Kamperen in 2020 en 2021 ongekend populair

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kamperen is en blijft populair
©Puuropreis

Bij het begin van het kampeerseizoen in maart werden vooral kleinschalige campings zwaar getroffen door de noodzakelijke coronamaatrelenen. De sanitairgebouwen moesten gesloten blijven en Nederland moest zoveel mogelijk thuisblijven Het bleef angstwekkend stil op alle campings. Maar na 15 juni beleefden niet alleen campings een opmerkelijke wederopstanding, ook de branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie maakt melding van een verkooprecord van caravans, campers en tenten.


De  coronamaatregelen hadden en hebben behoorlijk impact. De recreatiewereld schreeuwde moord en brand, nagelbijtende campingeigenaren zagen het kampeerseizoen 2020 al helemaal mislukken met enorme omzetdalingen en verliezen. De SVR drong aan op het loslaten van de intelligente lockdown, waarna – zij het voor de kleine campings enkele weken te laat – het verlossende woord kwam: “per 15 juni mochten de toiletten en douches weer open.”

 

Run op kampeerwinkels en -terreinen

Omdat reizen naar het buitenland veelal werd afgeraden en er in het Europese luchtruim noodgedwongen minder vluchten plaatsvonden, moesten vakantiegangers op zoek naar een alternatief. De oproep van het kabinet om toch vooral in eigen land te blijven miste dan ook z’n uitwerking niet. Velen besloten om in plaats van een vliegvakantie een kampeervakantie te boeken.

Ook in 2021 wordt een run op kampeervakanties verwacht. Boek daarom nu alvast je plekje op je favoriete camping .

Er werden tenten, caravans en campers gekocht en mensen gingen massaal kamperen. De kampeerbranche constateerde een inhaalslag met verkopen van ruim 7000 caravans en zo’n 2500 campers, terwijl de Stichting Vrije Recreatie de handen vol had aan het inschrijven van nieuwe donateurs en hen de helpende hand bood in hun zoektocht naar een plekje op een boerencamping.

Ook een camper huren om mee te kamperen zat sterk in de lift, bijvoorbeeld via het verhuurplatform Camptoo of via verhuur bij World Wide Campers.

Ondanks dat de wereld nu weer getroffen wordt door een opmars van corona, blijft men voor 2021 hopen op coronavrije tijden. SVR kijkt daar ook al naar uit, zij het met voorzichtig optimisme. Vele kampeerders genoten dit jaar van een rustige en ontspannen vakantie bij de boer en ontdekten de schoonheid van (kamperen in) eigen land; absoluut voor herhaling vatbaar, aldus de SVR.

Verhoging toeristenbelasting geen goed idee

Naast de recreatiebranche hopen ook de Nederlandse gemeenten al voorzichtig op een massale toeloop van toeristen in 2021. Sommige gemeenten zijn al bezig met de begroting voor het nieuwe jaar, waarin ook nu weer veel gaten zullen moeten worden gedicht. De ervaring leert, dat daar de recreant een welkom melkkoetje voor is, die als toeristenbelasting-verschuldigde ieder jaar weer zorgt voor een mooie opvulling van die gaten. Ook in 2021. Zorgwekkend is echter, dat er gemeenten zijn, die voor deze belasting nu een grote verhoging van 100% overwegen, met als grootste uitschieter de gemeente Terneuzen met een voorgenomen verhoging van wel 100%. De SVR vindt dit onbegrijpelijk en verwerpelijk: in iedere gemeente zijn campings en middenstand immers gebaat bij een gezonde toeristenstroom; ongebreidelde verhoging van de toeristenbelasting zal de toerist juist weer wegjagen naar het buitenland.

Tenten en kampeerbenodigheden koop je bij Kampeertopper of Aktiesport 

Daarom roept de SVR de gemeenten met klem op om de hoogte van de toeristenbelasting het komende jaar ongemoeid te laten en zo mogelijk stapsgewijs af te schaffen. 

Koop je kampeerartikelen en boek je kampeer- of campervakantie

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder