Museumhoppen in hartje Hasselt

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: Modemuseum HasseltIn Hasselt, de hoofdstad van de Belgische provincie Limburg, zijn drie grote musea te vinden. In het jenevermuseum wordt het verhaal van de Belgische likeur tot leven gebracht. Een prachtige collectie met kleding en accessoires uit de modewereld zijn te bewonderen in het Modemuseum en geschiedenis-liefhebbers kunnen alles leren over de rijkdom van Hasselt en zijn beroemde inwoners in Het Stadsmus.


Jenevermuseum (Adres: Witte Nonnenstraat 19)

Als er iets is dat de oerbanden van Hasselt met het Noord-Nederlandse moederland kan illustreren dan is het wel de belangrijke rol van jenever en speculaas. Net als Schiedam in het noorden heeft ook de Belgisch-Limburgse hoofdstad een Jenevermuseum. In 1987 opende het museum zijn deuren in een authentieke jeneverstokerij. Het is de enige stokerij van Nederland en België waarvan de mouterij bewaard is gebleven. Een paradepaardje in het museum is een 19de-eeuwse stookinstallatie uit Géromont-Malmédy. De installatie (beslagkuip, wortpomp, gistingskuipen, stookkolom, drafvat en alambiek) werkt volledig op stoom. 
Wie jenever op z'n Hasselts wil nuttigen eet er een stukje speculaas bij. Per slot van rekening zijn het broertje en zusje; speculaas wordt gemaakt van de (zoete) afvalproducten van de jeneverstokerij. Proost!

Modemuseum (Adres: Gasthuisstraat 11)

Het Modemuseum van Hasselt is sinds 1995 gehuisvest in het voormalige klooster van de Grauwzusters. Modebeminnende bezoekers kunnen middels diverse topstukken uit de museumcollectie een beeld opdoen van de veranderende tijdgeest. De volledige verzameling omvat meer dan 17.000 stukken. Eén van de topstukken is afkomstig van een Belgische adellijke familie: een Robe à la Française, uit de Rococo-periode.

Het museum ligt vol met kledingontwerpen van klinkende namen waaronder Chanel, Dior, Maison Worth, Yves Saint-Laurent, Doucet, Kenzo, Thierry Mugler, Gucci, Burberry, Nina Ricci, Vivienne Westwood, Jil Sander, Versace en Peter Pilotto. Een selectie van kledij en accessoires biedt de bezoeker een verhelderende blik op de veranderende tijdgeest. Te zien is hoe bepaalde 'must-have items' het veld hebben geruimd en geëvolueerd zijn tot herinneringen aan vervlogen tijden. Ook de diverse technieken en materialen die door de eeuwen heen het modebeeld bepaald hebben worden belicht.

Het Stadsmus (Adres: Guido Gezellestraat 2)

Wie geen genoeg van Hasselt kan krijgen kan alles over de stad, zijn geschiedenis en inwoners te weten komen in Het Stadsmus. In dit stadsmuseum, dat vroeger Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof werd genoemd, ligt een schat aan informatie over de Limburgse plaats. Ontdek hoe het verleden van Hasselt tot op de dag van vandaag doorwerkt in de stad.

Het museum is ondergebracht in twee patriciërswoningen: het Waerdenhof en Stellingwerff. De stad en de Hasselaren worden vanuit historisch, politiek, volkskundig en cultuurhistorisch oogpunt belicht. Ook de plaats die Hasselt had in het graafschap Loon, het prinsbisdom Luik en in de huidige provincie Limburg komen aan bod. In Het Stadsmus kunt u tevens de torenmonstrans van Herkenrode bewonderen. Deze zilveren houders zijn de oudste monstrans ter wereld.

Museumhoppers hebben de keuze uit diverse overnachtingsmogelijkheden. Een goede plek voor een heerlijk verblijf in het hart van Hasselt is het Radisson Blu Hotel.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder