Hollands fietsen in New York

3.125 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Fietsen
Puur op reis: fietsen in Brooklyn
Met een Hollandse fiets onder je billen vanaf de Red Hook in Brooklyn uitkijken op de skyline van Manhattan en Lady Liberty: het is onweerstaanbaar en indrukwekkend. Je wordt stil van de fotogenieke combinatie van water, lucht en skyscrapers. Het is bijna surreëel om de zilte zeelucht op te snuiven terwijl op nog geen mijl afstand het verkeer zich krioelend een weg zoekt door de straten van een stad die nooit slaapt. Wat een fantastische manier om onze ontdekkingstocht door New York te beginnen.

 

Nederlandse wortels

Brooklyn
Puur op reis: Brooklyn
Wij kozen voor een fietstocht door Brooklyn om New York eens 'anders te ontdekken' en omdat dit stadsdeel enorm booming is. Lange tijd was Brooklyn het 'achtertuintje' van New York en waren de meeste toeristen vooral te vinden in Manhattan. De huizen raakten in verval, en hot en happening was het er al helemaal niet. Maar in de opknapbeurt die New York de laatste jaren ondergaat is Brooklyn gelukkig niet vergeten. De huizen staan er weer fris en fleurig bij en het is geen wonder dat steeds meer New Yorkers en toeristen deze bijzondere wijk ontdekken. Ook zijn er in Brooklyn, net als in de rest van New York fietspaden aangelegd, want ook de New Yorkers hebben ontdekt dat je per stalen ros zoveel sneller door de drukke stad komt dan met de auto. In Brooklyn, wat een Engelse vertaling van Breukelen is, zijn de 'oude' Nederlandse wortels nog overal te vinden: de huizen met hun trappen lijken wat op grachtenpandjes. De straten doen Nederlands aan. En hoe leuk is het dan om,  naast die 'oude Nederlandse  wortels', ook 'moderne Nederlandse roots' te vinden. En wel in de vorm van Roling Orange bikes. Hier stappen we, met eigenaresse Stella Bronwasser, op een zonnige oktoberdag op een Hollandse fiets voor een rondje Breukelen in New York.

Zwabberende eerste mijl

Fietsbordje
Fietsbordje
We zoeken een passende fiets uit, laten zadel en stuur op de juiste hoogte instellen en gaan op pad. Heel gek: hoe gedachteloos je in Nederland op de fiets stapt, in een stad als New York lijkt het de eerste minuten alsof je iets gaat doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Je moet wennen aan het verkeer, aan de stad, aan de fiets, de verkeersborden... de eerste mijl leggen we dan ook wat onwennig en zwabberend af. Maar al snel voelt het alsof we nog nooit anders hebben gedaan en is het een kick om 'zomaar' door de straten van Brooklyn te peddelen. Veel van die straten zijn eenrichtingsverkeer. Sommige zijn licht hellend, maar ook voor mensen met weinig conditie goed te doen.

Aan de kade

Trams
Puur op reis: Trams in Brooklyn
Onze route loopt vanaf Roling Orange Bikes door het 'hart van Brooklyn' naar Red Hook, het uitzichtpunt op het Vrijheidsbeeld. Dan via de kade langs het water naar de Brooklyn Bridge en vervolgens terug naar de winkel. Al fietsend vertelt Stella over de plannen om vanaf 2013 tours aan te bieden bij de verhuur van fietsen. "Je kunt kiezen voor een route met een kaart, of met een gids. In beide gevallen kom je langs de leukste punten van Brooklyn en wanneer het fietspad langs de haven helemaal klaar is dan komt die ook in het programma. Een van de hoogtepunten is in ieder geval Red Hook, de plek waar je vanaf het land gezien het dichtst bij Lady Liberty staat." Omdat nog niet alle fietspaden helemaal af zijn maken we af en toe een kleine omweg. En dat blijkt prima om even wat te drinken in een van de authentieke kroegjes die Brooklyn rijk is. Dan snel weer op de fiets, door naar Red Hook, waar Lady Liberty lacht ons vanaf haar eiland toelacht. Hier vind je, aan de andere kant van de gebouwen aan de kade, Fairway, de grootste biologische supermarkt van de stad. Een ander markant punt op deze plek zijn de hier geparkeerde oude trams die geen andere functie hebben dan een eigen leven te leiden in de staat waarin ze verworden zijn.

Onder de brug

Kinderen in DUMBO
Puur op reis: kinderen in DUMBO
Via de kade fietsen we, met weer wat omweggetjes, richting dé brug der bruggen: Brooklyn Bridge met als doel het gebied dat ook bekend staat als 'DUMBO' (Down Under the Manhattan Bridge Overpass). Onderweg staan we geregeld stil om prachtige foto's van de skyline van Manhattan te maken. In het parkje onder de brug stroomt het zo tegen het eind van de middag vol met ouders (of au-pairs) met kinderen die nog even een frisse neus komen halen. "DUMBO is enorm populair", weet Stella. "In de zomer zitten mensen aan de waterkant (zwemmen is verboden) en vermaken zich prima met zon, water en het altijd boeiend uitzicht op 'de overkant'."  De naast de Brooklyn Bridge gelegen Manhattan Bridge blijkt zeker zo fotogeniek te zijn. Voor we terugfietsen naar de winkel  stoppen we nog even bij One Girl Cookies om daar, volgens Stella, de lekkerste eigengemaakte koekjes van New York te eten.

'Ons' Brooklyn

Brooklyn en Manhattan Bridge
Puur op reis: Brooklyn en Manhattan Bridge
Dan gaan we terug naar Roling Orange Bikes, leveren de fietsen in en maken ons klaar voor de oversteek naar de hectiek aan de andere kant van het water. Doordat we op een zeer relaxte manier kennis maakten met New York voelen we ons er al zo thuis dat we het dolle leven van Manhatten rustig kunnen omarmen. Veel mensen komen voor een paar dagen naar New York en storten zich op de highlights van Manhattan. Vaak zien ze niet meer van Brooklyn dan de brug, waar je uiteraard overheen moet! Maar het is zeker de moeite waard om een uurtje of twee in te plannen voor een fietstochtje door Brooklyn. Je krijgt je zowel letterlijk (de overkant) als figuurlijk (het gevoel) een andere kijk op de stad. En als we later die week vanaf de kade van Manhattan naar de overkant kijken zwaaien we naar Brooklyn. 'Ons' stukje rust in een bruisende stad.

Fairway
Puur op reis: Fairway in Brooklyn
Fietspad in Brooklyn
Puur op reis: fietspad in Brooklyn
Uitzicht op Manhattan
Puur op reis: uitzicht op Manhattan
Fietsen door Brooklyn
Puur op reis: Fietsen door Brooklyn
Brooklyn
Puur op reis: uitzicht Manhattan
Fietspad
Puur op reis: Fietspad Brooklyn

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Specials Verenigde Staten

Ook interessant...

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder