Hart verpand aan Clermont-Ferrand

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kathedraal Clermont-Ferrand

De één trekt speciaal naar Clermont-Ferrand voor de zwartgrijze kathedraal Notre-Dame-de-l’Assomption, de ander voelt zich vooral aangetrokken door de frisse basiliek Notre-Dame-du-Port, weer een ander wil in l’Aventure Michelin alles te weten komen over het lokale initiatief dat uitgroeide tot wereldmerk.

Wie een paar dagen beschikbaar heeft, kan ook alles gaan zien. De hoofdstad van de Auvergne, de natuurrijke regio in het midden van Frankrijk, is namelijk heel behapbaar. Een kleine vergelijking ter verduidelijking? Op 42,6 vierkante kilometer, zeg maar de grootte van Amstelveen, wonen 140.000 mensen, iets meer dan bij ons in Dronten. Perfect op maat voor een ontdekkingsreis op wandelschoenen.

Glas-in-loodraam, kathedraal, Clermont-Ferrand basiliek, Clermont-Ferrand Afbeelding, kathedraal, Clermont-Ferrand

Mijn trip begint op de Place de la Victoire. Je staat dan niet alleen direct in het hart van het historische stadscentrum, maar ook nog eens aan de voet van de monumentale Notre-Dame-de-l’Assomption. Aan de kathedraal van zwarte lavasteen (Volvic), een grondstof uit de regio, kleven enkele unieke feiten. Een van de mooiste vind ik de bouwtijd, die deskundigen hebben vastgesteld op de jaren 1284-1902… De twee karakteristieke torens werden bijvoorbeeld pas in de 19de eeuw voltooid door de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc (1814-1879), die evenzeer bekendheid geniet door de restauratie van de citadel van Carcassonne. Het kerkgebouw, met werkelijk briljante glas-in-loodramen, staat op de lijst van nationale monumenten. En dat is dan weer niet zo uniek, want Frankrijk heeft er daar inmiddels meer dan 44.000 van.

Jeugdig elan

Even verderop, aan de gelijknamige rue, ligt Notre Dame du Port. Aan alles is te zien dat de bouwvakkers nog maar nauwelijks de hielen hebben gelicht. De basiliek in romaanse stijl ligt er na de jongste restauratie van een kleine 10 jaar geleden nog altijd fris en fruitig bij, net zoals na de voltooiing in de 12de eeuw, maar dat feit kunnen we uiteraard niet hard maken. De Notre Dame du Port staat sinds 1998 op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.

Muurschildering, Clermont-Ferrand Plein met fontein, Clermont-Ferrand Terras, Clermont-Ferrand

En dan is het tijd om van het gewone leven in Clermont-Ferrand te genieten. Inderdaad, genieten, want de stad straalt een elan uit, een jeugdigheid, die je helaas nog maar zelden in steden aantreft. Dat heeft volgens mij voor een belangrijk deel te maken met het feit dat we in een studentenstad rondlopen: met 30.000 is bijna één op de vijf inwoners op de universiteit actief. Een ander lokaal bolwerk is trouwens nog altijd dat van Michelin: liefst 14.000 inwoners, zo’n 10 procent van het totaal, staan vandaag de dag bij de bandenfabrikant op de loonlijst.

Het elan van de stad komt het best tot uiting tijdens een rustige wandeling door het oude centrum. Winkels met mineralen uit de regio, patisserie, cd’s en elpees, antiquiteiten, aangevuld met terrasjes en restaurants; historische herenhuizen van lavasteen; pleinen en fonteinen; het is een feest om hier een dag of wat te mogen rondstruinen. Ja, ik heb mijn hart verpand aan Clermont-Ferrand. En ben je desondanks de drukte even zat, dan trek je gewoon naar buiten, voor een activiteit in het imposante vulkaanlandschap van de Chaîne des Puys, met als ondubbelzinnige topper de beroemde Puy de Dôme. Maar wedden dat je Clermont-Ferrand snel mist?

Man, Clermont-Ferrand Fiets, Clermont-Ferrand Winkel. Clermont-Ferrand
 

Reacties  

 
#1 Agnes 29-06-2015 15:12
Leuk verhaal John, en naar Clermont Ferrand vlieg je natuurlijk rechtstreeks Amsterdam met HOP! luchtvaartmaatschappij :-)

LINKS WORDEN DOOR HET SYSTEEM AUTOMATISCH VERWIJDERD.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder