Liefdevol overspel in 'Tot volgend jaar'

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Tot Volgend Jaar @Roy BeuskerAf en toe grappig, bij tijd en wijle ontroerend, maar de hele tijd boeiend. Dat is 'Tot volgend jaar', het toneelstuk waarin Liz Snooijink en Peter Tuinman samen op de planken staan. Op de première-avond 23 november in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag lieten de topacteurs zien dat een bed, een kaptafel en een goed samenspel voldoende zijn om het publiek aan het grinniken, aan het lachen én volkomen stil te krijgen.

'Tot volgend jaar' vertelt het verhaal van de relatie tussen boekhouder George en huisvrouw Doris. Ze ontmoeten elkaar in 1951 in de bar van een hotel. Hij is er voor zaken, zij gaat een weekendje in een klooster in retraite. Hoewel beiden getrouwd zijn met een ander voelen ze zich seksueel tot elkaar aangetrokken en belanden in bed. Het schuldgevoel de dag daarna is groot. Toch besluiten ze om het jaar daarop weer samen te komen. In de jaren die volgen raken hun levens met elkaar verweven en ontwikkelen ze, naast de liefde voor hun eigen partner een diepe liefde voor elkaar. De kracht van die liefde is dat ze proberen eerlijk te zijn tegenover elkaar, en dat kinderen, partners en de rest van de familie niet onbesproken blijven. Daarom beginnen ze hun weekendje altijd met een 'vervelend en een leuk' verhaal over 'thuis'. Omdat ze tussendoor geen contact met elkaar hebben nemen ze soms situaties van thuis mee naar hun weekend waardoor hun relatie samen onder druk komt te staan. Toch blijven ze elkaar ontmoeten. Dertig jaar lang.

Ingespeeld op elkaar

De tijdspanne van dertig jaar wordt overbrugd in zes scenes, die ieder een sprong van vijf jaar laten zien. Deze tijdsprongen worden ondersteund door de kleding van de acteurs, muziek, foto's op de achtergrond en het beddengoed op het prominent aanwezige bed. 
In de scenes na de pauze neemt de diepgang van de relatie, een ook de diepgang in het spel van de acteurs duidelijk toe. Hierdoor komen sommige scenes heftiger binnen. Snooijink en Tuinman zijn merkbaar goed op elkaar ingespeeld zijn en zetten het verhaal krachtig neer. Zeer geloofwaardig weten ze, zonder pruiken of andere hulpmiddelen, 30 jaar te overbruggen. De professionals vangen kleine foutjes, zoals een afvallend schort en een vallend dienblad, gemakkelijk en naadloos op.

'Tot volgend jaar' laat zien dat liefde meerdere kanten heeft. En ondanks hun ontrouw krijg je al snel sympathie voor George en Doris. Niet alleen vanwege hun rotsvaste vertrouwen in elkaar, maar ook omdat de liefde voor hun partners constant doorschemert in hun ontmoetingen.

Het stuk is gebaseerd op de internationale toneelklassieker 'Same Time Next Year' van Bernard Slade. Paul van Vliet schreef de Nederlandse teksten voor 'Tot volgend jaar' 

Reactie toevoegen

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder