In ganzenpas op berenjacht

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Beer Fins-Lapland
Beer Fins-Lapland
Ons taxibusje staat nauwelijks stil op het provisorische parkeerterrein of er is al sprake van enige opwinding. De Finse gids, gestoken in camouflage kleding inclusief breedgerande hoed, meldt op fluistertoon al één beer te hebben gezien! Het laat zich raden; vanaf nu is het ook voor ons fluisteren, liefst zwijgen, want geluid draagt ver en beren hebben goede oren…

In het kielzog van onze leidsman nemen we een paadje door lage begroeiing, in de richting van de Fins-Russische grens. We lopen zwijgend achter elkaar, met kleine tussenruimtes. Smalle balkjes nemen we zonder extra geluid te maken, beekjes passeren we onbekommerd en zonder morren, want geluid draagt hier... Na een klein kwartier komen we veilig – en ook een beetje opgelucht - bij een soort schaftkeet, zo’n exemplaar dat we kennen uit de wereld van de bouw en aannemerij.

Wachten

Beren Fins-Lapland
Beren Fins-Lapland
De uitkijkpost – met eenvoudige toiletvoorziening - heeft ramen aan de voorkant en beide zijkanten, die zicht bieden op honderden meters laagland en een bosrand. Onder de ramen aan de voorzijde zijn een soort moffen gemaakt, om de telelens van je camera door te steken, zodat je optimaal kunt fotograferen. Gelukkig staan er stoelen en is er wat lekkers, want het wachten in stilte is begonnen.
Het is amper avond, en het licht schijnt nog volop. En dat zal de komende tijd zo blijven, want we zijn op berenjacht tijdens de midzomernachtzon of middernachtzon. Bij dit fenomeen blijft de zon boven de horizon hangen; het blijft 24 uur per dag licht. Het natuurverschijnsel doet zich ‘s zomers voor ten noorden van de noordelijke poolcirkel (66° 30’ NB) en ten zuiden van de zuidelijke poolcirkel (66° 30’ ZB).

Gedropt voedsel

Beren Fins-Lapland
Beren Fins-Lapland
Lang kijken we naar aanhoudende regenval. Dat geeft de gids gelegenheid om, fluisterend, te vertellen dat hij eerder op de dag met een scooter een kleine honderd kilo vlees heeft neergelegd in het open veld, dat onze schuilplaats scheidt van de bossen aan de overkant. En die inspanning loont. In de bosrand verschijnt een enorme beer, die op zoek gaat naar het gedropte voedsel. En al snel volgen er meer. Je ziet een strijd om macht, om eten. Dieren staan tegen elkaar op, je hoort gebrul.
Het zijn er uiteindelijk negen, of hebben we sommige dieren dubbel geteld? Maar wat maakt het eigenlijk uit. De gids is lyrisch. “Soms zit je een hele avond naar het groen aan de overkant te turen, zonder één beer te zien. Vaak zijn het er twee of drie, maar nooit negen.”

Oerkracht

Beer Fins-Lapland
Beer Fins-Lapland

Als we tegen elven willen opbreken, doet zich alsnog een probleempje voor. We kunnen alleen terug als er op de vlakte voor ons geen dier meer is te zien. Het laatste exemplaar, een joekel van een mannetje, lijkt een spelletje met ons te spelen. Drie tot vier keer maakt hij aanstalten om te vertrekken, om dan plotseling te besluiten toch nog maar iets te gaan knagen.

We zitten als ratten in de val, want het dier zit weliswaar een paar honderd meter verderop, maar als ‘ie verkeerd wil dan heeft ‘ie een van ons zo te pakken. Uiteindelijk taait hij af en kunnen we terug naar de auto’s. Het is opnieuw een spannende wandeling, voor deze zwijgende groep in ganzenpas. Wisten we heen niet wat ons te wachten stond, nu hebben we oerkracht van een troep wilde beren gezien. En dan kun je maar beter op tijd bij de auto zijn.

Sauna

Isokenkäisten Klubi Kuusamo
Isokenkäisten Klubi Kuusamo
Rond middernacht is alle opwinding weggeëbd. Aan Heikinjärventie 3 in Kuusamo zitten we in de houtgestookte sauna van Isokenkäisten Klubi, de wereld vol gastvrijheid van Katja en Sirpa Kämäräinen. De kleine ramen van The Seven-Star Smoke Sauna laten een fenomenaal decor zien.
 Het gladgestreken water van het meer, omzoomd door dennen, sparren en rustieke vakantieverblijven, wordt feeëriek verlicht door de zon, die maar van geen wijken wil weten. Wij ook niet, want pas rond de klok van tweeën geven we ons gewonnen aan de slaap. Maar niet nadat we direct uit de sauna nog even met een blote duik het rimpelloze water hebben opgeschrikt…

Meer informatie: onlyinlapland.com


Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland!



 

 Met Voigt Travel naar Fins-Lapland

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder