De wondere wereld van de luchtvaartbeveiliging

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puuropreis: bagage
Puur op reis: bagage
Ik reisde een jaar of 15 geleden met mijn dochter vanaf Schiphol, via  luchthaven Heathrow, naar de VS. In haar handbagage zaten een doosje viltstiften, kleurboeken, knipselboeken en een plastic kinderschaartje. Vanaf Amsterdam naar Heathrow was die handbagage geen probleem. Eenmaal op de Britse luchthaven moest, tot groot verdriet van dochter, haar schaartje zonder pardon de container in. Met het feit dat het ronde uiteinden had en van plastic was, had de bitchy dame niets te maken: "In de container of niet vliegen."

Stukje korter

Ik reisde van Rotterdam naar een Europese bestemming. In mijn handtas zat alles waarmee ik altijd reis, inclusief een nagelvijl. Op de luchthavens Schiphol en Eindhoven nooit problemen mee gehad. De controle op Rotterdam vond het echter een zeer gevaarlijk wapen. "Als het geheel nu een paar centimeter korter zou zijn is het geen probleem", was het antwoord op de vraag waarom het nagelvijltje niet mee mocht. Ik brak ter plekke het handvat van het vijltje af en deed de twee stukken in mijn tas. Het was een paar centimeter korter.

Litertje meer of minder

Ik reisde in de Verenigde Staten met een lokale vlucht. Aan boord allemaal mensen met eten, en literflessen water en cola. Zelf meegenomen. Zonder enig probleem. Maar een dicht blikje drinken meenemen van de VS naar Amsterdam bleek onmogelijk. En juist vandaag is uit intern onderzoek op bevel van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid gebleken dat er ernstige veiligheidsproblemen zijn op tientallen drukke luchthavens in de VS. Er werden valse bommen en wapens door de veiligheidscontrole gesluisd die in 95 procent van de gevallen niet werden ontdekt!

Waar is mijn leasekind?

Schiphol heeft nu een nieuw systeem, compleet met de 'handen omhoog' scanner. Ik ben hier geen fan van, niet omdat ik vind dat de veiligheid in het gedrang moet komen, maar vooral ook omdat er toch altijd nog even 'nagevoeld' wordt én het opvallend is dat personeel en mensen met kleine kinderen er niet doorheen hoeven. Ik vroeg in New York, waar ze deze scanners ook hebben, of ik door het andere veiligheidspoortje mocht. Dat mag je altijd vragen trouwens. Al vonden ze het daar wel vervelend en lieten ze me weten dat ik dan nog wel gefouilleerd moest worden. "Nee, inderdaad, dat hoefde vroeger niet, maar nu wel." De vrouw die dat moest doen was echter weg. Geduld dus. Meer dan een half uur geduld. In tussentijd passeerden de een na de andere ouder met kind het 'gewone' poortje. Zonder extra gefouilleerd te worden. Wat die allemaal niet mee hadden kunnen nemen... Helaas had ik geen klein kind bij me, en was een leasekind ook zo snel niet voorhanden. Het vliegtuig heb ik overigens nog net gehaald.

Strippen of niet?

Op de ene luchthaven moet je je zo ongeveer strippen, op de andere loop je zo door, met schoenen en al. Vloeistoffen. Nog zo'n dingetje: al een paar jaar doe ik mijn 'vloeistoffen' niet meer in een plastic zakje, ook al staat op de informatieborden nog steeds dat het verplicht is. Alles ligt los in mijn tas. Nooit problemen. Op geen enkele luchthaven. Behalve op Heathrow, maar dat is volgens mij altijd drama. Daar kom je behalve met plastic kinderschaartjes, al in conflict met de security als je een contactlensdoosje met vloeistof in je tas hebt zitten. En dan je camera. Op de ene luchthaven moet je die bijna slopen. Op de andere mag het hele spul, compleet met lenzen, batterijen en opladers, gewoon in de tas blijven.
Laptops: hier moet hij open, daar mag hij dicht blijven. Soms hoef je hem niet eens uit je tas te halen.

Punt is dat er blijkbaar geen uniforme regels en voorschriften zijn. Dat zelfs een nagelvijl op de ene luchthaven geen punt is, en op de andere een gevaarlijk wapen. Je kunt op grote luchthavens soms makkelijk verdwalen, maar bij de security check raak je op elk vliegveld de weg simpelweg kwijt.

Reacties  

 
#1 Brigitte 03-06-2015 11:45
Ja. dit is echt herkenbaar. Ook ik kwam met hetzelfde toilettasje op verschillende luchthavens. Bij de een hoefde het niet uit mijn koffertje maar in Madrid ontplofte (als ik het zo mag zeggen) de controle bijna toen bleek dat ik het allemaal niet in een zakje had gedaan. Driftig wezen ze me op de schermen met uitleg over handbagage. En als soort van straf moest ik echt alles uit mijn koffer halen.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder