Alles wat je wilt weten over de sauna

1.28 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Sauna-Puuropreis-PublicDomain-Pixabay.jpg

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

De naam ‘sauna’ komt uit Finland, waar deze oersauna’s, kuilen in de helling van een heuvel, nog lang populair bleven. Tegenwoordig doen de saunacomplexen, ook vaak thermen genoemd, nog maar weinig denken aan de primitieve zweethutjes Naast de traditionele houten sauna’s vind je er ook infraroodsauna’s, zwem- en stoombaden. Je kunt er eten en drinken en om het wellnessgevoel compleet te maken staan op de menukaart ook massages en andere behandelingen.  

Welke sauna’s zijn er

1. De traditionele sauna
Deze is het meest bekend. In houten cabines wordt de lucht verwarmd met hete stenen tot het 70 tot 100°C is. Dat je ondanks die grote hitte niet verbrand komt omdat de lucht in de sauna erg droog is. Om wat meer hitte te krijgen wordt vaak wat water over de hete stenen gegooid, het zogenaamde opgieten of Aufguss. Dit opgieten is tot een ware kunst verheven en veel sauna’s hebben speciale Aufgusssessies.

2. De infraroodsauna
Ook dit is een houten cabine, maar de warmte komt niet van stenen maar door infraroodstraling. De straling verwarmt de huid direct. De lucht in een infraroodcabine is minder warm, 40 tot 60°C, maar dat is voldoende voor goede geleiding van de warmte op het lichaam.
 
3. Het stoombad
De oorsprong van het stoombad, of de Hammam, ligt in de Arabische wereld. Heb je in een sauna een lage luchtvochtigheid, in een stoombad zit je letterlijk in de stoom omdat de luchtvochtigheid zo hoog is dat het dauwpunt overschreden wordt en er stoom ontstaat. Het voelt heel warm aan, maar de temperatuur in een stoombad is rond de 50 graden°C.

De effecten van sauna en stoombad

  • Door de hitte ga je zweten en de poriën van je huid openstaan. Hierdoor worden vuil, afvalstoffen en dode huidcellen afgevoerd met als resultaat een schoon en zacht velletje.
  • De grotere doorbloeding van de huid zorgt voor een frissere teint.
  • De hitte zorgt voor een versnelde hartslag waardoor de organen beter van zuurstof worden voorzien.
  • Spieren ontspannen en worden soepeler door de warmte.
  • Omdat de slijmvliezen druk aan het werk zijn om de hete lucht af te koelen is dit positief voor mensen met bronchitis en astma.
  • Geregeld saunabezoek maakt je minder vatbaar voor kou, griep en temperatuurverschillen.
  • Er komen stofjes vrij als adrenaline, noradrenaline en acetylcholine. Hierdoor verbetert de informatiestroom tussen de zenuwcellen van de hersenen, en dat heeft weer positieve effecten op het geheugen.
  • Een dagje sauna is ontspannend voor lichaam en geest. Goed in tijden van stress.

Hoe werkt de sauna

Gemiddeld duurt verblijf in de sauna ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van je eigen gevoel. Een compleet rondje sauna wordt ook wel een ‘saunagang’ genoemd. De saunagang bestaat uit douchen, een warm voetenbad, een saunabad, afkoelen onder de koude douche of in het koude dompelbad, eventueel gevolgd door een paar baantjes zwemmen in het zwembad. En dan is het tijd om even lekker te rusten en het vochttekort weer aan te vullen met een gezond sapje. 

Waarom bloot?

De huid goed laten ademen, zweten en afkoelen gaat het beste als je helemaal bloot bent. De stof van een badpak heeft wel degelijk invloed op het opwarm- en afkoelproces. Stof wordt immers sneller heet dan het lichaam en het geeft een klam en plakkerig gevoel als het afkoelt. Angst om bloot te zijn? Dat is helemaal niet nodig want in de sauna is immers iedereen bloot en het is puur functioneel. Daarom trek je in het restaurant ook gewoon een badjas aan. Voor wie – nog – niet bloot durft: een aantal sauna’s in Nederland heeft speciale badpakkendagen. In de praktijk blijkt echter dat veel mensen, als ze eenmaal weten hoe het er in een sauna aan toegaat, uiteindelijk toch het badpak thuis laten.

Wanneer niet naar de sauna?

Bij zware verkoudheid of griep of kort na een operatie. Raadpleeg de huisarts of specialist wanneer je ernstige spataderen, (te) hoge bloeddruk, duizeligheid, circulatiestoornissen of andere klachten hebt. 

Tips:

  • Gebruik geen zware maaltijd voor je naar de sauna gaat.
  • Voor het eerst naar de sauna? Vraag dan uitleg aan de medewerkers.
  • Meenemen: een badjas, slippers en een aantal handdoeken. Bij veel sauna’s zijn deze ook te huur.

En...nee, van de sauna val je niet af. Dat is een mythe. Je verliest alleen maar vocht!

Slippers of een badjas nodig? Bestel bij Bol.com of bij de Hema

Een geheel verzorgde wellnessreis boek je bij Puur en kuur

Picture from Pluslifehealth

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder