Waarschuwing: mensen met een dieet!

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: vegetarische schotel
Puur op reis: vegetarische schotel
Onlangs schreef een collega in een blog dat hij tot vijf jaar geleden hooguit een paar geheelonthouders trof in de groep waarmee hij uit eten ging, of op reis was. En dat dit nu wel erg veranderd was. “Hoe weet je of er veganisten in je reisgroepje ­zitten? Gewoon tien minuten wachten. Dan ­vertellen ze het vanzelf”, gaat hij verder. Om vervolgens een heel verhaal te schrijven over groenten, fruit, bier, alcohol en een glutenvrij broodje. “Glutenvrij”, is de titel van zijn blog.

Met interesse begon ik aan het epistel, om er al snel achter te komen dat het niets met glutenvrij te maken had. Behalve dan dat er een paar sneetjes glutenvrij brood werden geserveerd aan een paar veganisten in de groep. Wat dan weer vreemd is, omdat veganisten niet per definitie glutenvrij eten. Een wonderlijke titel dus.
Als mijn, overigens zeer gewaardeerde, collega het punt wil maken dat er tijdens reizen en diners steeds vaker mensen zijn met verschillende diëten en dieetwensen, dan kan ik hem daar gelijk in geven.

Noodzaak of keuze, nou en!

Soms is zo’n dieet, zoals in mijn geval, noodzakelijk. Mensen kunnen ziek worden wanneer het dieet niet strikt gevolgd wordt. Nu kan ik wel echt een verhaal schrijven over glutenvrij op reis, maar dat bewaar ik voor een andere keer.
Soms maken mensen bewust een keus om geen vlees, geen vis of helemaal geen dierlijke producten te eten. Ik eet, behalve verplicht glutenvrij, vrijwillig geen vlees. Mijn keus!

Of dat lastig is? Ja. Elk dieet vergt aanpassingen van de kok, het restaurant en het gezelschap. Ja, je moet soms even langer wachten omdat maaltijden apart gemaakt moeten worden. Collega vreest voor de waarschuwing ‘gemengde famtrip’, voor al die mensen die niet standaard eten.

Waarschuwing

En klopt de bewering dat bijna iedereen een dieet volgt? Uit ervaring kan ik zeggen dat dit wel losloopt tijdens die reizen die ik maak. Merkbaar is wel het groeiend aantal mensen die vegetarisch willen eten. Simpelweg omdat ze daarvoor kiezen. Maar dat de helft van het gezelschap’ veganist is? Dat heb ik nog niet meegemaakt. Maar dan nog…

Hoe erg is het dat mensen een dieet volgen, al dan niet uit pure noodzaak. Is het echt nodig om daar een waarschuwing voor uit te sturen aan de mensen die dat niet doen? Ach, als ik het verhaal van collega moet volgen zijn de ‘mensen zonder dieet’ al bijna sterk in de minderheid. Misschien moet de waarschuwing dan gestuurd worden aan de mensen met een dieet: ‘Let op: aan deze reis nemen mensen deel die ALLES eten!”


Reacties  

 
#1 Dorus de Omnivorus 22-04-2015 10:51
Niet allen op reizen, maar vrwijwel overal zie je mensen die een dieet (moeten) volgen. Dat is niets nieuws.
Kennelijk zijn er een paar soorten mensen.
- Mensen die een gedwongen dieet volgen
- Mensen die een keuzedieet volgen en die waaien nogal eens mee met allerlei winden
- En een ENORME groep die zich helemaal nergens iets van aantrekt en gewoon alles in de mik duwt wat 'eetbaar' is

Omdat de laatste groep vrijwel niets van zich laat horen (per slot van rekening is het 'business as usual'), zijn het de 'afwijkingen' die dus vaker te horen zijn.

Gelukkig heeft ook de overheid inmiddels door dat er meer mensen zijn die allergisch zijn (en die zijn er ook meer). Zij verplichten de horeca inmiddels tot meer actie, o.a. door allergielijsten te verplichten.

Nu nog hopen dat horeca-medewerkers snel meer vertrouwd raken met al die verschillende allergien, want daar gaat nogal een iets fout.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder