Uitleg over passagiersgegevens

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Vliegtuigpassagiers
Vliegtuigpassagiers
In de strijd tegen het internationale terrorisme wisselen Europa en de Verenigde Staten gegevens uit van vliegtuigpassagiers, die van en naar de VS reizen. Op 18 april 2012 stemde het Europees Parlement in met dit nieuwe akkoord tussen de EU en de VS, dat tot 2019 van kracht is. Hieronder een korte uitleg, gemaakt door het ANP.

 

Welke gegevens worden uitgewisseld?

Volgens het akkoord over Passagiers Namen Register (PNR) worden gegevens uitgewisseld die een persoon aan de luchtvaartmaatschappij levert. Het gaat dan om persoonsgegevens als naam, geboortedatum, adres, telefoongegevens en creditcardinformatie.

Daarnaast gaat het om informatie over de vlucht zoals bestemmingbagage en stoelnummer, evenals informatie over de maaltijdkeuze of een verzoek tot medische assistentie aan boord. De informatie wordt gebruikt voor het opsporen, voorkomen en vervolgen van terrorisme en zwaar grensoverschrijdende criminaliteit zoals drugs- en mensenhandel.

Was er niet al een akkoord tussen de EU en de VS? Wat is er nieuw aan dit akkoord?

Ja. Onder een tijdelijk verdrag uit 2007 werden al dergelijke gegevens uitgewisseld. Maar het Europees Parlement vond dat verdrag ondermaats en stuurde in 2010 de Europese Commissie terug naar de onderhandelingstafel.

Het Europarlement had met name vragen over de bescherming van de privacy en over de opslagtermijn. In het nieuwe akkoord is dit nader afgesproken.

Wat gebeurt er met de gegevens?

De informatie wordt maximaal 5 jaar in een actieve databank opgeslagen. Al na 6 maanden wordt alle informatie afgeschermd, waaraan iemand geïdentificeerd kan worden, zoals naam en contactgegevens.
Na die 5 jaar kunnen de gegevens maximaal 10 jaar worden opgeslagen in een slapende databank die alleen door een beperkt aantal gemachtigde ambtenaren te bekijken is. Daarna wordt alle informatie geanonimiseerd.
Gegevens waaruit de geloofsovertuiging, politieke opvatting of gezondheidstoestand is op te maken (aan de hand van maaltijdkeuze of medische bijstand), kunnen alleen in bijzondere omstandigheden worden gebruikt. Bijvoorbeeld als de persoon in levensgevaar is. Per geval wordt dan toegang tot de gegevens verstrekt.

Waar kan een burger de gegevens bekijken die worden uitgewisseld?

De informatie wordt bewaard in databases van luchtvaartmaatschappijen. Deze verstrekken de gegevens aan het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security). Iedere burger kan bij het Amerikaanse ministerie inzage krijgen in de gegevens die over hem of haar bekend zijn om te controleren of de informatie juist is.

Bij vermoeden van misbruik kan een burger een klacht indienen bij de Amerikaanse autoriteiten.

Wanneer gaat het verdrag in?

De EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zullen de overeenkomst op 26 april aanstaande officieel goedkeuren. Vanaf dan zal het akkoord 7 jaar van kracht zijn.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder