De ijstijd, gewoon in Amsterdam

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

MammoetskeletMet het bundelen van de krachten brengen Naturalis Biodiversity Center uit Leiden en de Amsterdam EXPO giganten uit de ijstijd gewoon naar Amsterdam in de tentoonstelling Giants of the Ice Age. In de expositie onder meer een vrijwel intacte baby-mammoet, verschillende fossielen en een reusachtig, origineel mammoetskelet. Het zijn dieren, die lang geleden onze aarde, en ook Nederland, bevolkten.

Het beeld dat we van de ijstijd hebben komt vooral uit films als 'Frozen'. Maar wandelend door de 'ijstijd' in Amsterdam wordt al snel duidelijk dat dit beeld totaal niet klopt. "Er waren geen grote, uitgestrekte kale ijsvlakten, want dan zouden deze reusachtige dieren ook geen eten hebben gehad”, weet Natasja den Ouden van Naturalis. "Nederland was in de ijstijd juist een ware wildernis. Een ruige laaglandsteppe, die werd bevolkt door grote zoogdieren, zoals de mammoet, sabeltandtijger en wolharige neushoorn."

In de tentoonstelling kun je kijken naar een filmpje van grottekeningen.

Daarnaast tonen grote, nauwkeurig getekende kaarten en posters aan dat - en hoe - periodes van kou afgewisseld werden met bijna subtropische temperaturen. Niet alleen in het noorden van Europa, maar ook in Nederland, waar vooral de wolharige mammoet over het land struinde. Natasja: "In de koude periode lag de Noordzee droog en wandelden de dieren met gemak van Nederland naar Groot-Brittannië. Onderweg gingen er uiteraard ook veel dood, en zo komt het dat nergens ter wereld worden vandaag de dag zoveel ijstijdfossielen gevonden als in ons land. Nu is er weer water tussen de landen en zijn het vooral vissersschepen die botten van de bodem van de Noordzee halen. Maar ook bij het droogleggen van land, zoals de Maasvlakten in Rotterdam, worden enorm veel fossielen gevonden."

Fascinatie voor de mammoet

Heel veel van deze botten en fossielen komen terecht bij Naturalis, waar Natasja den Ouden conservator is. Haar fascinatie voor deze oerwezens begint al in haar jeugd. "Ik woonde in Rotterdam, en we gingen als gezin heel vaak naar de Maasvlakte. Het was echt ‘schatgraven’ daar met al die botjes en fossielen en dat vond ik toen al bijzonder interessant. Later ben ik archeologie gaan studeren in Leiden en nu heb ik van mijn fascinatie voor de mammoeten en fossielen zelfs mijn werk gemaakt!"

Keutel

Uit de maar liefst 37 miljoen objecten die Naturalis in haar collectie heeft zijn de meest significante en aansprekende originele artefacten voor de expositie ‘Nederland in de ijstijd’ geselecteerd. In de vitrines ondermeer schedels van een oeros en een wolharige neushoorn, evenals het gewei van een rendier en zelfs een keutel van een hyena. 

Ook het Neanderthal Museum uit Duitsland en het mammoetmuseum uit Oostenrijk en Italië voegden stukken toe aan de tentoonstelling in Amsterdam. Dr. Bärbel Auffermann, conservator Giants of the Ice Ageen verbonden aan het Neanderthal Museum (Duitsland) weet tijdens de opening van de tentoonstelling de lachers op haar hand te krijgen als ze zegt dat die Neanderthaler helemaal niet zo ver van ons afstaat: "We hebben nog steeds tot zo'n 4 procent van de genen van die Neanderthaler".

Nog tot 1 maart 2015 terug in de tijd

MammoetbabyDe expositie 'Giants of the Ice Age' is de zesde die in Amsterdam EXPO te zien is. Nog tot 1 maart 2015 kun je 30.000 jaar terug in de tijd wandelen in het museum aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam Zuid. Leuk voor de kinderen: de interactieve speurtocht die onder meer langs ’s werelds best bewaarde en vertederende mammoetbaby Lyuba leidt.

Reactie toevoegen

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder