De 11 fotogeniekste steden + fototips!

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Vrijheidsbeeld
Vrijheidsbeeld
Uit een bestand van meer dan 35 miljoen foto's op Flickr trokken wetenschappers van de Cornell Univertity een paar interessante conclusies. Niet alleen kwam naar voren welke 25 steden of plekken in het wereld het meest gefotografeerd zijn, maar ook welke bezienswaardigheid en met welke invalshoek die steden of bezienswaardigheden in beeld gebracht zijn. Tussen het eerste onderzoek uit 2009 en recente vergelijking van meest bezochte steden zit maar weinig verschil. We geven je de top 11 uitgebreid en een opsomming van de 14 andere meest gefotografeerde steden. Plus: tips om die steden eens op een andere manier in beeld te brengen.



1. New York

Empire State Building
Empire State Building
Meest gefotografeerd: het Empire State Building. Gebouwd tijdens de grote depressie in één jaar en 45 dagen trekt deze iconische wolkenkrabber ongeveer 3,5 miljoen bezoekers per jaar. Op heldere dagen heb je een uitzicht tot Massachusetts. Standaard: foto van het Empire State Building vanaf de straat naar boven. Goede tweede is het Vrijheidsbeeld.




2. Londen
Trafalgar
Trafalgar
Meest gefotografeerd: Trafalgar Square. Dit plein was vroeger het binnenplein van een paleis. John Nash ontwikkelde het plein rond 1800 tot een publieke plek met beelden, fonteinen en trappen. Het plein is een hotspot voor protesten. Standaard: foto van het plein in zijn geheel met The National Gallery en St. Martin-in-the-Fields kerk op de achtergrond.


3. San Francisco
hart union square
Hart op Union Square
Meest gefotografeerd: Union Square. Vroeger het verzamelpunt om troepen te ondersteunen tijdens de Civil War, nu een shopwalhalla. Standaard: een brede overzichtsfoto van Union Square met Macy's op de achtergrond en een foto van het 'hart' op Union Square.



4. Parijs
EIffeltoren
Eiffeltoren
Meest gefotografeerd: de Eiffeltoren. Gustave Eiffel bouwde in 1889 dit meesterwerk om hiermee de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie te herdenken. De Eiffeltoren is 317 meter hoog tot aan de top van de vlaggenstok, zonder de televisieantennes mee te rekenen. Met televisieantennes is de toren 324 meter hoog. De toren heeft vier poten; op verschillende niveaus bevinden zich platforms. De toren weegt 7300 ton (exclusief de fundering). Standaard: een totaalfoto van veraf.
 

5. Los Angeles
Ster
ster
Meest gefotografeerd: Hollywood Walk of Fame. De Walk of Fame begon in eerste instantie als een marketing tool. Filmmaker Stanley Kramer was in 1960 de eerste die zijn handen in de ster van een koraalachtige steen drukte. In mei 2011 waren er 2441 stenen. Standaard: een ster van bovenaf gefotografeerd.

 
 

6. Chicago

Cloud gate
Cloud Gate
Meest gefotografeerd: de Cloud Gate sculptuur. Het 110-ton wegende kunstwerk van roestvrij staal, ontworpen door Anish Kapoor, wordt vanwege de vorm 'de boon' genoemd. Dit glanzend middelpunt van het Millennium Park AT & T-Plaza zorgt voor een opvallende foto. De skyline van de stad weerspiegelt in het glanzend oppervlak. Standaard: de 'boon', genomen vanaf de zijkant.


7. Washington, DC
Lincoln Memorial
Lincoln Memorial
Meest gefotografeerd: het Lincoln Memorial. Dit marmeren gedenkteken voor de 16de president van de Verenigde Staten heeft Ionische zuilen, olieverf muurschilderingen, en een 120-ton standbeeld van Abe zelf. Het is een opvallend onderdeel van de National Mall. Standaard: het volledige gebouw, van een afstand.

 

8. Seattle

Top Space Needle
Top Space Needle
Meest gefotografeerd: Space Needle. Wat begon als het symbool van de wereldtentoonstelling in 1962 is inmiddels het symbool geworden van deze stad. Vanaf de top heb je een 360-graden uitzicht. Standaard: van onderaf gefotografeerd of de top ingezoemd.


 

9. Rome

Colosseum
Colosseum
Meest gefotografeerd: het Colosseum. In deze oude arena voel je nog de aanwezigheid van de geesten van duellerende gladiatoren, gekwelde gevangenen en geslachte dieren. Het kader is evenwel prachtig: Corinthische, Dorische en Ionische zuilen. Standaard: de buitenkant in zijn geheel.


 

10. Amsterdam

Dam
Dam
Meest gefotografeerd: de Dam. Gebouwd in de 13de eeuw als een dam rond de rivier de Amstel, is dit uitgestrekte plein nu overspoeld met straatartiesten, toeristen en natuurlijk de vele duiven. Het gevoel van de Dam is moeilijk op beeld te vangen. Standaard: overzichtsfoto met op de achtergrond het Paleis op de Dam of het Nationaal Monument.
 

11. Boston

Fenway
Fenway
Meest gefotografeerd: Fenway Park. Bekend sportpark waar de All-Star games en de World Series worden gehouden. Historische momenten op deze plek: de homerun en een record van Mickey Mantle, en een speech door Franklin D. Roosevelt. Standaard: overzichtsfoto.
 


De steden die de top 25 compleet maken

12. Barcelona. Meest gefotografeerd: Sagrada Familia.
13. San Diego, Californië. Meest gefotografeerd: Balboa Park.
14. Berlijn. Meest gefotografeerd: Brandenburger Tor (Brandenburgse poort)
15. Las Vegas. Meest gefotografeerd:  Paris Las Vegas hotel.
16. Florence. Meest gefotografeerd: de Dom (Kathedraal of Santa Maria del Fiore)
17. Toronto, Ontario. Meest gefotografeerd: CN toren.
18. Milaan. Meest gefotografeerd: de Dom.
19. Vancouver, Brits Columbia. Meest gefotografeerd:  Granville Island.
20. Madrid. Meest gefotografeerd: Plaza Mayor.
21. Venetië. Meest gefotografeerd: San Marcoplein.
22. Philadelphia. Meest gefotografeerd: Independence Hall.
23. Austin. Meest gefotografeerd: Capitol Building.
24. Dublin. Meest gefotografeerd: O'Connell Street en de Spire van Dublin (lichtmonument).
25. Portland, Oregon. Meest gefotografeerd: Pioneer Courthouse Square.

Tips voor een ander perspectief:

  • Vergelijk en zorg voor contrast. Maak een levendige compositie door een interessant object op de voorgrond te zetten. Stel dat voorwerp scherp waardoor het eigenlijke object wat waziger op de achtergrond komt.
  • Experimenteer met hoeken. Benader een object bijvoorbeeld eens zo dicht mogelijk en fotografeer dan omhoog.
  • Zorg voor een 'natuurlijk frame', door bomen of bloemen te gebruiken als omlijsting.
  • Gebruik het natuurlijke frame, zoals bijvoorbeeld ramen, deuren en andere openingen om een binnen/buiten effect te krijgen,
  • Pak de vibratie: opfladderende duiven op de Dam in Amsterdam geven het gevoel van levendigheid beter weer.
  • Fotografeer details en zoom in op visueel interessante lijnen en beelden.
  • Een aantrekkelijk silhouet kun je krijgen door tegen de zon in te fotograferen.
  • Vermijd mensen niet. Vaak proberen we gebouwen in beeld te brengen zonder mensen, toch kunnen deze juist iets toevoegen: ze illustreren de grootte van een gebouw bijvoorbeeld, of de hoogte van een standbeeld.
  • Gebruik spiegelende oppervlakten om in te fotograferen.
  • Vermijd het voor de hand liggende. Vaak kun je om een object heenlopen en zo een ander beeld krijgen.

Heb je zelf een mooie foto van één van bovengenoemde steden/meest gefotografeerde plekken? Mail hem naar ons (max 250 Kb) en we maken er een mooie collage van!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder