Eten en drinken in Stein

1.1071428571429 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Botanische Tuin Elsloo©Elisha Verhaar
Botanische Tuin Elsloo©Elisha Verhaar

Tijdens onze korte twee-daagse break in Stein stappen we op de fiets, ontdekken per kajak de stroomversnellingen in de Grensmaas en worden culinair in de glutenvrije watten gelegd. We lunchen de eerste dag in Brouwerij de Fontein, dineren we ’s avonds in Kasteel Elsloo, waar we ook logeren, en sluiten de volgende dag af met een lunch in Brasserie Steinerbos.

Brouwerij de Fontein

Salade©MvdWOnze eerste culinaire stop is Brouwerij de Fontein. De kaart biedt een ruime keus uit heel veel lekkers. Wij kunnen kiezen uit glutenvrij belegd brood of salades met brood. We gaan voor dat laatste en krijgen allebei een verschillende salade die niet alleen mooi ogen, maar ook nog eens heel lekker zijn, net als het glutenvrije brood.

Naast het restaurant zit ook de kleine brouwerij. Lonneke en Rik Brouns studeerden allebei aan de Universiteit van Wageningen. Na het afstuderen zagen ze allebei een carrière bij een groot bedrijf niet zo zitten. “We wilden iets voor onszelf en vonden twaalf jaar geleden deze prachtige plek naast de kasteelruïne van Stein. Hier zijn we begonnen met onze brouwerij en het restaurant.  Veel ingrediënten en producten zijn lokaal of komen van onze eigen moestuin die we in de loop van de jaren hebben aangelegd.” Het restaurant en de brouwerij krijgen al snel een goede naam. Toch slaat het noodlot toe als twee jaar geleden brand ontstaat in het restaurant.
Lonneke: “We hadden net een nieuwe brouwinstallatie laten plaatsen. De brandweer was snel ter plaatse waardoor de brouwerij behouden kon blijven, maar we moesten wachten met in gebruik nemen omdat onze aandacht eerst uitging naar de herbouw van het restaurant. Het is dat we al een aantal jaar lekker bezig waren, want anders zou je van minder moedeloos worden en het bijltje er bij neergooien.”
Dat doen Lonneke en Rik Brouns dus niet. Sterker nog, ze grijpen de brand aan om er iets positiefs uit te halen en brouwen elk jaar rondom de dag van de brand een heel speciaal biertje: Bluswater, gemaakt van gerookte en gebrande mout. Lonneke Brouns: “Die eerste keer hebben we ervoor gezorgd dat alle brandweermannen bij ons in het restaurant waren om het biertje te proeven. Als dank voor hun inzet. En sindsdien is het een traditie.”  Plannen voor de toekomst zijn er absoluut: de brouwerij die nu een capaciteit van 90.000 liter per jaar heeft wordt nog wat uitgebreid. Ook heeft het echtpaar net een systeem geplaatst om het bottelen van het bier automatisch te laten verlopen omdat het met de hand erg tijdrovend is. “We willen innoveren en een beetje uitbreiden, maar met mate, want we willen ook genoeg aandacht overhouden voor ons gezin met onze twee prachtige dochters.”

Brouwerij De Fontein ©Elisha VerhaarBrouwerij de Fontein©Elisha Verhaar

 

 

Kasteel Elsloo

We keren terug naar Kasteel Elsloo waar Fanny en Jo Meijers al meer dan 25 jaar de scepter zwaaien. Dat ze hun culinaire passie overbrengen op hun gasten blijkt uit de onderscheiding door Michelin met de Bib Gourmand: “een kwaliteitskeuken, waar seizoensgebonden gerechten de hoofdrol spelen en voor maximaal 37 euro een menu wordt geserveerd”. Op het terras krijgen we het naar onze wensen aangepaste menu geserveerd. De amuse (een salade) en het voorgerecht (zalm en paling) vallen erg in de smaak, net als het hoofdgerecht. De Heek, een niet zo heel bekende vissoort, wordt geserveerd met groenten en een culinaire aardappel. Het fruitdessert met framboos maakt het Bib Gourmandmenu helemaal af.

b_150_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-VoorgerechtS.jpgb_200_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-VisgerechtMW.jpgb_177_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-voorgerecht2MW.jpgb_156_150_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-toetjeMW.jpg

 

 

 

 

 


 

Meijers © Elisha Verhaar“Ons restaurant is er voor iedereen, ook voor mensen die niet in het hotel overnachten”, legt Meijers uit. “Toen we ruim 28 jaar geleden de exploitatie van het kasteel overnamen wilden we van de keuken iets bijzonders maken. En dat is zeker gelukt.”  Jo Meijers is geboren en getogen in Elsloo en werkte al op jonge leeftijd in het kasteel. “Mijn moeder was kapster in het dorp en kreeg eens in de zoveel tijd de ‘dame van het kasteel’ in haar zaak. Ze kwam dan voorrijden met haar rode auto en kreeg altijd voorrang. Op een bepaald moment, ik was 14, vond mijn moeder dat ik in de zomervakantie maar moest gaan werken. Zij legde dat voor aan haar voorname klant en ik mocht gaan solliciteren. Die eerste zomer stond ik in de afwaskeuken. In de jaren die volgden werkte ik er elke zomer en kwam door mijn inzet al snel in de bediening terecht.” De interesse van Meijers voor het vak was gewekt. Hij ging naar de hotelschool, op buitenlandse stage en vervolgens aan het werk. Zijn tijd in het kasteel was voorbij, tot hij een aantal jaar later in een blad de vacature van manager voor een kasteel in Limburg las. “Ik was wel weer toe aan een nieuwe uitdaging en belde op carnavalsmaandag op. Het was echt heel bijzonder toen ik hoorde dat het voor kasteel Elsloo was. Er volgde een gesprek en ik werd aangenomen. Na een aantal jaar kon ik de exploitatie overnemen en de rest is geschiedenis.”
Op korte termijn wil Meijers een aantal kamers opnieuw inrichten, maar grote plannen zijn er niet. “Ik ben blij met onze medewerkers en de schaalgrootte. We kunnen dit zo prima aan." Kasteel Elsloo heeft een grote aantrekkingskracht, net als de naastgelegen Botanische tuin die in handen is van het Limburgs Landschap. Meijers: "Ik denk dat we die aantrekkingskracht moeten behouden en vergroten, want we hebben echt verborgen pareltjes.” En die inpandige watermolen uit 1551, de achterkant van het kasteel en de botanische tuin zijn inderdaad pareltjes die ontdekt mogen worden

Een overnachting boeken in Kasteel Elsoo

Botanische Tuin©Elisha Verhaar

Botanische Tuin

Brasserie Steinerbos

b_350_197_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-BrasserieSteinerbosMW.jpgDe brasserie ligt in het Steinerbos en geeft vanaf het terras een leuk uitzicht op de plas. Het terras stroomt langzaam vol. Op de menukaart lonkt de ‘Bosti’, een tosti met bospaddestoelen en de salade met brie. Allebei verkrijgbaar met glutenvrij brood. Omdat de paddestoelen op deze vroege maandagmiddag op zijn kiezen we voor de salade die prima smaakt.  Tijd voor een verdere ontdekking van de brasserie hebben we helaas niet. De kajak wacht!


b_350_197_16777215_00_images_stories_Nederland_Stein_Stein-SteinerbosplasbotenMW.jpg

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder