Gambia en de ebola-factor

4.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis, Gambia, strand
Puur op reis, Gambia, strand
Ebola en Afrika zijn vergroeid tot een dodelijke combinatie. Amerikaanse toeristen laten het hele continent links liggen uit angst voor besmetting, Europese vakantiegangers mijden vooral de landen in het getroffen westelijke deel. En daar ligt bijvoorbeeld ook het kleine Gambia, dat volledig ebola-vrij is, maar de toeristische motor ineens stevig hoort sputteren. Na jaren van groei worden felrode cijfers geschreven; het toerisme naar The Smiling Coast of Africa, zoals Gambia zich afficheert, verkeert in een diepe crisis.

In een manmoedige poging het tij te keren heeft minister Benjamin Roberts (toerisme en cultuur) een Europese rondreis gemaakt. In Groot-Brittannië, Scandinavië, Duitsland, België en Nederland – belangrijke markten als het gaat om toerisme naar Gambia, doet hij uit de doeken dat zijn land gewoon een veilige winterzonbestemming is.

Op de uitbraak van ebola is snel en adequaat gereageerd, concludeert de bewindsman: zo is het vliegverkeer met de ebola-landen onmiddellijk opgeschort. Verder worden op de luchthaven van de hoofdstad Banjul reizigers uit voorzorg getest op de aanwezigheid van koorts. ,,We doen er alles aan om ebola uit het land te houden,” stelt Roberts. ,,En dat is een hele uitdaging.”

Ik voel in The College Hotel in Amsterdam mee met de minister. Op 6 uur vliegen van Schiphol ligt een vakantieparadijs dat dit jaar door lokale en nationale initiatieven voor toeristen nog aantrekkelijker is dan vorig jaar, maar door de problemen in Guinee, Sierra Leone en Liberia momenteel wordt gemeden als de pest. Gambia wil in 2020 zo’n half miljoen toeristen noteren. Dat is fors meer dan de 171.000 van afgelopen jaar, met als koplopers Britten (31 procent) en Nederlanders (15 procent).

Ik gun het minister Roberts en de zijnen, maar weet sinds deze week ook dat ebola meer kapotmaakt dan je lief is.

Op vakantie naar Gambia?

Boek je reis bij Corendon

Bekijk de mogelijkheden van Sunweb

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Tips voor het boeken van een B&B

Tips voor het boeken van een B&B

Je wilt lekker een weekendje weg. Dan kun je natuurlijk een mooi hotel of appartement boeken, maar wat dacht je van een bed and breakfast? Gezellig, knus én een heerlijk ontbijtje op de koop toe. We geven je wat tips voor het boeken van een B&B, want al hebben ze kleinschaligheid en een ontbijt met elkaar gemeen, toch zijn er best wel verschillen.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder