Een tip voor een Nederlandse kruideniersmentaliteit?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

puuropreis: etenEen vrouw met blaasontsteking mag niet plassen in de apotheek waar ze staat te wachten op haar medicijnen tegen blaasontsteking. Een buitenlands gezelschap in een restaurant vraagt zich af waar de afwas in wordt gedaan, want op de vraag om een karafje kraanwater – naast hun riante drankbestelling – antwoordt de jonge serveerster  dat ze geen kraanwater hebben. Pardon? Wat een compassie voor je medemens,  wat een warm welkom aan je gasten.

Is het een Nederlandse kruideniersmentaliteit dat overal voor betaald moet worden? Een plas doen kost in sommige toiletten een euro. EEN EURO! Voor een mandje brood bij de maaltijd in een restaurant betaal je zeker vijf euro. Om over het karafje water maar te zwijgen. Ik heb meegemaakt dat er twee euro voor gevraagd werd. Echt.

At your service?

En dan de service. Of eigenlijk, het ontbreken daarvan. Het is werk en tot overmaat van ramp zijn daar mensen bij betrokken: “Als het er niet bij ligt hebben we het niet”, is het antwoord op de vraag of een truitje in een andere maat te krijgen is. “Heeft het gesmaakt?” komt  het als uit een automatisch mondje bij het ophalen van de borden. Niet wachtend op het antwoord, en van een ‘prima’ uitgaand.
Moet je eens zeggen dat het niet ‘prima’ was en dat het niet gesmaakt heeft. Een kleine aarzeling en ongemerkt schouderophalen wordt gevolgd door “Ik zal het aan de keuken doorgeven”.

Hoe ervaren toeristen die kruideniersmentaliteit. Vooral de toeristen uit landen waar de karaf water en het brood – met smeersels of olijfolie – standaard gratis op tafel komen? Waar de bediening echt wil weten of je ook echt van het eten genoten hebt. En waar je mag plassen. Ook als je geen gast bent van het restaurant.

Is het Nederlands, dat gebrek aan horecakwaliteit, zowel in letterlijke als figuurlijke zin? O ja, uiteraard kunnen we allemaal een groot aantal uitzonderingen opnoemen. Maar de gemiddelde toerist die hier een paar weken verblijft zal meer regel dan uitzondering treffen denk ik. Die zal voor een plasje met twee kleine kinderen simpelweg drie euro af moeten rekenen. Die zal het half rauwe of te gare stukje vlees naar de keuken terugsturen en daar tot zijn of haar verbijstering geen enkele reactie op krijgen.

Tip voor een tip

Een tip voor een Nederlandse kruideniersmentaliteit: volgens mij moet het toch niet heel moeilijk zijn om klanten het idee te geven dat ze gewaardeerde klanten zijn. Dat ze hun geld uitgeven en daar gewoon iets goeds voor terugkrijgen. Iets waar ze blij van worden. Waar ze met plezier aan terugdenken. Waar ze je voor willen belonen met een tip.
Wordt er eigenlijk tip verwacht wanneer je mensen klantonvriendelijk behandeld?  Wanneer je geen glaasje kraanwater serveert terwijl er ook ‘gewoon’ drank besteld wordt? Wanneer het eten zo slecht is dat je het niet eens op wilt eten.

Geven jullie tip als het eten niet goed is en/of de bediening slecht?

Reactie toevoegen

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder