Meer teken, vaker Lyme
In Nederland komen steeds meer teken voor. Hierdoor krijgen ook steeds meer mensen de ziekte van Lyme. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit komen tot deze conclusie na een jarenlange studie. In 2009 moesten 22.000 mensen in ons land worden behandeld aan de gevaarlijke infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Van de teken in Nederland is gemiddeld 15 procent besmet met deze bacterie; in de rest van Europa is dat gemiddeld 10 procent. De onderzoekers denken dat het klimaat in Nederland gunstig is voor teken. Die komen vooral voor in bossen, duinen, stadsparken, maar ook in de eigen tuin. De kans op een tekenbeet is het grootst in de maanden mei, juni en juli.
Schaduwrijke plekken
De gevaarlijkste plaatsen zijn schaduwrijke plekken onder bomen waar de bodem is bedekt met afgevallen blad, hoog gras of struikjes. Teken vallen zelden uit bomen; ze leven met name dicht bij de grond en zoeken daar – vaak via een uitstekende grasspriet – hun bloedmaaltijd. Veertig procent van de tekenbeten wordt opgelopen in het bos; een derde in de tuin.
Bescherming
Lange mouwen, lange broeken, kousen en hoge (wandel)schoenen kunnen voorkomen dat je toch wordt gebeten. Je kunt je ook insmeren met een insectwerend middel met DEET. Daarnaast kun je je kleding ook impregneren met het insecticide permethrin, ook dat biedt extra bescherming tegen een aanval van een teek.
Ondanks die voorzorgsmaatregelen is het raadzaam om na elk bezoek aan bos of strand of na een verblijf in de tuin jezelf en je kinderen te controleren. Teken gaan bij voorkeur zitten op warme, vochtige plekken, zoals oksels, liezen, knieholtes en bilspleet. Bij kinderen zitten ze ook wel op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren.
Verwijderen!
Mocht je uiteindelijk toch een teek aantreffen, dan is er maar één remedie: zo snel mogelijk verwijderen! Dat kan met een tekentang of een pincet; probeert wel de teek recht uit de huid te trekken. Hoe sneller de teek is weggehaald, des te kleiner is de kans op besmetting. Kijk hier voor een uitgebreide instructie.
Als een teek is geïnfecteerd, dan kan er op de plek van de beet een rode, ringvormige vlek ontstaan. Met antibiotica, te verkrijgen via de huisarts, kan de ziekte over het algemeen worden bestreden. Deskundigen zeggen dat de ziekte van Lyme zich in de afgelopen 12 jaar heeft uitgebreid van het oosten van ons land naar de kuststrook en meer recent ook naar het zuiden van Nederland.
Dieren
Ook huisdieren lopen het risico op tekenbeten. Controleer ook je kat of hond geregeld. Vind je een teek, verwijder die dan op dezelfde manier als bij een mens.
Teek testen en Tekenradar
Ook is het mogelijk om een teek te testen, zo kun je na een tekenbeet meteen zien of de teek is besmet met de borrelia bacterie. Deze veroorzaakt de ziekte van Lyme en hoe eerder je start met de behandeling, des te beter. Kom je een teek tegen, bij jezelf of bij je huisdier? Geef dat dan door op de Tekenradar! Zo is nog beter inzichtelijk te maken waar de teek leeft en is deze beter te stoppen. Jaarlijks wordt er aandacht gevraagd voor het opkomende tekenprobleem tijdens de Week van de Teek, waar verschillende organisaties zich inzetten. Kijk voor meer informatie op https://stopdeteek.nl/tekenradar