Kerstmarkten in Europa: negen tips

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kerstmarkten
Het is weer kerstmarktentijd©Cmophotonet©unsplash

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.


We zetten drie kerstmarkten in Nederland in het zonnetje. En wel een ondergrondse in Limburg, een op het water in Leiden en een in een slot.
 
 

1. Limburg

Kerststad Valkenburg is tijdens de kerstperiode prachtig versierd en zowel ondergronds als bovengronds kun je je onderdompelen in de kerstbeleving. Er zijn diverse kerstmarkten. Zo vind je in de sfeervol verlichte mergelgangen van de Gemeentegrot de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Ook in de Fluweelengrot, onder de kasteelruïne van Valkenburg, vind je betoverende kerstkraampjes tussen de gele mergelsteen. Deze kerstmarkt duurt van 17 november tot en met 30 januari.
De must-see in in MergelRijk is een 30 meter lang ondergronds diorama van miniaturen die het kerstverhaal uitbeelden.Nieuw dit jaar zijn de Kerst 3D schilderingen om de leukste Kerstfoto’s mee te maken. In deze eeuwenoude mergelgrot word je ondergedompeld in een prachtige Kerstsfeer en geniet je van het Kerstverhaal in miniatuur, schitterende mergel- en zandsculpturen en een onroerende film van de Zandtovenaar. En je mag er je eigen Kerst souvenir van een blokje mergel maken.Kerststad MergelRijk duurt van 18 november tot en met 7 januari 2024.

Slapen in Valkenburg

2. Leiden

Tijdens de Winter Wonder Weken kun je in het prachtig verlichte Leiden terecht voor een bezoek aan de gezellige drijvende kerstmarkt. Deze markt viel al een paar keer in de prijzen en dat is niet zonder reden. Ontdek zelf waarom als je langs de chalets loopt waar je niet alleen mooie cadeautjes kunt kopen, maar ook iets lekkers te eten en te drinken vindt. Kortom, de kerstsfeer proeven kan van november tot en met januari 2024. De preciese data staan nog niet vast.

Maak er een weekend van en bezoek ook een van de vele musea die Leiden rijk is. Tickets kun je hier kopen.

Overnachten in Leiden

3. Londen

Diverse kerstmarkten, prachtige verlichte straten en bijzondere etalages. Londen is dé stad voor de ultieme kerstbeleving. Ga bijvoorbeeld naar Hyde Park dat tijdens de kerstperiode is omgetoverd in een Winter Wonderland. Draai een rondje op de grote ijsbaan, bekijk de kerstsfeer van bovenaf in het reuzenrad en koop je kerstcadeautjes  bij de vele kerststallen in dit park. Kerst in Hyde Park is van 23 november 2023 tot en met 1 januari 2024.

Je reist gemakkelijk met de Eurostar naar Londen.

Boek je hotel in Londen

4. Berlijn

Je zit even iets langer in de trein, maar dan stap je ook uit in een wereldstad: Berlijn. Met maar liefst 100 kerstmarkten heb je een enorme keuze. Iedere kerstmarkt heeft een eigen sfeer. Zo vind je op de Alexanderplatz naast vele kerstkraampjes ook een echte kermis. Liever iets romantischer? Ga dan naar Schloß Charlottenburg. Of bezoek de Gendarmenmarkt waar je een mix van oude ambachten, kunst en culinaire hoogtepunten hebt. Wat je ook kiest, je zult je in Berlijn prima vermaken. De meeste kerstmarkten in Berlijn zijn te bezoeken tot 30 december.

Met de trein naar Berlijn

Boek een hotel

5. Düsseldorf

Dichtbij en toch zo heel erg anders: de kerstmarkt van Düsseldorf. De hele binnenstad is één groot sprookjesachtig decor met versierde straten, kerststallen, het reuzenrad op de Burgplatz en nog veel meer. In de stad vind je diverse kerstmarkten, ieder met eigen sfeer en belevenis. Bezoek de kerstmarkten in Düsseldorf Altstadt, Düsseldorf Arcaden, Heinrich Heine Platz, Schadowstrasse, Königsallee, Jan-Wellem-Platz/Kö-Bogen en nog veel meer. De meeste kerstmarkten zijn geopend tot 30 december. 

Met de Flixbus naar Dusseldorf

Boek een hotel

6. Keulen

Heel  populair bij Nederlanders zijn de kerstmarkten in Keulen. Kerstmarkten ja, want in de hele stad vind je verschillende kerstmarkten zoals Altstad Markt in de Marktstrasse en Flinger Strasse, ook wel de Heinzelmännchen genaamd. En natuurlijk is de Dom het stralend middelpunt van een kerstmarkt met live muziek. Stap ook eens bij de Dom naar binnen en wandel naar het Chocolademuseum. Daar vind je ook een kerstmarkt, en deze heeft het thema ‘zeevaart’. De kerstmarkten zijn geopend tot en met 23 december.

Met de trein naar Keulen

Boek je tickets voor een museum

7. Country & Christmas Fair in Zeist

In 24 jaar is dit evenement uitgegroeid tot de mooiste en meest gevarieerde Kerstfair van de Benelux! Er zijn vele unieke stands, ieder met een eigen en uniek aanbod waaronder uiteraard leuke kerstsnuisterijen, maar ook delicatessen, prachtige woonaccessoire en, antiek en kunst. Diverse optredens omlijsten het evenement en uiteraard is de kerstman ook aanwezig. De watershow in de gracht van slot Zeist is een spektakelstuk dat je absoluut niet mag missen. Locatie Slot Zeist, Zinzendorflaan 1 in Zeist. Van 21 tot en met 26 november 2023.

8. Brussel

Pak de trein en ga naar Brussel waar je de grootste kerstmarkt van België vindt. Op een kleine 250 kraampjes vind je een ruim aanbod van kerstcadeaus en lekkernijen. Bekijk Brussel van boven vanuit het reuzenrad en bewonder tijdens oudjaar het spektakel op de Grote Markt waar het letterlijk het ‘mooiste theater ter wereld’ zal stralen.

9. Luxemburg

Verspreid in heel Luxemburg vind je charmante, typische Luxemburgse kerstmarkten die meestal duren van eind november tot eind december. Op de vele kerstmarkten in het Groot-hertogdom Luxemburg vind je heel wat traditionele handwerken en smakelijke lokale delicatessen. In Luxemburg-stad is het Winterlights-festival dit jaar van 24 november 2023  tot 1 januari 2024.
 

Met de trein naar Brussel

Boek je hotel en geniet van een paar dagen in een feestelijke kerststad

Toch liever een vliegticket? Boek de beste aanbiedingen hier .

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe aanbiedingen, prijsvragen en het laatste nieuws? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië
Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder