De ijstijd, gewoon in Amsterdam

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

MammoetskeletMet het bundelen van de krachten brengen Naturalis Biodiversity Center uit Leiden en de Amsterdam EXPO giganten uit de ijstijd gewoon naar Amsterdam in de tentoonstelling Giants of the Ice Age. In de expositie onder meer een vrijwel intacte baby-mammoet, verschillende fossielen en een reusachtig, origineel mammoetskelet. Het zijn dieren, die lang geleden onze aarde, en ook Nederland, bevolkten.

Het beeld dat we van de ijstijd hebben komt vooral uit films als 'Frozen'. Maar wandelend door de 'ijstijd' in Amsterdam wordt al snel duidelijk dat dit beeld totaal niet klopt. "Er waren geen grote, uitgestrekte kale ijsvlakten, want dan zouden deze reusachtige dieren ook geen eten hebben gehad”, weet Natasja den Ouden van Naturalis. "Nederland was in de ijstijd juist een ware wildernis. Een ruige laaglandsteppe, die werd bevolkt door grote zoogdieren, zoals de mammoet, sabeltandtijger en wolharige neushoorn."

In de tentoonstelling kun je kijken naar een filmpje van grottekeningen.

Daarnaast tonen grote, nauwkeurig getekende kaarten en posters aan dat - en hoe - periodes van kou afgewisseld werden met bijna subtropische temperaturen. Niet alleen in het noorden van Europa, maar ook in Nederland, waar vooral de wolharige mammoet over het land struinde. Natasja: "In de koude periode lag de Noordzee droog en wandelden de dieren met gemak van Nederland naar Groot-Brittannië. Onderweg gingen er uiteraard ook veel dood, en zo komt het dat nergens ter wereld worden vandaag de dag zoveel ijstijdfossielen gevonden als in ons land. Nu is er weer water tussen de landen en zijn het vooral vissersschepen die botten van de bodem van de Noordzee halen. Maar ook bij het droogleggen van land, zoals de Maasvlakten in Rotterdam, worden enorm veel fossielen gevonden."

Fascinatie voor de mammoet

Heel veel van deze botten en fossielen komen terecht bij Naturalis, waar Natasja den Ouden conservator is. Haar fascinatie voor deze oerwezens begint al in haar jeugd. "Ik woonde in Rotterdam, en we gingen als gezin heel vaak naar de Maasvlakte. Het was echt ‘schatgraven’ daar met al die botjes en fossielen en dat vond ik toen al bijzonder interessant. Later ben ik archeologie gaan studeren in Leiden en nu heb ik van mijn fascinatie voor de mammoeten en fossielen zelfs mijn werk gemaakt!"

Keutel

Uit de maar liefst 37 miljoen objecten die Naturalis in haar collectie heeft zijn de meest significante en aansprekende originele artefacten voor de expositie ‘Nederland in de ijstijd’ geselecteerd. In de vitrines ondermeer schedels van een oeros en een wolharige neushoorn, evenals het gewei van een rendier en zelfs een keutel van een hyena. 

Ook het Neanderthal Museum uit Duitsland en het mammoetmuseum uit Oostenrijk en Italië voegden stukken toe aan de tentoonstelling in Amsterdam. Dr. Bärbel Auffermann, conservator Giants of the Ice Ageen verbonden aan het Neanderthal Museum (Duitsland) weet tijdens de opening van de tentoonstelling de lachers op haar hand te krijgen als ze zegt dat die Neanderthaler helemaal niet zo ver van ons afstaat: "We hebben nog steeds tot zo'n 4 procent van de genen van die Neanderthaler".

Nog tot 1 maart 2015 terug in de tijd

MammoetbabyDe expositie 'Giants of the Ice Age' is de zesde die in Amsterdam EXPO te zien is. Nog tot 1 maart 2015 kun je 30.000 jaar terug in de tijd wandelen in het museum aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam Zuid. Leuk voor de kinderen: de interactieve speurtocht die onder meer langs ’s werelds best bewaarde en vertederende mammoetbaby Lyuba leidt.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Ben je ook zo klaar met de kou? Heb je de neiging om je spullen te pakken en te vertrekken naar een warm eiland, om daar de rest van de koude winter uit te zitten? Helaas is dat door de pandemie nu niet mogelijk, maar erover wegdromen kan zeker! Wat inspiratie opdoen kan geen kwaad, toch? Vlak boven Venezuela liggen de Kleine Antillen, ook bekend als de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. 

Lees verder

Wees zeker van een goede verzekering!

Wees zeker van een goede verzekering!

Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een goede zorgverzekering. In de basisverzekering is weliswaar voor iedereen het nodige geregeld, maar op basis van persoonlijke wensen en activiteiten is een aanvullende verzekering vaak geen overbodige luxe.

Lees verder

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Bronnen, baden, zuivere lucht. Duitsland is voor velen nog altijd het kuurland bij uitstek. Maar wat kun je nu precies waar doen? Puur op reis zet de soorten kuren en kuuroorden op een rij en doet een aantal reissuggesties in Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Hessen, Saarland en Baden-Württemberg. Uiteraard zijn er in Duitsland nog veel meer mogelijkheden, maar daarvoor moet je dan wel meer tijd willen en kunnen uittrekken om grenzeloos te kunnen kuren.

Lees verder

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Bij Nederlandse sportliefhebbers staan de Belgische Ardennen jaarlijks op de agenda, met Formule 1-coryfee Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps en wielrenner Mathieu van der Poel in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De streek in het zuidoosten van België bekoort ook Nederlandse vakantiegangers, vooral gezien het grote aantal toeristische verrassingen.

Lees verder

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

Lees verder

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis, want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder