Romantik hotel ‘t Fraeyhuis, rustoord in bruisend Brugge

3.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
hotel 't Fraeyhuis in Brugge
Romantik hotel 't Fraeyhuis in Brugge ©Pieter D'Hoop

Na een volle dag struinen door het levendige centrum van Brugge voelt het Minnewaterpark als een relaxfauteuil. Zittend in het gras luisteren we naar de stilte en bekijken de stoet zwanen, die zich vanaf het Minnewater naar de kanalen in de historische binnenstad laat drijven. Als je ergens een betoverend boutique hotel wilt beginnen, moet je hier zijn. En dat is precies wat de eigenaren van ‘t Fraeyhuis hebben gedaan.

Het viersterrenhotel met 14 kamers is pas sinds de zomer van 2019 open, maar de locatie kent een lange historie. De geschiedenis in het kort: de oudste vermelding is van 1580 en de volgende eeuwen staat het Minnewaterpark vooral bekend als bleekveld, een grasweide om linnengoed te bleken. Begin 20ste eeuw koopt Ludovic Fraeys de Veubeke de grond en opstallen en laat ’t Fraeyhuis neerzetten, een kasteel in neobarokke stijl met tuin en bijgebouwen. Het hoofdgebouw wordt in 1969 gesloopt, de kleinere gebouwen krijgen een andere functie. Vijf jaar later wordt Brugge eigenaar van het anderhalve hectare grote gebied, dat zich zal ontplooien tot belangrijkste stadspark van de hoofdstad van West-Vlaanderen.

Eigenaar Dimitri hecht aan sfeer en belevenis

In de volgende decennia ziet een Duitse graaf als eerste mogelijkheden in het Minnewaterpark en hij sticht in een van de overgebleven gebouwen hotel Egmond. Na enkele jaren gaat het evenwel dicht en jarenlange leegstand leidt tot ernstig verval. De plaatselijke horecafamilie Van Maele-Reso ziet kansen op deze bijzondere plek en realiseert er na een indringende renovatie een viersterren boetiekhotel met restaurant en bar, dat zich onderdeel mag noemen van het prestigieuze Romantik Hotels & Restaurants.

,,We hebben alles van boven tot onder aangepakt, van het dak tot de leidingen”, stelt Joannes Logghe, operationeel manager van ’t Fraeyhuis. ,,Er is bewust gekozen voor de vorm van een boutique hotel, eigenaar Dimitri Van Maele-Reso hecht enorm aan sfeer en gezelligheid. Ik ben bijvoorbeeld met hem naar Thailand geweest om inspiratie op te doen, waar het zaken betreft als verlichting en belevenis. Die inzichten vind je hier allemaal terug; in de kamers, de receptie, het restaurant, de bar en de tuin. Die tuin hebben we bijvoorbeeld volledig afgegraven en helemaal opnieuw beplant. Zeker, hij oogt als de tuin van een kasteel dat er al eeuwen staat…”, lacht de aimabele inwoner van Brugge.

Tuin van hotel 't Fraeyhuis in Brugge ©Pieter D'Hoop

Belangrijkste visitekaartje van 'Fraeyhuis'

Dit buitengebeuren is volgens hem ‘een extreem belangrijke factor’ voor de jonge accommodatie. ,,Het moest iets organisch hebben met het gebouw, vandaar dat we een gedeelte hebben overspannen met tentdoek. Ja, je zou dat ons belangrijkste visitekaartje kunnen noemen, want geen ander hotel in Brugge heeft dit.”

Ontbijten, lunchen en dineren kun je er in restaurant In The Mood, bij veel Bruggelingen en West-Vlamingen al langer een gevestigde naam. ,,Dat klopt, dat etablissement zat eerst op ’t Zand en is eveneens van Dimitri”, legt Logghe uit. ,,We hebben besloten het onder dezelfde naam naar hier te halen. Enerzijds voor de vaste clientèle, anderzijds voor de hotelgasten en voor nieuwe aanloop, zoals mensen die bijvoorbeeld een wandeling maken door het Minnewaterpark. We hebben het restaurant ingedeeld in drie segmenten: binnen, terras en tent. Daarnaast is er nog een bar, die voor je gevoel los staat van het hotel. Passanten zijn dan ook soms zeer verrast als je erachter komen dat er hier ook een hotel is.”

Een bedrijf dat op 29 juli 2019 is gestart, heeft ontegenzeggelijk te maken gehad met corona. ,,’t Fraeyhuis is bijna een jaar dicht geweest”, zegt de manager. ,,Eerst zeven maanden, kort erna nog eens vier. Neen, take away was voor ons geen optie, een gerecht als gehaktballetjes in tomatensaus komt vooral in onze tuin, ons decor tot zijn recht”, vervolgt Logghe met een lach. ,,Maar serieus: op die manier konden we ons verhaal niet vertellen. We hebben daarentegen besloten fors te investeren; zo hebben de toiletten een andere plek gekregen. Op 8 mei 2021 zijn we weer opengegaan en we hebben een onwaarschijnlijk jaar achter de rug. De mensen waren uitzinnig, uitgelaten, ze konden weer op restaurant. Inderdaad, bedankt premier Rutte, want er waren heel veel Nederlanders bij, die in eigen land nergens heen konden vanwege de lockdowns. We hebben heel veel nieuwe mensen mogen begroeten, ook mensen die bijvoorbeeld nooit eerder in België waren geweest…”

Culinaire genoegens in de buitenlucht

Romantik hotel 't Fraeyhuis in Brugge ©puuropreis

Die gasten konden steevast kiezen voor sharing en/of traditioneel, zeg maar het delen van tapa’s met bijvoorbeeld scampi’s of tonijn, dan wel een bekend hoofdgerecht als de steak of zeebaars. Even tussendoor: allemaal voortreffelijk van smaak, hebben we zelf kunnen ervaren. En dat steevast geserveerd met een aangename puntzak friet... ,,Onze troef is dat we onze kaart elk seizoen aanpassen, waarbij we de vaste waarden behouden”, aldus Logghe. ,,De knapperige kippenreepjes, garnaalkroketjes en ook de filet pur gaan altijd extreem. We proberen op deze plek - die 7 dagen op 7 open is - een constante te creëren. Het is wellicht niet hoog culinair, maar altijd wel heel smaakvol. En we kunnen een heel breed publiek tevredenstellen: we hebben flessen Petrus van 3500 euro liggen en champagne van 300 euro. We kennen ondernemers, die zakelijk vaak uit eten moeten, die juist naar hier komen om te genieten van comfortfood met een prachtige fles wijn, zoals die van het Belgische chateau Aldeneyk.”

Het ontbijt is een verhaal apart. Die service kost je als gast 25 euro per persoon. Maar bij ’t Fraeyhuis kun je daarvoor een keur aan gerechten krijgen, variërend van toast met zalm, een fruitsalade met yoghurt, vele variaties rond ei en nog veel meer. Maar de kers op de taart is voor velen echter het glas champagne van Laurent Perrier, dat bij al dat lekkers kan worden genuttigd. De vroegste maaltijd wordt door jong, vriendelijk personeel aan tafel geserveerd op een etagère, een uitvloeisel van de coronaperiode. “Eerst hadden we een buffet, maar deze manier van serveren beviel ons zo goed dat we die hebben gehandhaafd.”

Trendy suite op de eerste verdieping

Kamer in 't Fraeyhuis in Brugge ©Pieter D'HoopEn dan is het hoog tijd om eens te vertellen waar we twee nachten slapen. Onze trendy suite ligt op de eerste verdieping, zeg maar in de punt van het monumentale gebouw, met uitzicht op tuin, bar en hotelparkeerplaatsen (tegen betaling). De inrichting van de kamer is trendy donker, met bruine en zwarte elementen, en telt naast een bureau met aparte stoel ook nog twee fauteuils. De lichte badkamer is zo ruim, dat er naast een inloopcabine met regendouche plaats is voor een vrijstaand bad.

,,We hebben één budgetkamer, twee standaardkamers, acht deluxe-kamers en drie suites”, vertelt Logghe. ,,De eerste - in de goedkoopste periode 109 euro plus ontbijt voor twee personen -  wordt momenteel het meest geboekt. Aan de andere kant moet ik bekennen dat ’t Fraeyhuis exclusiever is dan gemiddeld in Brugge. Maar mensen komen hier voor een bijzondere ervaring, voor een bijzondere gelegenheid. We hebben ook gasten die zelfs helemaal de historische binnenstad niet bezoeken: die komen hier eten, slapen, ontbijten en vertrekken weer.”

Hopelijk vinden ook deze snelle gasten toch even tijd om door Brugge en in ieder geval over de nabijgelegen Minnewaterbrug te lopen. Een populaire legende wil namelijk dat men eeuwige liefde zal kennen wanneer men met zijn of haar geliefde deze verbinding tussen park en Poertoren passeert. Wat ons betreft maakt ’t Fraeyhuis dat liefdesverhaal in het Minnewaterpark van Brugge compleet.

Boek hier je verblijf in 't Fraeyhuis in Brugge!

Lees onze ervaringen in een ander bijzonder Romantik-hotel: Roewers Privathotel op Rügen.

Lees ook onze ervaringen in Duitsland in Roewers Privathotel op Rügen en in Zwitserland in Romantik Hotel Bären in Dürrenroth

b_250_167_16777215_00_images_stories_romantik_fraeyhuis_gerecht_fraeyhuis_puuropreis.jpg

b_250_167_16777215_00_images_stories_romantik_fraeyhuis_visgerecht_fraeyhuis_pieter_dhoop.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_romantik_fraeyhuis_steak_fraeyhuis_puuropreis.jpg

 
 
 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder