Vakantie? Laat je woning veilig achter

1.1923076923077 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Sleutels©Sephelonor-Pixabay.jpg
Sleutels©Sephelonor-Pixabay.jpg

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen.

Het is bekend dat ‘snelheid’ belangrijk is voor inbrekers. Ze hebben er een hekel aan om lang bezig te zijn omdat dit het risico op betrappen groter maakt. Het liefst zijn ze in zo’n 30 seconden klaar. Heeft een inbreker langer dan een paar minuten nodig dan staakt hij vaak zijn poging. Inbraakpreventie is dan ook vooral maatregelen nemen om het de inbrekers zo lastig mogelijk te maken. De kans op woninginbraak daalt met 90 procent als een huis voorzien is van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Veel gebruikte inbraakmethodes

Volgens de politie gebruiken inbrekers meestal een van deze methoden:

  • Intrappen van ramen of deuren, al is dat vaak een te lawaaierige en omslachtige methode.
  • Hengelen via de brievenbus. Lukt als de deur niet op het nachtslot zit.
  • Gebruik maken van slechte deursloten door het afbreken of uittrekken van de cilinder.
  • Gaatjes boren om ramen of deuren te openen.
  • Flipperen met (bank)pasjes, ofwel een pasje tussen de deur en het kozijn op en neer halen om zo het slot te kunnen openen.
  • Babbeltruc. Ze doen zich voor als meteropnemer, collectant of zijn zielig en proberen zo binnen te komen voor bijvoorbeeld een glaasje water of toiletbezoek.
  • Insluipen via openstaande ramen of deuren.

Meer aandachtspunten

Je vakantiefoto’s delen via Facebook, Instagram en Twitter. Leuk voor je familie, vrienden en bekenden. En voor inbrekers, die vaak verrassend eenvoudig je huisadres kunnen achterhalen en weten dat je voorlopig nog niet thuis bent.
Ingepakte caravans of campers voor de deur of op de oprijlaan. Inbrekers hoeven alleen maar te wachten op het moment dat deze weer weg zijn. De kans is dan immers groot dat de eigenaar op vakantie is.

Wat kun je doen?

Draai als je weggaat altijd de deur op slot. Ook als je maar even weg bent. Hengelen of het gebruik van een pasje is razendsnel gepiept.
Haal sleutels uit de sloten van deuren en ramen en leg ze niet buiten onder de plant of andere voor dieven heel bekende geheime plaats.
Beveilig de ramen en deuren met hang- en sluitwerk dat is goedgekeurd met het politiekeurmerk.
Laat een alarmsysteem aanleggen, eventueel met camerabewaking. Kijk op de site bij Homedeal welke mogelijkheden er zijn.
Veel alarmsystemen  en elektronische sloten worden bediend via speciale apps op de mobiele telefoon. Ook zijn er bedrijven die de bewaking van je huis verzorgen.
Rolluiken vormen een vrijwel ondoordringbare barrière.

Nog meer tips

  • Doe geen adreslabels aan een sleutelbos.
  • Leg waardevolle spullen uit het zicht.
  • Berg waardevolle papieren, sieraden en andere waardevolle spullen op in een kluis.
  • Installeer track&trace software op mobiele apparaten.
  • Laat binnen de lichten aan als je weggaat. Gebruik tijdschakelaars om ze in te stellen.
  • Gebruik buitenverlichting. Bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor.
  • Verwijder ladders, containers of andere hulpmiddelen bij en rond je woning.
  • Zorg ervoor dat iemand je huis in de gaten houdt tijdens je afwezigheid. Laat het er bewoond uitzien! Gebruik je tijdschakelaars laat iemand dan af en toe de tijd veranderen.
  • Gebruik de registratiekaarten van de politie om de gegevens van je waardevolle goederen te noteren en maak foto’s van je kostbaarheden.
  • Bewaar die kostbaarheden in een goede kluis.
  • Sloten of beveiligingsmateriaal kopen via internet is niet altijd betrouwbaar. Je geeft immers je adres op!

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder