Masada, wandelen in het verleden

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

masada
masada
Het is geen wonder dat alle bewoners van Masada zich vroeger veilig voelden in het imposante fort: diepe ravijnen sluiten het bouwwerk van de omringende bergketens af. Gelukkig hoef je niet net als de Romeinen vroeger via de stad Arad in het westen of het slangenpad is het oosten naar boven. Wie geen zin heeft in de lange klim van bijna twee uur stapt simpelweg in de kabelbaan die je snel naar de top brengt.




Rondlopen op Masada is rondlopen in het verleden. Natuurlijk ging er in de loop van de eeuwen veel verloren. Toch bleef er verrassend veel intact, zoals de muurschilderingen in de voormalige koninklijke badkamer. Het fort is deels gereconstrueerd met origineel materiaal: een zwarte lijn markeert het oorspronkelijke en het herbouwde gedeelte. Kijk je vanaf het fort naar beneden dan zie je nog restanten van de kampementen waar de Romeinen vroeger lagen te wachten om de burcht te kunnen bestormen. En daarin zijn ze geslaagd, ondanks de ligging van het fort. Masada viel uiteindelijk in het jaar 73 na Chr. Een korte geschiedenisles:

De bouw

Koning Herodes geeft in 40 voor Chr. opdracht tot de bouw van het fort. Hij is in gevaar en wil een veilige plek voor het geval Marcus Antonius hem zijn koninkrijk ontneemt. Het wordt een heel bijzondere vesting waar men midden in de woestijn toch alles heeft wat nodig is om te overleven: een ingenieus watersysteem, voorraadschuren en kazernes.

De tragedie

masada
masada
Als Herodes sterft wordt Masada bewoond door Romeinse garnizoenen. Het land Palestina is door de Romeinen veroverd en Jeruzalem is verwoest. Ook de Joodse tempel is gevallen. Volgens de overlevering is het 70 na Chr. als een groep joodse patriotten, onder leiding van Eleazar Ben Yair optrekt naar Masada. Zij veroveren het Romeinse garnizoen en samen met een andere gevluchte groep joodse patriotten wordt Masada een joods toevluchtsoord vanwaar strijd gevoerd wordt tegen de Romeinen. Het is het jaar 72 wanneer een van de generaals van Titus besluit de vestiging te veroveren. Hij laat door slaven en soldaten een vijf kilometer lange schans rond Masada aanleggen. Daarmee sluit hij de vestiging van de buitenwereld af. De strijd duurt maanden en als blijkt dat bestorming niet gaat lukken wordt een aarden wal tegen het fort gebouwd. Daarmee lukt het de Romeinen een bres in de muur te slaan. De Joodse leider Eleazar Ben Yair voorziet de val van Masada. Hij houdt de avond voor de belegering een van de meest dramatische redevoeringen uit de geschiedenis. Daarin stelt hij de 960 bewoners van het fort voor om zelfmoord te plegen zodat ze als vrije mensen zullen sterven. Mannen doden hun vrouwen en kinderen. Via loting wordt vervolgens bepaald wie de ander zal ombrengen. De laatste man moet zelfmoord plegen. Deze daad heeft in het huidige Israël nog steeds een grote symbolische betekenis. In de eed die soldaten afleggen komt de zin 'Massada mag nooit meer vallen’ voor.

 
masada
masada
Het rotsplateau van Masada ligt in de woestijn van Judea, is ongeveer 600 meter lang en 240 meter breed. Het ligt op 440 meter boven het niveau van de Dode Zee en ongeveer vier kilometer ten westen daarvan. Een bezoek aan Masada is eenvoudig combineren met een bezoek aan de Dode Zee en plaatsen als Ein Gedi en Qumran.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder