Museumhoppen in hartje Hasselt

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: Modemuseum HasseltIn Hasselt, de hoofdstad van de Belgische provincie Limburg, zijn drie grote musea te vinden. In het jenevermuseum wordt het verhaal van de Belgische likeur tot leven gebracht. Een prachtige collectie met kleding en accessoires uit de modewereld zijn te bewonderen in het Modemuseum en geschiedenis-liefhebbers kunnen alles leren over de rijkdom van Hasselt en zijn beroemde inwoners in Het Stadsmus.


Jenevermuseum (Adres: Witte Nonnenstraat 19)

Als er iets is dat de oerbanden van Hasselt met het Noord-Nederlandse moederland kan illustreren dan is het wel de belangrijke rol van jenever en speculaas. Net als Schiedam in het noorden heeft ook de Belgisch-Limburgse hoofdstad een Jenevermuseum. In 1987 opende het museum zijn deuren in een authentieke jeneverstokerij. Het is de enige stokerij van Nederland en België waarvan de mouterij bewaard is gebleven. Een paradepaardje in het museum is een 19de-eeuwse stookinstallatie uit Géromont-Malmédy. De installatie (beslagkuip, wortpomp, gistingskuipen, stookkolom, drafvat en alambiek) werkt volledig op stoom. 
Wie jenever op z'n Hasselts wil nuttigen eet er een stukje speculaas bij. Per slot van rekening zijn het broertje en zusje; speculaas wordt gemaakt van de (zoete) afvalproducten van de jeneverstokerij. Proost!

Modemuseum (Adres: Gasthuisstraat 11)

Het Modemuseum van Hasselt is sinds 1995 gehuisvest in het voormalige klooster van de Grauwzusters. Modebeminnende bezoekers kunnen middels diverse topstukken uit de museumcollectie een beeld opdoen van de veranderende tijdgeest. De volledige verzameling omvat meer dan 17.000 stukken. Eén van de topstukken is afkomstig van een Belgische adellijke familie: een Robe à la Française, uit de Rococo-periode.

Het museum ligt vol met kledingontwerpen van klinkende namen waaronder Chanel, Dior, Maison Worth, Yves Saint-Laurent, Doucet, Kenzo, Thierry Mugler, Gucci, Burberry, Nina Ricci, Vivienne Westwood, Jil Sander, Versace en Peter Pilotto. Een selectie van kledij en accessoires biedt de bezoeker een verhelderende blik op de veranderende tijdgeest. Te zien is hoe bepaalde 'must-have items' het veld hebben geruimd en geëvolueerd zijn tot herinneringen aan vervlogen tijden. Ook de diverse technieken en materialen die door de eeuwen heen het modebeeld bepaald hebben worden belicht.

Het Stadsmus (Adres: Guido Gezellestraat 2)

Wie geen genoeg van Hasselt kan krijgen kan alles over de stad, zijn geschiedenis en inwoners te weten komen in Het Stadsmus. In dit stadsmuseum, dat vroeger Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof werd genoemd, ligt een schat aan informatie over de Limburgse plaats. Ontdek hoe het verleden van Hasselt tot op de dag van vandaag doorwerkt in de stad.

Het museum is ondergebracht in twee patriciërswoningen: het Waerdenhof en Stellingwerff. De stad en de Hasselaren worden vanuit historisch, politiek, volkskundig en cultuurhistorisch oogpunt belicht. Ook de plaats die Hasselt had in het graafschap Loon, het prinsbisdom Luik en in de huidige provincie Limburg komen aan bod. In Het Stadsmus kunt u tevens de torenmonstrans van Herkenrode bewonderen. Deze zilveren houders zijn de oudste monstrans ter wereld.

Museumhoppers hebben de keuze uit diverse overnachtingsmogelijkheden. Een goede plek voor een heerlijk verblijf in het hart van Hasselt is het Radisson Blu Hotel.

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder