Gambia en de ebola-factor

4.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis, Gambia, strandEbola en Afrika zijn vergroeid tot een dodelijke combinatie. Amerikaanse toeristen laten het hele continent links liggen uit angst voor besmetting, Europese vakantiegangers mijden vooral de landen in het getroffen westelijke deel. En daar ligt bijvoorbeeld ook het kleine Gambia, dat volledig ebola-vrij is, maar de toeristische motor ineens stevig hoort sputteren. Na jaren van groei worden felrode cijfers geschreven; het toerisme naar The Smiling Coast of Africa, zoals Gambia zich afficheert, verkeert in een diepe crisis.

In een manmoedige poging het tij te keren heeft minister Benjamin Roberts (toerisme en cultuur) een Europese rondreis gemaakt. In Groot-Brittannië, Scandinavië, Duitsland, België en Nederland – belangrijke markten als het gaat om toerisme naar Gambia, doet hij uit de doeken dat zijn land gewoon een veilige winterzonbestemming is.

Op de uitbraak van ebola is snel en adequaat gereageerd, concludeert de bewindsman: zo is het vliegverkeer met de ebola-landen onmiddellijk opgeschort. Verder worden op de luchthaven van de hoofdstad Banjul reizigers uit voorzorg getest op de aanwezigheid van koorts. ,,We doen er alles aan om ebola uit het land te houden,” stelt Roberts. ,,En dat is een hele uitdaging.”

Ik voel in The College Hotel in Amsterdam mee met de minister. Op 6 uur vliegen van Schiphol ligt een vakantieparadijs dat dit jaar door lokale en nationale initiatieven voor toeristen nog aantrekkelijker is dan vorig jaar, maar door de problemen in Guinee, Sierra Leone en Liberia momenteel wordt gemeden als de pest. Gambia wil in 2020 zo’n half miljoen toeristen noteren. Dat is fors meer dan de 171.000 van afgelopen jaar, met als koplopers Britten (31 procent) en Nederlanders (15 procent).

Ik gun het minister Roberts en de zijnen, maar weet sinds deze week ook dat ebola meer kapotmaakt dan je lief is.

Op vakantie naar Gambia?

Boek je reis bij Corendon

Bekijk de mogelijkheden van Sunweb

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder