Wales: wat te doen, te zien, te beleven

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Cardiff Castle
Cardiff Castle©puuropreis

Wales, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Een must-visit zijn de indrukwekkende kastelen die het landschap sieren. Neem een kijkje in het verleden bij kastelen zoals Caernarfon, Conwy en Cardiff Castle, waar de verhalen van ridders en koningen herleven. Daarnaast speelde Wales een cruciale rol in de industriële revolutie. Ontdek het industriële erfgoed in plaatsen als Blaenavon, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier kom je meer te weten over de ijzer- en steenkoolindustrie die Wales vormgaf. Van landhuizen tot boottochten, van eco tot luxe, van Cawl soep tot kreeft...in Wales is er voor iedereen wel wat te doen, te zien en culinair te genieten.Puur op reis geeft een overzicht. 

Hoofdstad  van Wales: Cardiff

Millenium centrum in Cardiff, Wales
Millenium Centre Wales
Het centrum van Cardiff is compact en gezellig en telt veel theaters. In het havengebied vind je veel restaurantjes en bootmaatschappijen waar je een wilde tocht mee op het water kunt maken. Het in het oog springende Wales Millennium Centre is een internationaal kunstcentrum en als poppodium trekt Cardiff International Arena trekt regelmatig grote namen. Cardiff Castle ligt midden in het centrum van de hoofdstad. Je ziet er tweeduizend jaar geschiedenis en hebt een mooi uitzicht over de stad en de groene omgeving.

 

Cardiff gratis:

Gratis concert in Wales
Gratis concert
Het Nationaal Museum en de Galerie van Wales.
De Victorian Arcades, het  St David’s Centre en de Cardiff Markt.
Het Cathays Park achter het Cardiff gemeentehuis.
Cardiff Bay.
Lunchconcerten in het Wales Millennium Centre en St John’s Church.

 

Treinen

Gek op -oude- treinen? Voor een ritje in een stoomtrein dan ben je in Wales op de goede plek met 'The Great Little Trains of Wales'

Bezichtigen in Wales

Tuin Abbey Cwm Hir
Tuin Abbey Cwm Hir
In Abbey Cwm Hir, geeft eigenaar Paul rondleidingen geeft van een uur.  De grote tuin geeft een prachtig uitzicht op de 12th Century Cistercian Abbey , waar het lichaam van Llywelyn, de laatste koning van Wales begraven is. Het verhaal gaat dat hij in de val is gelokt door de Engelsen. Het afgehakte hoofd werd naar koning Edward de 1e gebracht die boos was dat men niet het hele lichaam meegenomen had. Om te voorkomen dat de mensen in Wales de oude koningen bleven eren werden alle graven en abdijen vernietigd. In 1401 werd Edward’s zoon geboren in Wales. Daarom wordt nog steeds de oudste zoon van de koning of koningin automatische prins van Wales. Abbey Cym Hir betekent Abdij van de lange vallei. Kosten van de rondleiding zijn 15 pond. Vooraf aanmelden is verplicht.

CAT
Cat
CAT is het centrum voor Alternatieve Technologie. Oprichten Genville wilde in 1974 een plek scheppen waar men selfsupporting was en aandacht had voor de natuur. Nu is het een toeristische attractie en vooral schoolkinderen om educatie te geven. Er werken 120 mensen en er komen 65.000 bezoekers per jaar. Leuk: de lift naar boven werkt op waterkracht. 

Is het een bakfiets of een fiets met een bak? Waarom heet deze fiets de Eiffeltoren? Een fiets voor drie personen? Oude, en moderne fietsen, zijn te bewonderen in het Cycle Museum in Llandrindod Wells.  

Actief in Wales

Klimmuur Wales
Klimmuur
Vlakbij het Llangors Activity Centre ligt het Llangorslake, het grootste natuurlijke meer in Wales waar je in de zomer kunt zeilen. Het activiteitencentrum begon in 1953 met driehonderd paarden als paardenboerderij. De BSE crisis hakte er letterlijk flink in: de paarden moesten weg. Toch wilden de eigenaren het niet zomaar opgeven. Ze realiseerden een indoorcentrum met klimmuren en touwbruggen. Maar omdat het activiteitencentrum in een nationaal park ligt mocht de klimmuur niet bovengronds gebouwd worden en is daarom uitgehakt in de grond. Zo oogt de buitenkant nog steeds als een boerderij terwijl je binnen metershoge muren kunt beklimmen. In de naastgelegen paardenstal wachten zo'n honderd paarden op sportieve ruiters. Er komen zo'n 50.000 bezoekers per jaar en het activiteitencentrum plant voor de toekomst mountainbike trails en meer watersportactiviteiten.

Harry
Harry
Op het Glen Usk Estate in de Usk Valley kun je boogschieten, kleiduifschieten en vissen. Daarnaast is het Estate de plek waar het Green man Festival wordt gehouden. Eigenaar Harry Legge-Bourke leidt je met Engelse humor 'Fawlty Towers meets the Hilton' rond door zijn huis, dat ook te huur is voor groepen.  

 

Paddenstoelen zoeken en eten? Bel Daniel Butler. Een middagje paddenstoelen, uitleg over de vele soorten en een driegangenmaaltijd met uiteraard paddenstoelen kost € 55,--.

Eten en drinken in Wales

high tea in Wales
high tea
Alsof er een engeltje over je tong fietst...wat is Wales zonder High Tea. In Abergavenny, de stad waar een liedje over is geschreven, kun je de beste scones van Groot-Brittannië eten in het Angel Hotel.  Abergavenny is ook bekend van het foodfestival en de veemarkt, die al honderden jaren lang, nog steeds in het centrum van de stad wordt gehouden.

Eten in een oud treinstel? Dat kan in Erwood Station Craft Gallery. 
 

Tomas shop
Tomas shop
Thee in een museum? Ga dan naar The Thomas Shop.  Je eet er de lekkerste eigengemaakte koeken, taartjes en gebakjes. Is al in 1580 opgezet als winkel tussen de twee dorpjes Maesyfed en Penybont. Toen in 1799 Thomas de winkel overnam gaf hij deze ook zijn naam. Anno nu is de winkel nog steeds in de staat waarin hij in 1805 werd gemoderniseerd. Naast winkel vind je er een tea-room, handwerk- en kunstgalerij en workshops en Bed & Breakfast. 


AA
AA
Daar bij die molen. In de Cider Mill kun je, behalve een Welshe lunch of diner, ook een van de zes prijswinnende ciders proeven. Fameus: de perencider. Liever iets sterkers? Proef dan  de Welsh Whiskey. Leuk: buiten de Cider Mill staat de allerlaatste telefooncel van waaruit je de AA (de Engelse ANWB) kunt bellen.


Specialiteiten uit Wales

  • Cawl, een dikke soep met groenten en vlees.
  • Cakejes met bijvoorbeeld aalbessen.
  • Tosti met bier.
  • Caerpilly en Llanboid kaas
  • Laverbreadkoekjes; koekjes gemaakt van zeewier

Overnachten in Wales

YHA Borth Budget. Een hostel vooral geschikt voor backpackers, groepen en gezinnen met kinderen die hun eigen gang willen gaan en niet geven om luxe en comfort. Koken kan in de gastenkeuken en 's morgens kun je ervoor kiezen je eigen ontbijtje te maken of een ontbijtje te bestellen bij de beheerder.
Gaer Farm is een Bed en Breakfast midden op het platteland met leuke, in verschillende stijlen ingerichte kamers.
Uitzicht op de kasteelmuren heb je in het gezellige Brecon Castle Hotel,
Golfen, wellness, spa, luxe en fine dining? Dan is het Celtic Manor Resort 'the place to be'.

Tip: ga je met de auto naar Engeland? Dan ben je verplicht om de koplampen af te plakken met speciale stickers.

Naar Wales? Boek hier je reis of accommodatie

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder