Royaal dineren in de Hermitage
Wanneer je langs de lange tafels loopt, die schitterend gedekt zijn, met prachtige serviezen, schalen met fruit, kandelaars en bloemstukken verwacht je dat er elk moment gasten kunnen aanschuiven. En dat is precies wat de Hermitage de bezoekers van de expositie Dining with the Stars wil laten ervaren. We hadden een voorproefje van deze smakelijke tentoonstelling.
Het leven van vooral Catharina de Grote, die regeerde van 1762 tot 1796, was op zijn zachtst gezegd, nogal uitbundig. Ze hield er vele minnaars op na, die ze, voor bewezen diensten, vaak bedankte met een servies. En dan praat je niet over een paar bordjes, maar over het duurste porselein, met goud gedecoreerd en prachtige dessins. Want serviezen waren in die tijd bijna een statement. Dat is te zien in de tentoonstelling, waar de tafels gedekt zijn volgens de etiquette en de regels uit die tijd. En ook die zijn niet gering. Het duurde soms wel een dag om de tafels te dekken volgens de eisen en wensen van Catherina.
Pittige voorschriften
Ook aanschuiven aan het diner vereiste enige voorbereiding en zomaar iets uit je garderobe aantrekken was uit den boze. Ook voor kleding waren strikte regels en voorschriften vastgesteld. En dan het dineren zelf... lees de 'tafelregels' van Catherina maar eens die aan de muur in de Hermitage hangen. Al zijn sommige eigenlijk zo gek nog niet...
Cadeautje voor Stalin
In de Hermitage Amsterdam staan vijf van de meest uitbundige serviezen van Catherina de Grote opgesteld, waaronder het beroemde Cameeënservies, door Catherina besteld bij de Sèvres-fabriek in Parijs als cadeautje voor haar minnaar. Ook het servies, dat door het Hongaarse volk aan Stalin in 1949 is geschonken ter ere van zijn 70ste verjaardag, staat uitgestald in Amsterdam. Op sommige stukken van het schitterende servies, dat nooit is gebruikt, staan de sterren van het Rode Leger afgebeeld.
In totaal staan er 1034 stukken op de gedekte tafels en volgens de Hermitage aan de Amstel zijn er nog nooit eerder zoveel stukken door het moedermuseum, de Hermitage in St. Petersburg, uitgeleend.
Nederlands royaal
Voor de expositie heeft koning Willem-Alexander 20 handbeschilderde borden van zijn servies uitgeleend aan de Hermitage. De borden zijn onderdeel van het servies dat grootvorstin Anna Paulowna kreeg toen ze trouwde met koning WIllem II. Ze nam het als bruidschat mee naar Nederland en bij officiële staatsdiners wordt het servies nog steeds gebruikt.
In de tentoonstelling Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage staat de bal- en banketcultuur van de Russische tsaren centraal. Te zien van 6 september tot en met 1 maart 2015.