielen van een stuk steen van naar schatting 170 miljoen jaar oud. Ze pleegden hun wandaad in Goblin Valley State Park in de staat Utah, waar duizenden ‘goblins’ staan, rotsachtige paddenstoelen. De vernieling zou wellicht onopgemerkt zijn gebleven als de verantwoordelijken hun actie niet hadden gefilmd en op YouTube hadden gezet.

'Veiligheidsoverwegingen'

Het drietal - Dave Hall, Glenn Taylor en Dylan Taylor - zegt te hebben gehandeld uit veiligheidsoverwegingen. Het bewuste rotsblok lag los en zou mensen kunnen bezeren als het omlaag zou vallen. Om die reden besloten de drie leiders, die met een groep van acht jonge scouts op pad waren, een van de formaties omver te duwen. Op de film kun je zien dat ze daar volop plezier in hadden. “Het gaat hier in Goblon Valley om het redden van levens,” is bijvoorbeeld de tekst van de cameraman.

'Zeer ongepast'

In de krant Salt Lake Tribune laat de parkpolitie een heel ander geluid horen. “Dit is zeer, zeer ongepast. Het is niet hoe je je gedraagt in onze staatsparken,” stelt Eugene Swalberg van de Utah State Parks. “Het is niet alleen verkeerd, dit gedrag heeft ook consequenties.” De autoriteiten zijn inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Mocht het tot een veroordeling komen, dan mogen de drie volgens de reglementen van de Boy Scouts of America ook niet langer leider van een scoutinggroep blijven.

Hoe de ‘goblins’ ontstonden

De rotsachtige paddenstoelen in Goblin Valley werden gevormd toen een zachtere zandsteenlaag erodeerde en een harder stuk bovenlaag bleef staan. De ‘goblins’ – ook wel hoodoos genoemd - kunnen vele meters hoog en tientallen miljoenen jaren oud zijn.
In 1949 kreeg de vallei bij het stadje Hanksville de naam Mushroom Valley, omdat veel van de rotsfiguren gelijkenis vertonen met paddenstoelen. Later werd de naam veranderd in Goblin Valley, omdat je in de figuren ook een leger boosaardige kabouters kunt zien.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder