Vijf maanden Carthago in Leids museum
Carthago, een van de belangrijkste steden van het Punische rijk, staat vanaf 1 december 2014 vijf maanden centraal in Leiden. Twee zalen van het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg zijn in die periode gewijd aan de voormalige havenstad in het noorden van Tunesië. De voorwerpen voor de tentoonstelling komen uit de eigen collectie en uit toonaangevende buitenlandse musea, waaronder Parijs en Londen. ‘Carthago’ is te zien tot en met 1 mei 2015.
De stad werd volgens de legende in de 9de eeuw voor Chr. gesticht door prinses Dido, na haar vlucht uit Tyrus. Carthago is onder meer bekend van de Punische Oorlogen met Rome. Tijdens de Tweede Punische Oorlog trok de beroemde Carthaagse veldheer Hannibal met zijn olifanten over de Alpen en bedreigde Rome. De Punische Oorlogen eindigden in 146 voor Chr., toen de Romeinen Carthago volledig verwoestten. Twee eeuwen later bouwden ze de stad echter weer op tot een van de grootste steden van hun rijk. Later raakte Carthago in verval.
De vergeten ruïnes, tien kilometer ten oosten van de hoofdstad Tunis, werden in de 19de eeuw herontdekt door Jean Emile Humbert (1771-1839). De Nederlands militair ingenieur, geboren in Den Haag, bracht archeologische vondsten uit Carthago naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Over zijn verblijf in Tunesië wordt overigens in 2015 een expositie ingericht in het Museum van Carthago in Tunis.
Op vakantie naar Tunesië? Bekijk het aanbod van Corendon en Sunweb.
De expositie over de Jordaanse woestijnstad Petra, die van 9 oktober 2013 tot en met 23 maart 2014 in het Leidse museum was te zien, is met 170.000 bezoekers de succesvolste tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden. Het oude record stond op 131.528 bezoekers, dat in 2000-2001 was gevestigd met de expositie Farao’s van de zon.
Ook voor de stad Leiden was Petra een succes; 93 procent van de bezoekers kwam van buiten de stad. Zij gaven in Leiden zo’n 4 miljoen euro uit, zo blijkt uit het publieksonderzoek van het museum en het Blockbusterfonds. Van de tentoonstellingsbezoekers heeft 9 procent in Leiden en omgeving een overnachting geboekt, voor een totaalbedrag van ca. 500.000 euro.