Museumhoppen in hartje Hasselt

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: Modemuseum HasseltIn Hasselt, de hoofdstad van de Belgische provincie Limburg, zijn drie grote musea te vinden. In het jenevermuseum wordt het verhaal van de Belgische likeur tot leven gebracht. Een prachtige collectie met kleding en accessoires uit de modewereld zijn te bewonderen in het Modemuseum en geschiedenis-liefhebbers kunnen alles leren over de rijkdom van Hasselt en zijn beroemde inwoners in Het Stadsmus.


Jenevermuseum (Adres: Witte Nonnenstraat 19)

Als er iets is dat de oerbanden van Hasselt met het Noord-Nederlandse moederland kan illustreren dan is het wel de belangrijke rol van jenever en speculaas. Net als Schiedam in het noorden heeft ook de Belgisch-Limburgse hoofdstad een Jenevermuseum. In 1987 opende het museum zijn deuren in een authentieke jeneverstokerij. Het is de enige stokerij van Nederland en België waarvan de mouterij bewaard is gebleven. Een paradepaardje in het museum is een 19de-eeuwse stookinstallatie uit Géromont-Malmédy. De installatie (beslagkuip, wortpomp, gistingskuipen, stookkolom, drafvat en alambiek) werkt volledig op stoom. 
Wie jenever op z'n Hasselts wil nuttigen eet er een stukje speculaas bij. Per slot van rekening zijn het broertje en zusje; speculaas wordt gemaakt van de (zoete) afvalproducten van de jeneverstokerij. Proost!

Modemuseum (Adres: Gasthuisstraat 11)

Het Modemuseum van Hasselt is sinds 1995 gehuisvest in het voormalige klooster van de Grauwzusters. Modebeminnende bezoekers kunnen middels diverse topstukken uit de museumcollectie een beeld opdoen van de veranderende tijdgeest. De volledige verzameling omvat meer dan 17.000 stukken. Eén van de topstukken is afkomstig van een Belgische adellijke familie: een Robe à la Française, uit de Rococo-periode.

Het museum ligt vol met kledingontwerpen van klinkende namen waaronder Chanel, Dior, Maison Worth, Yves Saint-Laurent, Doucet, Kenzo, Thierry Mugler, Gucci, Burberry, Nina Ricci, Vivienne Westwood, Jil Sander, Versace en Peter Pilotto. Een selectie van kledij en accessoires biedt de bezoeker een verhelderende blik op de veranderende tijdgeest. Te zien is hoe bepaalde 'must-have items' het veld hebben geruimd en geëvolueerd zijn tot herinneringen aan vervlogen tijden. Ook de diverse technieken en materialen die door de eeuwen heen het modebeeld bepaald hebben worden belicht.

Het Stadsmus (Adres: Guido Gezellestraat 2)

Wie geen genoeg van Hasselt kan krijgen kan alles over de stad, zijn geschiedenis en inwoners te weten komen in Het Stadsmus. In dit stadsmuseum, dat vroeger Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof werd genoemd, ligt een schat aan informatie over de Limburgse plaats. Ontdek hoe het verleden van Hasselt tot op de dag van vandaag doorwerkt in de stad.

Het museum is ondergebracht in twee patriciërswoningen: het Waerdenhof en Stellingwerff. De stad en de Hasselaren worden vanuit historisch, politiek, volkskundig en cultuurhistorisch oogpunt belicht. Ook de plaats die Hasselt had in het graafschap Loon, het prinsbisdom Luik en in de huidige provincie Limburg komen aan bod. In Het Stadsmus kunt u tevens de torenmonstrans van Herkenrode bewonderen. Deze zilveren houders zijn de oudste monstrans ter wereld.

Museumhoppers hebben de keuze uit diverse overnachtingsmogelijkheden. Een goede plek voor een heerlijk verblijf in het hart van Hasselt is het Radisson Blu Hotel.

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder