Bruinisse ademt mosselen

2.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Mosselen tellen
Mosselen tellen ©Puuropreis

“Zeg, ken jij de mosselman”. Het liedje schiet spontaan in mijn hoofd als ik Bruinisse binnenrijd. Nou, die mosselman woont helemaal niet in Scheveningen, hij woont in Bru, zoals Bruinisse in Bruinisse heet. Alles, maar dan ook alles in het Zeeuwse dorp ademt mosselen. Jaren woonde ik in Zeeland en reed ik er vaak langs, maar nog niet eerder was ik in het dorp zelf. Fijn dat daar nu verandering in komt op deze prachtige dag in september.

Bruinisse toen

Bruinisse vissersuusje
De dag in mosseldorp Bru begint in Brusea. Na de ontvangst met koffie en een ter plekke gemaakte Zeeuwse bolus (eten mag ik hem niet meer, maar de smaak herinner ik me nog wel) volgt een duik in de geschiedenis. Al sinds de 15e eeuw is de mosselvangst de belangrijkste inkomstenbron voor de dorpsbewoners. Tegenslagen, zoals het opleggen van belasting op het inkomen uit de mosselvangst en twee watersnoodrampen, in 1911 en in 1953, ondermijnden de veerkracht van de inwoners niet.  Het dorp op Schouwen-Duiveland worstelde en kwam steeds weer boven, daarmee de spreuk in het wapen van Zeeland eer aandoend. De lijm voor het herstel: de mossel. Overigens kun je dat ook letterlijk nemen: van speciaal voor dat doel gekweekte mosselen wordt lijm gemaakt en die lijm is de sterkste van de wereld. Zo sterk dat zelfs NASA er gebruik van maakt en de hitteschilden van de raketten plakt met mossellijm.

Bolus makenBruinisse Brusea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar goed, al die geschiedenis, en meer, kun je dus zien in de twee naast elkaar gelegen musea van Brusea. In het visserijmuseum leer, zie en hoor je alles over de mossel van larve tot eindproduct en de kweek- en vangstmethodes van toen en nu. In de visserswoning, het vissersuusje, zie je hoe de mosselvissers tot in de jaren ’50 leefden en woonden. Het is heel bijzonder omdat de visserswoning van binnen en buiten nog helemaal origineel is. Plafonds, wanden en vloeren, tapijten... ze hebben allemaal de moderniseringsdrang en vuilcontainer overleefd, net als de antieke stoof, het meubilair en alle andere gebruiksvoorwerpen.

Bruinisse Brusea

Bruinisse nu

b_150_200_16777215_00_images_stories_Nederland_Bruinisse_wijnmosselgildew.jpgEen fietstocht is de uitgelezen manier om Bruinisse en de twee havens te ontdekken. Onderweg vallen ook de twee enorme als mosselschelpen vermomde trappen  bij het parkeerterrein aan de haven op. Buiten adem (het waait behoorlijk langs de dijk) kom ik in restaurant de Meeuw, het eindpunt van de fietstocht. Het dorp met nog geen 4000 inwoners heeft meer dan 20 restaurants en eetgelegenheden. Het is duidelijk dat eten en gastvrijheid hoog in het vaandel staan. En om de mosselen, oesters en andere vangsten uit de zee te promoten hebben zes restaurants zich verenigd in het mosselgilde. Elk restaurant heeft een eigen signatuur, maar bij allemaal staat de liefde voor mosselen en vis op de menukaart.

 

De mosselkweek in beeld

Visserskotter Bruinisse
Hoe kun je beter zien hoe mosselen gekweekt worden dan meevaren op een mosselkotter? Goed dat er een vaartocht op de agenda staat met de Bru 8. Elke mosselvisser heeft een eigen ‘landje’ in de Oosterschelde en elk schip heeft het nummer dat met die landjes correspondeert. In het visserijmuseum leerde ik al dat er verschillende mosselkweekmethodes zijn: de bodemcultuur (mosselbanken) en de hancultuur. De opbrengst van de eerste methode is het grootst, de hangcultuur bedraagt maar vijf procent van de totale productie.  Aan boord van de mosselkotter krijg ik een beeld van de mosselkweek van mosselzaad tot de volle, vlezige mossel die je op je bord krijgt. Dat mosselzaad werd overigens vroeger gewonnen in de Oosterschelde maar dat gebeurt sinds de sluiting van het Brouwershavense Gat in 1971 in de Waddenzee. Het duurt een kleine drie jaar voor de mossel groot genoeg is en die groei wordt regelmatig getest. Dat gebeurt door het opvissen van een net mosselen. Uit de vangst worden een paar emmers op het dek geschept en vervolgens tellen de mosselvissers hoeveel mosselen er in een speciale maatbeker passen. Van de eerste lading die tijdens de demonstratie opgevist werd pasten er nog zo’n 360 in de beker, van de tweede lading waren dat er nog maar rond de 150. De mossel is groot genoeg en rijp voor de oogst als er nog maar tussen de 35 en 50 stuks in de beker passen. Nooit geweten dat het drie jaar duurt. Weer wat geleerd. Naast leerzaam was het vaartochtje ook erg aangenaam, met lekker windje, een mosselhapje en prachtige zicht op de mosselbanken en de omgeving.

mosselen tellen

Het zout op de mossel

zoutwh.jpgzout2wh.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik zei het al, Bruinisse ademt mosselen. Al eeuwen. En blijft de mossel gewoon de mossel, het dorp staat niet stil en brengt die mossel op allerlei manieren onder de aandacht. Het is dat corona roet in het eten gooide, maar normaliter kun je je in juli uitstekend vermaken op de populaire visserijdagen. Voor een kleiner en intiemere kennismaking met de mossel werd vorig jaar in september voor het eerst het Bruzzz festival georganiseerd. En Bru houdt wel van een feestje: twee jaar geleden werd het 550 jaar bestaan gevierd met een tafel waaraan 750 mensen mosselen aten en de hoop is dat het er bij het 555-jarig bestaan 1000 worden. Maar hoe zit het dan met Yerseke? Dat is toch ook een mosseldorp en zeker niet onbekend. Jazeker, door innovaties, economische omstandigheden en het oprichten van de mosselveiling in Yerseke is een deel van de mosselhandel, kweek en verwerking naar Yerseke overgegaan, net als een deel van de mosselkotters van Bruinisse. Maar Yerseke ligt op Zuid-Beveland, dus kan Bru zich oprecht hét mosseldorp van Schouwen-Duiveland noemen. En over innovaties gesproken: in Bruinisse zit sinds anderhalf jaar een uniek bedrijf: zoutziederij Zeeuwsche Zoute. Hier wordt op ambachtelijke manier zout gewonnen uit de Oosterschelde. Dit zout is van een ongekende zuiverheid en verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder op Beukenhout gerookt zout. Heel lekker op een visje. Of op een mossel natuurlijk. 

Bruinisse boeien

b_233_175_16777215_00_images_stories_Nederland_Bruinisse_oestersw.jpg

b_233_175_16777215_00_images_stories_Nederland_Bruinisse_zeesterren.jpg

 

 

 

 

'Zeg proef jij de mossel al'

Naast de mosselcultuur worden er in Bruinisse ook oesters gekweekt en gevist op Oosterscheldekreeften, harder, zeebaars, paling, kokkels en scheermessen. Maar de mossel blijft en staat op nummer 1.  En die moet natuurlijk geproefd worden. Dat doe ik aan het eind van deze zilte zalige dag op het terras van een van de restaurants van het al eerder genoemde mosselgilde. Daar worden ze ter plekke gekookt en krijg ik ze, puur natuur en zonder opsmuk in een mosselpannetje geserveerd. Bru ademt mosselen en ik eet ze met smaak. Wetend hoe verrassend leuk Bruinisse is ga ik zeker nog een keer terug. Want niet alleen in het negen maanden durend mosselseizoen, ook daarbuiten is er in het dorp en op het water genoeg te doen.

Bruinisse mosselen kokenb_250_333_16777215_00_images_stories_Nederland_Bruinisse_mosselenkokenw2.jpgb_225_333_16777215_00_images_stories_Nederland_Bruinisse_Mosselen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overnachten in of bij Bruinisse

Vlakbij Bruinisse ligt een vakantiepark van Landal GreenParks
Je kunt natuurlijk ook een hotel boeken bij Hoteldeal
En overnachten in de natuur kan bij Natuurhuisje.nl
Meer over Zeeland bij Welkom in Zeeland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder