Een tip voor een Nederlandse kruideniersmentaliteit?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

puuropreis: eten
puuropreis: eten
Een vrouw met blaasontsteking mag niet plassen in de apotheek waar ze staat te wachten op haar medicijnen tegen blaasontsteking. Een buitenlands gezelschap in een restaurant vraagt zich af waar de afwas in wordt gedaan, want op de vraag om een karafje kraanwater – naast hun riante drankbestelling – antwoordt de jonge serveerster  dat ze geen kraanwater hebben. Pardon? Wat een compassie voor je medemens,  wat een warm welkom aan je gasten.

Is het een Nederlandse kruideniersmentaliteit dat overal voor betaald moet worden? Een plas doen kost in sommige toiletten een euro. EEN EURO! Voor een mandje brood bij de maaltijd in een restaurant betaal je zeker vijf euro. Om over het karafje water maar te zwijgen. Ik heb meegemaakt dat er twee euro voor gevraagd werd. Echt.

At your service?

En dan de service. Of eigenlijk, het ontbreken daarvan. Het is werk en tot overmaat van ramp zijn daar mensen bij betrokken: “Als het er niet bij ligt hebben we het niet”, is het antwoord op de vraag of een truitje in een andere maat te krijgen is. “Heeft het gesmaakt?” komt  het als uit een automatisch mondje bij het ophalen van de borden. Niet wachtend op het antwoord, en van een ‘prima’ uitgaand.
Moet je eens zeggen dat het niet ‘prima’ was en dat het niet gesmaakt heeft. Een kleine aarzeling en ongemerkt schouderophalen wordt gevolgd door “Ik zal het aan de keuken doorgeven”.

Hoe ervaren toeristen die kruideniersmentaliteit. Vooral de toeristen uit landen waar de karaf water en het brood – met smeersels of olijfolie – standaard gratis op tafel komen? Waar de bediening echt wil weten of je ook echt van het eten genoten hebt. En waar je mag plassen. Ook als je geen gast bent van het restaurant.

Is het Nederlands, dat gebrek aan horecakwaliteit, zowel in letterlijke als figuurlijke zin? O ja, uiteraard kunnen we allemaal een groot aantal uitzonderingen opnoemen. Maar de gemiddelde toerist die hier een paar weken verblijft zal meer regel dan uitzondering treffen denk ik. Die zal voor een plasje met twee kleine kinderen simpelweg drie euro af moeten rekenen. Die zal het half rauwe of te gare stukje vlees naar de keuken terugsturen en daar tot zijn of haar verbijstering geen enkele reactie op krijgen.

Tip voor een tip

Een tip voor een Nederlandse kruideniersmentaliteit: volgens mij moet het toch niet heel moeilijk zijn om klanten het idee te geven dat ze gewaardeerde klanten zijn. Dat ze hun geld uitgeven en daar gewoon iets goeds voor terugkrijgen. Iets waar ze blij van worden. Waar ze met plezier aan terugdenken. Waar ze je voor willen belonen met een tip.
Wordt er eigenlijk tip verwacht wanneer je mensen klantonvriendelijk behandeld?  Wanneer je geen glaasje kraanwater serveert terwijl er ook ‘gewoon’ drank besteld wordt? Wanneer het eten zo slecht is dat je het niet eens op wilt eten.

Geven jullie tip als het eten niet goed is en/of de bediening slecht?

Reactie toevoegen

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Tips voor het boeken van een B&B

Tips voor het boeken van een B&B

Je wilt lekker een weekendje weg. Dan kun je natuurlijk een mooi hotel of appartement boeken, maar wat dacht je van een bed and breakfast? Gezellig, knus én een heerlijk ontbijtje op de koop toe. We geven je wat tips voor het boeken van een B&B, want al hebben ze kleinschaligheid en een ontbijt met elkaar gemeen, toch zijn er best wel verschillen.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder