Wat te doen als iemand in het buitenland overlijdt?

1.625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Foto: Athree23 via Pixabay
Foto: Athree23 via Pixabay

De wereld verkennen, op reis gaan... Wiens droom is het niet? Of het nu gaat om een korte strandvakantie of stedentrip, maandenlang rondreizen of backpacken in het Verre Oosten, een reis maken is voor velen een bijzondere ervaring. We staan er niet graag bij stil dat er tijdens een reis ook iets verdrietigs op ons pad kan komen. Een overlijden bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijk moeilijk om je voor te stellen, maar het kan helaas gebeuren.

Wanneer je in het buitenland bent en te maken krijgt met een overlijden, moeten er nog meer praktische zaken geregeld worden dan bij een overlijden in eigen land. Het gebeurt vrijwel altijd plotseling, en dan komen er ook nog emoties bij kijken. In dit artikel vind je praktische tips.

  1. Verzekeringen inlichten
    Bel altijd eerst met de alarmcentrale van je reisverzekering. Samen met de reisverzekering kan er dan een repatriëring in gang worden gezet, wat betekent dat de overledene terug naar het thuisland overgebracht wordt. Zorg daarom altijd dat je belangrijke contactgegevens zoals het telefoonnummer van je reisverzekering, zorgverzekering en eventuele uitvaartverzekering meeneemt op reis. 
  2. Naasten inlichten
    Neem altijd de contactgegevens van je omgeving mee, zodat de personen om je heen in geval van nood snel contact op kunnen nemen met je familie en vrienden. Aan de andere kant is het ook belangrijk dat je zelf belangrijke contactinformatie bij het thuisfront achterlaat, zoals nummers van vluchten, vliegtuigmaatschappijen en hotels.
  3. Repatriëring regelen
    Repatriëring betekent dat een persoon wordt teruggebracht naar het land van herkomst, in dit geval Nederland. Maar het kan ook andersom zijn: van Nederland naar het buitenland.  Monutabeschikt over een speciaal team dat de repatriëring regelt, het Monuta Service Centre Repatriation (SCR).
  4. Afscheid verzorgen 
    Het verschilt per land en situatie wanneer het lichaam van een overledene vrijgegeven kan worden. Wanneer de overledene dan uiteindelijk in zijn of haar thuisland is, moet het afscheid vormgegeven worden. Als de overledene zelf al uitvaartwensen vastgelegd heeft, kan het afscheid volgens de uitvaartwensen geregeld worden. Als dit niet zo is, bedenken de nabestaanden samen met de uitvaartverzorger een passend en persoonlijk afscheid. 

Uitvaartwensen vastleggen 

Na een overlijden komt er veel op je af, helemaal als het onverwacht is. Het is dan fijn als bepaalde praktische zaken, zoals bijvoorbeeld de financiering van de uitvaartkosten, al geregeld zijn. Als je zelf ook al je uitvaartwensen vastgelegd hebt, zorgt dat voor een persoonlijk afscheid en laat je nabestaanden niet met vragen achter. Ondanks dat je hier misschien helemaal niet mee bezig bent en het waarschijnlijk nog ver weg is, kan je hier al wel over nadenken. Je kunt altijd gebruikmaken van de mogelijkheid om wensen te wijzigen. Als je je uitvaartwensen hebt vastgelegd, ontstaat er voor dierbaren ruimte om zich volledig te richten op het creëren van waardevolle momenten met elkaar en als het zover is: het nemen van afscheid.

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder