Wie Tunesië zegt, zegt Djerba

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: Houmt Souk, Djerba, Tunesië Een vakantie naar Tunesië staat voor veel Europeanen gelijk aan een vakantie naar Djerba. Het schiereiland aan de Golf van Gabès heeft alle ingrediënten voor gegarandeerd plezier; het hele jaar door een aangenaam klimaat, over de 120 hotels en 20 kilometer van de mooiste stranden van de Middellandse Zee. Maar wie wat verder kijkt, begrijpt waarom onder anderen Feniciërs, Romeinen, Spanjaarden en Fransen zich thuis voelden op Djerba, volgens overlevering ‘het naamloze eiland van de Lotuseters’ in Homerus’ Odyssee.


We nemen onze intrek in het Green Palm Golf & Spa, dat aan de Zone Touristique in Midoun zo’n 170 kamers in de aanbieding heeft. De kamer grenst aan de binnentuin, waarin het zwembad een centrale rol speelt. Enkele mannen doen hanige dingen in het water, hun vrouwen relaxen topless op het droge. Oben ohne blijkt probleemloos te kunnen in de beslotenheid van het eigen hotel, op de publieke stranden daarentegen zie je deze vrije uiting niet of nauwelijks.

Speeltuin voor kitesurfers

Met steeds de zee aan de rechterkant, de lokale speeltuin voor vooral kitesurfers en jetskiërs, gaan we naar Houmt Souk. De belangrijkste plaats van Djerba doet haar naam, die zoiets als marktvestiging betekent, alle eer aan. Bijna alle 60.000 inwoners lijken een eigen winkel te hebben, waar ze naast toeristische zaken ook veel traditionele waar aanbieden als aardewerk, filigraan en handgeweven doeken. De beste kans van slagen heb je in de oude wijken, waar de koopwaar veelal op straat is uitgestald. Een tip voor mannen: hier vind je ook nog menig barbier, die je voor een luttel bedrag een gezichtsbehandeling geeft waarvoor je in het westen als zijnde een treatment soms een klein vermogen kwijt bent.

Puur op reis: Houmt Souk, Djerba, TunesiëPuur op reis: Barbier op Djerba

 

 

 

 

 

 

 

Menig toerist trekt na gedane zaken vervolgens in de richting van de haven, om bijvoorbeeld op het terras van restaurant Haroun verrukt de jongste aankopen te bekijken. Het is echter ook de gelegenheid om je culinair te laten verrassen, want lunchen in deze gelegenheid is een happening op zich. Dat weten we inmiddels uit eigen ervaring, maar die mening geeft ook driekwart van de bezoekers op Tripadvisor.

Opmerkelijke massage

 De namiddag is ingeruimd voor relaxen. Daartoe slaan we op de terugweg naar ons hotel af bij het Radisson Blu Palace Resort & Thalasso. De afgesproken massage van 40 minuten is aangenaam, strak gericht op alle spieren, maar de wellnessbehandeling wordt gegeven in een kamertje met de uitstraling van een bedrijfskantine. Zo slaat bij binnenkomst de deur tegen een poot van de massagetafel, alsof er sprake is van een bouwkundig foutje. Want aan ruimte is in Tunesië, en dus ook op Djerba, nooit gebrek; het Radisson heeft bijvoorbeeld bijna 300 kamers en suites, die grenzen aan gangen van soms wel 100 meter. Maar ach, de massage mag er zijn, en daar gaat het om.

Puur op reis: strand Djerba, TunesiëPuur op reis: toeristen Djerba

Terug bij Green Palm Golf & Spa, na een ritje door een droog landschap met afwisselend palmbomen en soms bijzondere bebouwing, zoals de synagoge El Ghriba, kiezen we ter afsluiting van deze eerste dag voor een eenvoudige strandwandeling. Een tunneltje zorgt voor een veilige verbinding tussen het hotel en de zee, dat is alvast meegenomen. Eenmaal op het strand, na een paar minuten lopen, valt allereerst de rust en ruimte op. Niks massaliteit, slechts hier en daar een gast, actief aan de waterkant of luierend onder een parasol. Twee toeristen onderhandelen over het maken van een ritje op een dromedaris of een paard. Enkele bruingebrande Italiaanse vrouwen in bikini proberen een goede prijs te bedingen voor kleurrijk aardewerk, dat ze thuis in Rome op de vensterbank willen zetten. En dat allemaal op een eiland van 514 km2, net iets groter dan bijvoorbeeld Texel.

Ontmoeting in het zand

Even verderop treffen we een Duitse vrouw, die duidelijk om een praatje verlegen zit. “Negentien jaar geleden waren mijn man en ik in Hammamet. Het was verschrikkelijk, we gaan nooit meer naar Tunesië, zeiden we toen tegen elkaar. Vorig jaar kregen we van onze dochters en schoonzoon tijdens kerst een reis naar Djerba aangeboden. En ik moet eerlijk zeggen: het is fantastisch! Het hotel, het eten, alles is perfect. Elke dag maak ik in m’n eentje een wandeling over het strand, heerlijk! Neen, mijn man blijft liever bij het zwembad in het hotel. Maar dat geeft niks, zo doen we allebei wat we leuk en lekker vinden.”

Haar verhaal strookt met dat van veel andere Europeanen. In 2010 telde het Tunesische toeristenbureau bijvoorbeeld 56.176 overnachtingen van Nederlanders in de regio Djerba-Zarzis; en dat aantal is na de revolutie van 2011 nog toegenomen. In 2012 lag het cijfer op 56.967 overnachtingen. Daarmee gaat zo’n driekwart van de Nederlanders die voor een vakantie in dit Noord-Afrikaanse land kiezen, uiteindelijk naar het lotuseiland van Homerus. Want wie Tunesië zegt, zegt Djerba.

Puur op reis: Houmt Souk, Djerba

Puur op reis: vrouw op Djerba, Tunesië

 
 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder