Gambia en de ebola-factor

4.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis, Gambia, strandEbola en Afrika zijn vergroeid tot een dodelijke combinatie. Amerikaanse toeristen laten het hele continent links liggen uit angst voor besmetting, Europese vakantiegangers mijden vooral de landen in het getroffen westelijke deel. En daar ligt bijvoorbeeld ook het kleine Gambia, dat volledig ebola-vrij is, maar de toeristische motor ineens stevig hoort sputteren. Na jaren van groei worden felrode cijfers geschreven; het toerisme naar The Smiling Coast of Africa, zoals Gambia zich afficheert, verkeert in een diepe crisis.

In een manmoedige poging het tij te keren heeft minister Benjamin Roberts (toerisme en cultuur) een Europese rondreis gemaakt. In Groot-Brittannië, Scandinavië, Duitsland, België en Nederland – belangrijke markten als het gaat om toerisme naar Gambia, doet hij uit de doeken dat zijn land gewoon een veilige winterzonbestemming is.

Op de uitbraak van ebola is snel en adequaat gereageerd, concludeert de bewindsman: zo is het vliegverkeer met de ebola-landen onmiddellijk opgeschort. Verder worden op de luchthaven van de hoofdstad Banjul reizigers uit voorzorg getest op de aanwezigheid van koorts. ,,We doen er alles aan om ebola uit het land te houden,” stelt Roberts. ,,En dat is een hele uitdaging.”

Ik voel in The College Hotel in Amsterdam mee met de minister. Op 6 uur vliegen van Schiphol ligt een vakantieparadijs dat dit jaar door lokale en nationale initiatieven voor toeristen nog aantrekkelijker is dan vorig jaar, maar door de problemen in Guinee, Sierra Leone en Liberia momenteel wordt gemeden als de pest. Gambia wil in 2020 zo’n half miljoen toeristen noteren. Dat is fors meer dan de 171.000 van afgelopen jaar, met als koplopers Britten (31 procent) en Nederlanders (15 procent).

Ik gun het minister Roberts en de zijnen, maar weet sinds deze week ook dat ebola meer kapotmaakt dan je lief is.

Op vakantie naar Gambia?

Boek je reis bij Corendon

Bekijk de mogelijkheden van Sunweb

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder