Varen op het Vierwoudstedenmeer én 24 uur in Luzern

1.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Luzern

Een tochtje over het Meer van Luzern is een leuke afwisseling tussen mijn pieken op de toppenervaring in Zwitserland. En natuurlijk hoort een dagje in het pittoreske Luzern er ook helemaal bij.

Het Meer van Luzern staat ook bekend als het 'Vierwoudstedenmeer'. Eigenlijk is de juiste vertaling van 'Vierwaldstättersee' het Vierwoudstrekenmeer. Dit water, het Vierwoudstedenmeer (Lac de 4 kantons) grenst aan Luzern en drie omringende kantons kantons die zo'n 700 jaar geleden zijn samengevoegd. Anno nu heeft Zwitersland 26 kantons. Stap in een van de vele havens aan boord van een klassiek salonschip of raderstoomboot en bekijk vanaf het water de schattige dorpen aan de oever, en gluur naar de toppen van de bergen.

Puur op reisPuur op reisIk doe dat na mijn nachtje op de Pilatesberg (lees hier hoe dat was) en vaar vanuit Alpnachstad naar Luzern. Tussen het gegiechel van selfiemakende Chinese toeristen door is het heerlijk rustig op het water. In de verte hoor ik hoornblazers en er ontvouwt zich een landschap van koeien, groene weiden en pittoreske huizen en dorpjes in afwisselend mist, opklaringen, zon en weer flarden nevel. We varen langs de glasblazerij Hergiswil. Heb je tijd, stap dan van boord en bezoek het interactief museum waar je ook zelf mag glasblazen. Ook James Bond piekte graag: in een van de films ging De Pilatus vliegtuigfabriek letterlijk de lucht in. Kapitein Roland Steger, ook wel Roli genoemd (de Zwitsers zijn gek op afkortingen) waakt als een havik op de brug van het schip over het wel en wee van zijn vaartuig en zijn gasten. Hij verwelkomt in iedere haven de mensen persoonlijk aan boord. Grappig, omdat de schepen door veel mensen gebruikt worden als openbaar vervoer om van het ene dorp naar het andere te komen. Wanneer ik in Luzern van boord stap zwaait Roli me na en wenst me veel plezier.

Een etmaal in Luzern

Puur op reisIk heb 24 uur in Luzern, de stad die ik ontdek samen met gids Yvonne Bieder die me aan de kade opwacht. Onze eerste wandeling voert naar de historische 'Altstadt'. Wat een verrassing, wat een leuke stad is dit, met gezellige pleinen als de Kornmarkt, prachtige straatjes met oude gebouwen. Aan de oever van de rivier Reuss die Luzern doorklieft, zitten inwoners te genieten van het zonnetje. De vele zwanen zijn ook blij: zij worden volop gevoerd. Ik heb zin in wat fruit, maar de torenhoge prijzen weerhouden me ervan een bakje aardbeien te kopen. Is bij ons de markt een plek waar je goedkoop uit bent, hier zijn de groente- en fruitkraampjes met streekproducten juist erg prijzig: een pondje tomaten kost omgerekend 5 euro. De meeste boodschappen worden dan ook in de supermarkt gekocht. Een goed alternatief voor fruit vind ik in Max Cocolaterdo waar maar liefst 25 soorten chocola (ook met fruit :-)) te vinden zijn.

Natuurlijk moet ik naar de Kapelbrug, het ikoon van de stad. De brug, gebouwd in 1333, werd in de nokken versierd met schilderijen van de Zürichse schilder Heinrich Wegmanndie taferelen uit de Bijbel voorstelden. In 1993 is een deel van de brug en een groot aantal schilderijen in vlammen opgegaan. Je zou denken: met een brug die over het water ligt moet het gemakkelijk te blussen zijn, maar dat bleek door de harde wind en de lage waterstand helaas niet het geval. De brug is weer herbouwd in dezelfde stijl en met gebruikmaking van oude materialen, maar de zwart geblakerde palen en verbrande panelen herinneren nog steeds aan die rampzalige nacht.

Puur op reis Puur op reis Puur op reis
Puur op reis Puur op reis Puur op reis

Mobiele waterkering

Puur op reisYvonne troont me mee naar de Spreurebruche. Deze lijkt op de Kapelbrug, maar ligt iets verder uit het centrum. Ook hier vind je prachtige beschilderde panelen in de nok. Vanaf deze brug heb je een prachtig zicht op het hoogteverschil van de rivier. Dit komt omdat de brug vlakbij de waterkering ligt. Ook deze mobiele waterkering uit 1860 is een bezienswaardigheid en bestaat uit houten palen van zo'n 30 kilo per stuk. Ze worden verplaatst als de waterstand dat eist. In Luzern komt het water van 60 beekjes en rivieren samen en monden uiteindelijk uit in de Rijn.

Een stop bij het Palazzo mag niet ontbreken. In dit parlementsgebouw dat voor iedereen toegankelijk is, hangt een permanente expositie van de 'dodendans'. Elke dood die op de schilderijen staat afgebeeld heeft een attribuut die het leven van de persoon die hij ophaalt symboliseert: een hark, een pop. Het is een lugubere, maar boeiende tentoonstelling.

Spuuglelijk of schitterend?

Puur op reis
Voor het diner is er nog even tijd voor een cultureel uitje, want cultuur is er genoeg in Luzern. Zo maakte Wagner de opera Tristan en Isolde hier af en zijn er altijd wel festivals en evenementen. Veel voorstellingen zijn te zien in het in 1998 gebouwde Kultuurcentrum. Het gebouw, waarvan het dak de grootte heeft van twee voetbalvelden, heeft een schitterende akoestiek. De inwoners van Luzern zijn verdeeld over het uiterlijk: sommigen vinden het prachtig, anderen vinden het een spuuglelijk gebouw. Hoe het ook zij, vanaf de terrassen heb je prachtig uitzicht op het meer. Daar is iedereen het over eens.

De dag eindigt in restaurant Scala in Hotel Montana waar de Nederlandse chefkok Johan Breedijk voor een culinaire verrassing zorgt. Overigens… een verrassing is ook het minikabelbaantje waarmee je in het hotel naar het restaurant gaat en vanwaar je een fabelachtig uitzicht over de stad en het Vierwoudstedenmeer hebt. Ook hier dus een tochtje naar een top!

Tips:

  • Luzern heeft schitterende fietspaden. Dus huur een fiets en ontdek de stad per tweewieler.Puur op reis
  • Vergeet de 'gewonde' Bimbergen leeuw in het stadspark niet. Het negen meter grote beeld symboliseert de dood van 800 huursoldaten.
  • Kijk omhoog. Vaak. Zo beelden de vier vrouwenfiguren op het postkantoor de vier kantons van de Vierwoudsteden uit. Dit waren de eerste kantons van Zwitersland.
  • De watertoren halverwege de Kapelbrug. Deze was vroeger een gevangenis met martelkamer en deed door de jaren heen ook dienst als archief en schatkamer.
  • De Zeitturm met de uit 1535 stammende klok. Elke ochtend stapt er nog iemand naar boven om het uurwerk gelijk te zetten.

Naar en in Luzern

Vliegtuig: Boek je ticket bij Skyscanner

Doorreis per trein vanaf luchthavenstation Zürich-Flughafen naar hoofdstation in de stad (reistijd ca. 10 minuten).

Hotels in Luzern: Hotels.com, Booking.com, Tix.nl

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder