Sharm el-Sheikh, met dank aan Israël

2.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Sharm el-Sheikh @puuropreis
Sharm el-Sheikh @puuropreis

Sharm el-Sheikh staat in 1967 op bijna geen enkele kaart, maar Israël begint direct na de bezetting van de Sinaïwoestijn de mogelijkheden van het vissersdorp te benutten. Eerst als strategische basis, al snel ook als toeristische trekker. Als Israël in 1979 de woestijn aan Egypte teruggeeft, als onderdeel van het Camp Davidakkoord, is het al een hele plaats. De kuststrook is inmiddels over vele kilometers volgebouwd met toeristische accommodaties. En die honger naar groei is er nog steeds, want Sharm el-Sheikh wil populair blijven.


Naama Bay

Naama BayDe magneet van Sharm el-Sheikh heet Naama Bay. Dit massieve uitgaansgebied, ontstaan rond een natuurlijke haven, is volledig ingesteld op toeristen in alle leeftijdscategorieën. Starbucks voor koffie, McDonald’s voor hamburgers, het Hard Rock Café voor muziek; je hoeft er niet eens naar te zoeken. Tussen al dat internationale geweld vind je gelukkig ook zaken als La Rose Café en restaurant Tomato’s, waar er ten minste alles aan wordt gedaan om je vooral het gevoel van een buitenlandse vakantie te geven. Het intiemst zijn echter de kleine markten, veelal weggestopt in steegjes en zijstraatjes, waar je nog iets terugvindt van de kleur en geur van Egypte.
In dit Naama Bay, de bonte verzameling van horeca- en uitgaansgelegenheden, begint het leven overigens steevast na zonsondergang. Overdag kan het in dit deel van de Sinaï namelijk zo warm zijn, dat geen toerist zich dan op straat waagt. Die ligt op zo’n moment bij voorkeur bruin te bakken op het strand of zoekt vertier en verkoeling in zee.

Onder water

Een idee om een beetje spannend de dag door te brengen, is om te gaan duiken of snorkelen. Deze vormen van watersport zijn bij Sharm el-Sheikh immens populair, want de onderwaterwereld in dit deel van de Rode Zee behoort volgens deskundigen tot de mooiste op aarde.
Wie het zich gemakkelijk wil maken, kiest voor een dagtrip met een van de vele aanbieders van duik- en/of snorkelavonturen. Zo’n boottocht naar een goede snorkelspot kost vaak niet meer dan 40 dollar, inclusief lunch en uitrusting. Bijkomend voordeel: op het dek word je ook nog eens poepiebruin!
Uit het overweldigende aanbod kiezen wij Sun ’n Fun. Het familiebedrijf met 70 medewerkers biedt namelijk al sinds de jaren tachtig alle soorten van watersport aan vanuit Naama Bay en al die ervaring willen we natuurlijk wel eens meemaken. Doel van vandaag is het eiland Tiran, dat mede door de beschermde status een gewilde duik- en snorkelplek is. De overtocht neemt een heerlijk uur, die gids Wael Ebrahim deels gebruikt om ons uit te leggen hoe straks veilig te snorkelen.

De Kooning versus Goya 

Duikspot bij EgypteDesondanks slaat ter plekke de schrik toe: bijna alle zwemmers voor de kust van Tiran, die met concurrerende ondernemingen zijn gekomen, hebben een wetsuit aan! Zou de zee echt zo koud zijn? In één keer erin dus maar… Al die anderen in hun kunststof omhulsels blijken watjes;  hier kun je het hele jaar door gewoon lekker zwemmen, zonder kou te vatten.
We snorkelen direct boven een rif, het water is kraakhelder, het spel met de vissen enerverend. En dan het contrast! Links van ons beweegt het zeeleven in soms spetterende kleuren, gelijk het expressionistische schilderwerk van Willem de Kooning; rechts duikt de bodem steil omlaag om te eindigen in een donker gat, dat eerlijk gezegd wel iets weg heeft van de Zwarte Schilderijen van Francisco Goya. Waar je als snorkelaar in de Rode Zee al niet mee te maken krijgt.

Haaien

Nog iets geks? Gelukkig is er vandaag geen haai te zien! Jazeker, in december 2010 was er voor gids Wael even weinig Sun ’n Fun. Een Duitse toeriste van 70 jaar verloor het leven door een aanval van zo’n roofdier, twee meiden uit Rusland liepen verwondingen op bij een incident even verderop. Zwemmen werd twee weken verboden; het lokale toerisme lag even aan het infuus.
De oorzaak van de incidenten is uiteindelijk vrij snel achterhaald, aldus Wael Ebrahim. “De haaien, die hier normaal gesproken niet voorkomen, waren aangetrokken door dode schapen. De bemanning van een vrachtschip had de kadavers simpelweg in deze omgeving overboord gezet. Na een internationale actie, waarbij een deel van de zee van kadavers is ontdaan, konden de seinen weer op groen worden gezet”, vertelt de gids.
We willen eigenlijk nog wel iets meer van hem weten over de donkere decembermaand van 2010, maar de kapitein roept ons opgewonden naar het bovendek. Er zijn tuimelaars ontdekt! De grijze dolfijnen glijden glinsterend voorbij aan beide kanten van de boot, sommige met een jong aan hun zijde. Niemand die meer aan haaien denkt…

De mooiste duikspots!

Speciaal voor Puur op reis heeft Wael Ebrahim een top 5 van snorkel- en duiklocaties gemaakt, die vanuit Sharm el-Sheikh tijdens een dagtrip zijn te bezoeken. De ervaren duiker van Sun ’n Fun neemt zijn gasten het liefst mee naar:

  • 1. Jackson Reef (prachtig koraal, ontelbare kleurrijke vissen)
  • 2. Thomas Reef
  • 3. Woodhouse Reef
  • 4. Ras Nasrani
  • 5. Ras Ghamilla

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder