Geen toeristen naar Spanje deze zomer?

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Gaudi

Spanje is hard getroffen door het Covid-19 virus. Het aantal besmettingen en doden is zo hoog op 14 maart de noodtoestand is uitgeroepen en het land sinds 30 maart in volledige lockdown zit. De maatregelen zijn onlangs nog verlengd tot en met 4 mei. ABC.es meldde begin april dat er over gedacht om de grenzen voor buitenlandse toeristen deze zomer te sluiten. Al Dia meldt op 1 mei dat het zeker tot oktober zal duren voor de grenzen weer open gaan. Update: 20 mei.

Beperkingen voor het internationale toerisme

Update 20 mei 2020: Wellicht is er toch nog goed nieuws te melden en gaan de grenzen van Spanje eind juni open voor buitenlands toerisme zodat een zomervakantie toch mogelijk is. 

Update 18 mei 2020: Spanje breidt de verplichting om mondkapjes te dragen uit. Tot nu toe moesten alleen mensen in het openbaar vervoer zo'n beschermingsmiddel dragen, dat wordt nu uitgebreid naar de gehele openbare ruimte, zo is besloten door de minister van Volksgezondheid.

Het zal zeker niet voor juli zijn dat toeristen weer het land in mogen. Vanaf vrijdag geldt ook dat wie Spanje inkomt, eerst 14 dagen in zelfquarantaine zal moeten gaan. In Spanje geldt een strenge lockdown die naar verwachting eind juni weer opgeheven wordt. Hotels, horeca en ook de stranden gaan dan onder voorwaarden weer open, en dat geldt dan voor toeristen uit Spanje zelf.

Kijk in ieder geval alvast naar de mogelijkheden voor een vakantie in Spanje

Update 1 mei 2020

In een stappenplan moet Spanje van totale lockdown weer naar enigszins normaal zijn vanaf eind juni. Tot 4 mei geldt nog steeds de totale lockdown, daarna wordt per twee weken bekeken welke maatregelen versoepeld kunnen worden, zo meldt de Spaanse minister-president Pedro Sánchez. Welke maatregelen versoepeld kunnen worden hangt ook af van de regio. In minder zwaar getroffen gebieden kunnen andere maatregelen gaan gelden dan in gebieden waar het virus harder heeft toegeslagen. In de laatste fase, eind juni, zullen ook de stranden weer opengaan voor binnenlandse toeristen. Ook zullen eind juni in ieder geval de regels van social distancing en het dragen van mondjapjes in het openbaar vervoer gevolgd moeten worden. Over toerisme naar Spanje zijn nog geen mededelingen gedaan.

Update 15 april

In de Spaanse krant El Pais zegt de minister van toerisme: als het internationale toerisme weer opent zijn er zeker beperkingen.,,We moeten kunnen garanderen dat de toerist die Spanje bezoekt ook een veilig persoon is. Dat zal gevolgen hebben aan de grens en daarom kan ik niet zeggen wanneer we weer toeristen kunnen toelaten. Ook weten we nog niet hoe het moet als we de stranden weer openen. Daarvoor zijn ook maatregelen nodig en we zijn verschillende scenario's aan het bekijken. Social distancing zal in ieder geval een van die maatregelen zijn."

Gevolgen voor de Spaanse economie

Wanneer het plan ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd zal dit een heel zware wissel trekken op de Spaanse economie omdat toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten is. De regering zal naar verwachting na 26 april een aantal zware maatregelen verlichten, maar reizen hoort daar niet bij. Volgens de minister van transport, José Luis Ábalos, heeft een reisverbod voor buitenlanders en buitenlandse reizen voor Spanjaarden  één doel: ervoor zorgen dat er tijdens de zomermaanden geen onnodige risico's zijn waardoor er vanaf september een tweede golf coronabesmettingen plaatsvinden. Dit wordt voorspeld door specialisten in de volksgezondheid.

De minister van Industrie, Toerisme en Handel, Reyes Maroto, liet op een persconferentie weten dat er aan verschillende scenario's wordt gewerkt om de toerismesector ‘geleidelijk’ te herstellen. Hij wilde niet ingaan of dit van de zomer ook voor internationale reizen geldt en welke beperkingen daar mogelijk voor zijn. ,,Het probleem zit in de komst naar Spanje, maar ook in het verlaten van Spanje. We moeten het vertrouwen herwinnen dat naar Spanje komen de gezondheid niet schaadt, maar we moeten ook het vertrouwen hebben dat toeristen ons het virus niet zullen brengen”, aldus een lid van het kabinet in het Spaanse ABC-es.

Hoe zit het met toerisme naar Frankrijk?
Kunnen we nog naar Italië?

Meer artikelen over Corona

Lees meer over het coronavirus, de maatregelen voor reizigers en hoe de tijd thuis door te komen:

Elke dag veel lopen, is echt gezond

Nederlander boekt amper voor de zomervakantie

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Coronavoucher... hoe zit het nou?

Coronacrisis leidt tot virtueel reizen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Mondkapjes: in welke Europese landen verplicht of aangeraden?

Onze reisreportages over Spanje

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder